پیام ویژه

آخرين مطالب

نرخ نقدینگی 27.8 درصد شد؛ رشد 22 درصدی پایه پولی اقتصادي

نرخ نقدینگی 27.8 درصد شد؛ رشد 22 درصدی پایه پولی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - نرخ سالانه رشد نقدینگی (12 ماهه) در پایان بهمن ماه 1403 به 27.8 درصد رسید که نسبت به دوره قبلی 0.3 درصد افزایش دارد. در طرف دیگر در پایان بهمن ماه 1403 رشد پایه پولی 22 درصد محاسبه شده که نسبت به دوره قبلی هشت درصد کاهش داشته است.
اخیرا بانک مرکزی آمارهای کل‌های پولی در بهمن ماه 1403 را منتشر کرده که بر اساس آن روند حجم نقدینگی، پایه پولی، خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی و میزان مطالبات بانک مرکزی از دولت آمده است.
بر اساس این گزارش، حجم نقدینگی کشور در پایان بهمن ماه امسال به رقم 9942 هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به پایان سال 1402 معادل 26.2 درصد رشد داشته است. همچنین نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی در بهمن ماه امسال معادل 27.8 درصد محاسبه شده که در مقایسه با نرخ رشد دوره مشابه در بهمن ماه گذشته که 27.5 درصد بود به میزان 0.3 واحد درصد افزایش را نشان می‌دهد.

پیام ویژه


بازار


نرخ رشد نقدینگی به افزایش حجم کل پول در گردش و شبه‌پول در اقتصاد طی دوره زمانی مشخصی اشاره دارد. این مفهوم یکی از شاخص‌های مهم در اقتصاد است که اثرات گسترده‌ای بر تورم، نرخ بهره، بیکاری و تولید دارد. رشد نقدینگی معمولا به صورت درصدی نسبت به دوره قبلی به عنوان مثال ماهانه یا سالانه نشان داده می‌شود و نشان‌دهنده سرعت افزایش پول در اقتصاد هر کشور است.
عواملی از جمله، رشد پایه پولی، افزایش ضریب فزاینده پول، افزایش وام‌دهی بانکی، افزایش مخارج دولتی و افزایش تقاضا برای پول از مهم‌ترین عوامل رشد نقدینگی هستند.
رشد 22 درصدی پایه پولی
پایه پولی به تمام اسکناس‌ها، سکه‌های تولید شده و اعتبارات تصویب شده نزد بانک مرکزی گفته می‌شود که بیش‌ترین قابلیت نقدشوندگی در اقتصاد یک کشور را دارا باشد. در بهمن ماه امسال پایه پولی در رقم 1272.9 هزار میلیارد تومان رسیده است.
بر این اساس و طبق گزارش بانک مرکزی، رشد 12 ماهه پایه پولی در بهمن ماه 1403 به رقم 22 درصد رسیده که در مقایسه با رقم مشابه در بهمن ماه سال گذشته (30 درصد) معادل 8 درصد کاهش داشته است. با این حال، پایه پولی در بهمن ماه سال جاری نسبت به پایان سال 1402 رشد 16.6 درصدی را تجربه کرده است.


رشد دارایی‌های خارجی بانک مرکزی حاصل از افزایش نرخ تسعیر
در 11 ماهه منتهی به بهمن ماهه امسال، خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی، مهم‌ترین عامل رشد پایه پولی بوده که سهمی معادل 88 واحد درصد رشد در پایه پولی را نشان می‌دهد و عامل افزایش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در سال جاری افزایش نرخ تسعیر (فرایند تبدیل نرخ ارز حاصل از معاملات ارزی به پول رایج ملی) از سوی بانک مرکزی بوده است.
همچنین در بهمن ماه امسال، در قیاس با سال 1402 خالص بدهی دولتی بانک مرکزی سهمی معادل 8.8 درصد را در رشد 16.6 درصدی پایه پولی داشته است و افزایش خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی عمدتا به علت افزایش مطالبات بانک مرکزی از دولت و نهادهای دولتی است.
علاوه بر این، یکی دیگر از عوامل رشد پایه پولی در پایان دی ماه امسال، حجم مطالبات بانک مرکزی از بانک‌ها با سهمی معادل 17.9 واحد درصد بوده است.
در طرف دیگر، طبق اعلام بانک مرکزی، تنها عامل کاهش دهنده رشد پایه پولی در پایان بهمن ماه امسال نسبت به پایان سال 1402، خالص سایر اقلام بانک مرکزی با سهمی معادل (منفی 98.1 درصد) است.
گفتنی است؛ ضریب فزاینده شاخص نقدینگی نیز در پایان بهمن ماه سال جاری، نسبت به پایان سال 1402، معادل 8.3 درصد افزایش یافت و به 7.810 رسیده است. به عبارت دیگر به ازای هر یک واحد خلق پول توسط بانک مرکزی، حدود 7.8 واحد اعتبار پولی توسط شبکه بانکی خلق شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1573575/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار سخنگوی آتش‌نشانی تهران درباره خطرات بالن‌های آرزوها

