پیام ویژه

آخرين مطالب

واردات موبایل با دلار 70 هزار تومانی فروش با دلار 100 هزار تومانی اقتصادي

واردات موبایل با دلار 70 هزار تومانی فروش با دلار 100 هزار تومانی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - مهر / رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند گفت: گوشی از جمله اقلامی است که با ارز مرکز مبادله وارد کشور می‌شود و دلیلی ندارد در 15 روز اخیر 40 درصد گران شود.
سیدطه‌حسین مدنی گفت: سیاست دولت طی مدت اخیر به سمت تک نرخی کردن ارز بوده و در این راستا، بانک مرکزی هم با راه‌اندازی مرکز مبادله و به رسمیت نشناختن ارز نقدی و قاچاق محسوب کردن بالای هزار دلار اسکناس، به این سمت حرکت کرده است.
تلفن همراه با ارز مبادله‌ای وارد کشور می‌شود
مدنی افزود: ارز مرکز مبادله در واقع همان ارز حاصل از صادرات است که واردکنندگان برای واردات کالاهای مشخص از آن استفاده می‌کنند. اقلام الکترونیک از جمله تلفن همراه هم از جمله کالاهایی است که مشمول این ارز شده و دولت به آن ارز با نرخ مبادله‌ای اختصاص می‌دهد.
بازار
وی با انتقاد از آشفتگی بازار اقلام دیجیتال و عدم نظارت دستگاه‌های متولی، خاطرنشان کرد: اگرچه بازار آزاد ارز طی یک ماه اخیر افزایش شدیدی را تجربه کرده؛ اما نرخ دلار مبادله‌ای طی این مدت کمتر از 3 درصد رشد داشته است. با وجود این ثبات نسبی در بازار ارز مبادله‌ای، اما اقلامی که با این ارز وارد کشور می‌شود از جمله تلفن همراه، طی 15 روز اخیر بین 30 تا 40 درصد افزایش قیمت داشته است.
ارز مبادله‌ای فقط 3 درصد رشد کرده اما قیمت تلفن همراه 30 درصد افزایش داشته است!
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند افزود: این یعنی کالاهایی که اکنون با دلار حدود 70 هزار تومانی وارد کشور شده است؛ با دلار تقریباً 100 هزار تومانی به دست مصرف کننده می‌رسد. اتفاقی که کاملاً با فلسفه راه‌اندازی مرکز مبادله در تضاد است. سوال اینجاست که چرا وقتی دولت ارز حاصل از زحمات صادرکنندگان را برای ایجاد ثبات در بازار، به واردکنندگان اختصاص می‌دهد؛ اما اقلام وارداتی با ارز بازار آزاد به دست مردم برسد؟ چرا وقتی منشأ ارز کالا فقط در حد 3 درصد افزایش داشته است؛ آن کالا باید حداقل 30 درصد افزایش قیمت داشته باشد؟
سکوت نهادهای نظارتی در قبال افزایش قیمت بی حساب و کتاب موبایل
وی با بیان اینکه هم رصدهای میدانی و هم بررسی سکوهای بزرگ فروش اینترنتی، نشان دهنده این افزایش قیمت است؛ ادامه داد: وزارت صمت به عنوان متولی رصد بازارهای بازارهای دیجیتال و همچنین اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی، سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی باید پاسخگوی این وضعیت باشند. چرا نهادهای نظارتی در این مورد سکوت کرده‌اند؟
سوءاستفاده از بی اطلاعی مشتریان
مدنی خاطرنشان کرد: چرا این نهادها به صورت فعالانه در بازار حضور ندارند و با این تخلفات برخورد نمی‌کنند؟ اینکه منتظر شکایات خصوصی از طرف افراد باشند درست نیست چون ممکن است بسیاری از مردم در جریان اقلام مشمول ارز مبادله‌ای و نرخ ارز مرکز مبادله نباشند و برخی فروشندگان هم از این وضعیت سوءاستفاده کرده و با این استدلال که گرانی دلار آزاد منجر به افزایش قیمت‌ها شده، دست به گرانفروشی بزنند. جالب اینجاست که این افزایش قیمت در سکوهای بزرگ و معروف فروش آنلاین کاملاً محسوس و قابل رصد است.
مدنی افزود: در این شرایط برخی فروشندگان اینترنتی جدا از گرانفروشی، کالاهای خود را با هدف تشدید گرانی‌ها و ایجاد اضطراب در خریداران برای بازارسازی و گران‌فروشی‌های بیشتر و بعدی ناموجود می‌کنند که این هم یک نوع احتکار محسوب می‌شود.
قاچاق معکوس موبایل به عراق!
وی به پدیده قاچاق معکوس تلفن همراه هم اشاره و اعلام کرد: متأسفانه شاهد این هستیم که برخی افراد سودجو برخی از کالاهای دیجیتال را از بازار جمع‌آوری و به صورت قاچاق معکوس در سلیمانیه عراق می‌فروشند. این اقدام به دلیل اختلاف قیمت دلاری برخی مدل‌های گوشی که حتی به 200 دلار هم می‌رسد؛ رخ می‌دهد. به این ترتیب گوشی که با دلار 70 هزار تومانی وارد کشور شده را از کشور خارج کرده و با فروش در عراق، کسب سود می‌کنند. این اقدام هم یارانه‌ای که دولت برای تقویت و ثبات بازار وارداتی در نظر گرفته را از بین می‌برد و هم به بی ارزش شدن بیشتر ریال دامن می‌زند. چرا باید ارزی که از اجبار صادرکنندگان به عرضه در مرکز مبادله حاصل شده است؛ با بی تدبیری به صورت قاچاق معکوس کالا از کشور خارج شود و یارانه آن به جیب یک سری افراد خاص برود؟
سامانه همتا خواب است!
وی افزود: نکته جالب و تأسف‌برانگیز این ماجرا آنجاست که بازار موبایل برای حاکمیت بازار غیرقابل رصدی نیست و با توجه به اقداماتی که در بستر سامانه همتا و بحث رجیستری صورت گرفته است؛ همه چیز می‌تواند به صورت شفاف مشخص باشد. ساده‌ترین اقدامی که می‌توان انجام داد این است که سامانه همتا، یک فاصله زمانی بین اختصاص کد رجیستری به گوشی در زمان ورود به کشور تا قراردادن سیمکارت و فعالسازی گوشی لحاظ کند و گوشی‌هایی که بعد از گذشت این زمان فعال نشده را به دولت گزارش کند. به عنوان نمونه یک شرکت وارد کننده یک مدل گوشی وارد کشور کرده اما با گذشت مثلاً 8 ماه 20 درصد این گوشی‌ها همچنان فعال نشده است. در چنین شرایطی سامانه همتا باید فعال نشدن این گوشی‌ها را گزارش کند تا بعد مشخص شود علت چیست. در این شرایط می‌توان موارد احتکار، قاچاق معکوس و رفتارهای متخلفانه را کشف کرد. این راهکار بسیار ساده است اما متأسفانه این سامانه هیچ توسعه‌ای برای اجرای چنین طرح‌هایی نداشته است.
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند خاطرنشان کرد: دولت برای تک نرخی شدن ارز برخی از سامانه‌ها چون نیما را حذف و مرکز مبادله را ایجاد کرد تا یارانه را به انتهای زنجیره مصرف برخی کالاها اختصاص دهد و رانت و فسادی که بر اثر اختلاف قیمت وجود داشت را از بین ببرد. با وجود همه این اقدامات، متأسفانه باز هم می‌بینیم که فقط در بازار تلفن همراه شریطی به وجود آمده که واردکنندگان دلار 70 هزار تومان می‌گیرند ولی گوشی با نرخ دلار 100 هزار تومانی به دست مردم می‌رسد. تبعات این وضعیت چیزی جز نارضایتی مردم و از دست رفتن سرمایه اجتماعی حاکمیت نیست.
ولنگاری در نظارت بر بازار موبایل
مدنی اظهار کرد: تعداد تخلفات و گرانفروشی در این بازار کاملاً محرز و فراگیر است اما هیچ نظارتی حتی بر روی سکوهای بزرگ فروش اینترنتی هم اعمال نمی‌شود و متأسفانه شاهد یک ولنگاری هستیم. نهادهای متولی و نظارتی کاملاً در قبال این وضعیتِ زشت و زننده، منفعل بوده و هیچ کنشی ندارند و فقط در صورت شکایت خصوصی افراد و پس از طی مراحل شکایت وارد عمل می‌شوند که آن هم مشخص نیست در نهایت به نتیجه می‌رسد یا خیر.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دولت چهاردهم با شعار تخصص‌گرایی و استفاده از دانش و تجربه نهادهای علمی-پژوهشی و متخصصان، کار خود را شروع کرد اما متأسفانه در عمل و با رصد این اتفاقات، می‌بینیم که خلاف آن شعارهای عمل می‌شود. امیدواریم این رفتار نهادهای مربوطه که باعث دلسردی نخبگان و نهادهای علمی کشور می‌شود؛ با ورود شخص رئیس جمهور تغییر کرده و ببینیم که این نهادها از ابزارهای پیشگیرانه و دانش و تجربه مجموعه‌های پژوهشی برای جلوگیری از اجحاف در حق مردم و کاهش چنین مواردی استفاده کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1575365/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پنکه هوشمند و کم مصرف شیائومی با کنترل از طریق اپلیکیشن در راه است