اکرمی: وزارت اقتصاد به من پیشنهاد نشده و نمیخواهم هم پیشنهاد شود

اطلاعیه سازمان مالیاتی درباره بند (ت) تبصره 6 قانون بودجه

جزئیات مجموعه‌های امتحانی آزمون دکتری 1405 اعلام شد

بورس 1403 با ریزش تمام شد

نظر عضو کارفرمایی شورایعالی کار در خصوص افزایش 45درصدی حقوق کارگران

اظهارات عارف درباره معرفی وزیر اقتصاد

ماهواره «گوگل» برای نظارت بر آتش‌سوزی جنگلی پرتاب شد

سرمقاله اطلاعات/ خودتان هر چه صلاح می‌دانید!

حرم امیرالمؤمنین(علیه‌السلام) سیاه‌پوش شد

دبیر انجمن صنایع نساجی: 300 میلیون دلار صادرات فرش ماشینی داریم که تا یک میلیارد دلار قابل افزایش است

جلسه دادگاه نتانیاهو لغو شد

دادگستری: از خرید آنلاین طلا در صفحات نامعتبر خودداری کنید

قیمت گذاری گلکسی S25 اج سامسونگ شاید سبب شکست آن شود

سرمقاله شرق/ ژئوپلیتیک حوزه نوروز

حق بیمه شخص ثالث انواع خودرو در سال 1404 اعلام شد

مهدی کروبی درس معرفت داد؛ کاظم صدیقی خوش شانس بود، قالیباف حسرت به دل ماند

ازدحام مسافران نوروزی عتبات در مرز مهران

سخنگوی صنف جایگاه‌داران: هیچ‌گونه اختلالی در تامین سوخت نداشته‌ایم

رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه: میلیارد دلار انرژی را 3 میلیارد دلار می‌فروشیم!

عارف: نیازمند تصمیم‌گیری‌های شجاعانه اقتصادی هستیم

تاخت و تاز قیمت‌ها در بازار سکه و دلار؛ طلا از مرز 8 میلیون تومان عبور کرد

تراشه هواوی Kirin X90 مخصوص کامپیوترهای شخصی برای اولین بار مشاهده شد

سرمقاله کیهان/ سال افتخار

تصاویری از جنایات جدید رژیم صهیونیستی در غزه؛ حماس هشدار داد

واژگونی اتوبوس بر اثر خواب آلودگی راننده در زنجان

یونیسف خواهان توقف فوری حملات رژیم صهیونیستی در غزه شد

انفجار یک منزل مسکونی به دلیل نشت گاز در پایتخت

مجروح حادثه تفتان به شهادت رسید

سرمقاله ایران/ نوروز؛ از تاریخ تا امروز

بازگشت به عصر «سیاست قدرت»

مقام آمریکایی: ترامپ دیر یا زود با کیم‌جونگ اون ارتباط برقرار خواهد کرد

سقف تسهیلات خرید، ساخت، جعاله و ودیعه مسکن افزایش یافت

سهام عدالت چقدر می ارزد؟

چهارشنبه سوری و مساله حاکمیت قانون

ترامپ حفاظت فیزیکی از فرزندان بایدن را لغو کرد

سرمقاله اعتماد/ درباره آزادی مهدی کروبی

ترامپ: اسناد ترور کِندی امروز منتشر می‌شود/80 هزار صفحه «بدون ویرایش»

آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌ها و اعلام محورهای مسدود

آخرین وضعیت بازار طلا و سکه؛ مردم الان خرید کنند یا نکنند؟

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «بخشی‌زاده»

آغاز بارش باران در کشور از فردا

هیجان برای GTA 6 به اوج رسید؛ راه‌اندازی سرور دیسکورد

سال اتمی

اشتباه ترامپ این است که فکر می‌کند جنگ با یمن یعنی جنگ با ایران/ یمنی‌ها پیروز این جنگ خواهند بود

آمار سخنگوی اورژانس از فوتی‌ها و مصدومان حوادث چهارشنبه‌سوری

اشک تمساح؛ حمله «کیهان» به رئیس سابق اتاق بازرگانی

سرمقاله آرمان ملی/ حرکت در مسیر مذاکره

اسرائیل یک اسیر خود را کشت

کاخ سفید: اسرائیل با ترامپ درباره حملات به غزه مشورت کرده بود