امامزاده ابراهیم(ع) شفت آتش گرفت

انفجار شدید در مجتمع مسکونی محله دروس

پنج شهید و زخمی در پی حملات آمریکا به یمن

ماد جدید Bloodborne بازی را اول شخص می‌کند

5 نکته درباره تحصن حجاب که جمع شد

بخشندگی ایرانی‌ها با دستان بسته

برخورد پراید و پژو 405، چهار کشته برجای گذاشت

اچ‌پی لپ‌تاپ‌های ZBook Ultra 14 را معرفی کرد

3 کُشته در پی تصادف پژو 206

برای افرادی که زیاد از چت جی‌پی‌تی استفاده می‌کنند، اتفاق عجیبی می‌افتد

25 مجروح در اثر خروج قطار از ریل در هند

بیشترین کلاهبرداری‌های اینترنتی مربوط چیست؟

هشدار؛ مراقب کلاهبرداری با عنوان «واریز فطریه» باشید

پزشکی که بخاطر حمایت از فلسطین در نیویورک از کار اخراج شد!

پُرمسافرترین استان‌ها در نوروز اعلام شد

دانشمندان با الهام از مغز انسان، هوش مصنوعی کم‌مصرف می‌سازند

ویژه‌های حوادث/ سرنوشت تکان‌دهنده رابطه خیانت‌آمیز زن شوهردار!

تغییرات به سبک مایکروسافت؛ صفحه آبی مرگ (BSOD) ویندوز 11 سیاه شد!

حمله آمریکا به شمال شرق پایتخت یمن

شبکه اجتماعی ایکس با قطعی گسترده مواجه شده است

فوتی‌های حادثه واژگونی اتوبوس افزایش یافت

ترامپ: درباره احتمال نامزدی برای سومین دوره ریاست‌جمهوری شوخی نمی‌کنم

اردوغان: خداوند اسرائیل را لعنت و درمانده کند

حال و هوای حرم رضوی پس از اعلام عید سعید فطر

الاکلنگ فروش 2 محصول محبوب؛ پژو سقوط کرد، سورن صعود

72 درصد از آمریکایی‌ها معتقدند تعرفه‌ها قیمت‌ها را افزایش می‌دهد

نام رمزیِ اپل برای iOS 19 شایعه طراحی شیشه‌ای آن را تقویت می‌کند

ادامه بمباران شهرها توسط ارتش میانمار در میان بحران زلزله

نخست‌وزیر گرینلند: به ترامپ می‌گویم که هرگز به آمریکا ملحق نمی‌شویم

جزئیات زکات فطریه سال 1404 اعلام شد

آیت‌الله سیستانی فردا را عید فطر اعلام کردند

اطلاعات بیش‌از 230 هزار مشتری بایننس و جمینای در دارک‌وب منتشر شد

ماکرون: امنیت اسرائیل اولویت فرانسه به شمار می‌آید

جنگنده های آمریکایی در 4 نوبت صنعا را بمباران کردند

ظرفیت تولید پتروشیمی حدود 9 میلیون تن افزایش می‌یابد

افزایش 100 هزار بشکه ای تولید روزانه فرآورده‌های نفتی ایران

اپل سال آینده با پروژه هوش مصنوعی Mulberry می‌خواهد نقش پزشک‌تان را بازی کند

تاثیر حملات ترامپ به یمن بر اقتصاد، انرژی و امنیت منطقه‌ای

ترامپ و پوتین هفته آینده گفت‌و‌گو می‌کنند

موضوع تاثیر معدل در کنکور به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع داده شد

تامین 70 درصد گاز کشور توسط پارس جنوبی

اطلاعات جدیدی از Ghost of Yotei منتشر شد

تصمیم زلنسکی برای برگزاری انتخابات زودهنگام در تابستان

سازمان هواپیمایی: مسافران نوروزی بلیت «رفت و برگشت» تهیه کنند

50 سولانا عیدی در انتظار تو!

طالبان خواستار حمایت جهانی از مردم فلسطین شد

دیدار مدیر کل بنیاد شهید و امور ایثارگران مازندران با مادر شهیدان طبری

هلال ماه شوال رؤیت شد؛ فردا دوشنبه 11 فروردین عید سعید فطر است

ضوابط و نرخ خرید تضمینی برق نیروگاه‌های تجدیدپذیر ابلاغ شد