برای افرادی که زیاد از چت جیپیتی استفاده میکنند، اتفاق عجیبی میافتد
خواندنی ها
بزرگنمايي:
پیام ویژه - زومیت / موسسه پژوهشی اوپنایآی اولین پژوهشهای خود را درباره تأثیر استفاده از چتجیپیتی بر سلامت عاطفی افراد منتشر کرده است.
اوپنایآی میگوید بیش از 400 میلیون نفر هر هفته از چتجیپیتی استفاده میکنند. اما تعامل با این چتبات چه تأثیری بر ما دارد؟ آیا ما را تنهاتر میکند یا احساس تنهایی را کاهش میدهد؟ اوپنایآی با همکاری آزمایشگاه رسانه موسسه فناوری ماساچوست در قالب دو مطالعه جدید به این پرسشها پرداخته است.
پژوهشگران دریافتند فقط تعداد کمی از کاربران هنگام استفاده از چت جیپیتی بهطور احساسی با آن درگیر میشوند. بهگفتهی کیت دولین، استاد هوش مصنوعی و جامعه در کینگز کالج لندن که در مطالعات جدیدی مشارکتی نداشت، این مسئله تعجبآور نیست، زیرا برخلاف برنامههایی مانند رپلیکا یا کاراکتر.ایآی، چت جیپیتی بهعنوان دوست یا همراه مجازی طراحی نشده است. او میگوید چت جیپیتی در اصل به عنوان ابزاری برای افزایش بهرهوری ساخته شده است، اما در عمل، برخی از کاربران از آن بهعنوان همراه مجازی استفاده میکنند.
بازار ![]()
افرادی که از چتجیپیتی بهعنوان همراه احساسی استفاده میکنند، معمولاً برای مدت طولانیتری با آن در ارتباط هستند و برخی از آنها بهطور متوسط روزانه حدود نیمساعت وقت خود را صرف استفاده از آن میکنند.
دولین میگوید نویسندگان مطالعه بهخوبی محدودیتهای تحقیق را مشخص کردهاند، اما اشاره میکند که دسترسی به این حجم از دادهها و تجزیهوتحلیل آنها بسیار جالب و شگفتانگیز است.
در تحقیقی که انجام شد، پس از اینکه زنان و مردان به مدت چهار هفته از چتجیپیتی استفاده کردند، زنان اندکی کمتر از مردان با دیگران در دنیای واقعی معاشرت میکردند. به عبارت دیگر، استفاده از چتجیپیتی باعث شد زنان بیشتر در انزوا باشند و کمتر با مردم ارتباط اجتماعی برقرار کنند، درحالیکه مردان کمتر تحتتأثیر قرار گرفتند.
شرکتکنندگانی که در حالت صوتی چتجیپیتی با صدای جنس مخالف خود صحبت کردند، در پایان تحقیق گزارش دادند که احساس تنهاییشان بیشتر شده و وابستگی عاطفی بیشتری به چتبات پیدا کردهاند. اوپنایآی قصد دارد این دو مطالعه را برای انتشار در مجلات علمی معتبر ارسال کند.
چت جیپیتی بهعنوان ابزاری برای افزایش بهرهوری طراحی شده است، اما برخی از آن بهعنوان همراه مجازی استفاده میکنند
چتباتهای مبتنی بر مدلهای زبانی بزرگ هنوز درحال توسعه هستند و مطالعه تاثیرات عاطفی آنها بر مردم دشوار است. بسیاری از تحقیقات موجود، ازجمله مطالعات جدید اوپنایآی و موسسه فناوری ماساچوست بر دادههایی تکیه دارند که خود افراد گزارش کردهاند. این دادهها ممکن است دقیق یا مطمئن نباشند.
نتایج مطالعه جدید با یافتههای مطالعات گذشته مطابقت دارد که نشان میدهند چتباتها میتوانند بر احساسات و عواطف افراد تأثیر بگذارند. برای مثال، پژوهشگران آزمایشگاه رسانه موسسه فناوری ماساچوست در سال 2023 دریافتند که چتباتها معمولاً احساسات عاطفی پیامهای کاربران را منعکس میکنند. اگر با احساس خوشحالی صحبت کنید، چتبات هم پاسخهای شادتر میدهد و اگر ناراحت باشید، چتبات نیز بهطور مشابه پاسخهای غمناکی خواهد داد.
دانشمندان اوپنایآی و آزمایشگاه رسانه موسسه فناوری ماساچوست ابتدا دادههایی را از نزدیک به 40 میلیون تعامل واقعی با چتجیپیتی جمعآوری و تجزیهوتحلیل کردند که شامل گفتگوها و تعاملات واقعی کاربران با چتجیپیتی بود.
پژوهشگران از 4076 نفری که با چتجیپیتی تعامل داشتند، خواستند تا بگویند این تعاملات چه تأثیری بر احساساتشان گذاشته است. بعد از آن، از گروهی متشکل از حدود هزار نفر برای شرکت در آزمایش چهار هفتهای دعوت شد. در این آزمایش، پژوهشگران بهطور دقیقتر بررسی کردند که شرکتکنندگان چطور هر روز حداقل پنج دقیقه با چتجیپیتی تعامل دارند.
در پایان آزمایش، از شرکتکنندگان خواسته شد پرسشنامهای را دراینباره پر کنند که چگونه چتجیپیتی را درک کردهاند، چه میزان احساس تنهایی کردهاند، چقدر با دیگران تعامل اجتماعی داشتهاند، چقدر به چتبات وابسته شدهاند و آیا احساس کردهاند استفاده از چتبات مشکلی برایشان ایجاد کرده است یا نه. مشخص شد شرکتکنندگانی که بیشتر به چتجیپیتی اعتماد کرده و با آن ارتباط عاطفی برقرار کرده بودند، بیشتر از دیگران احساس تنهایی میکردند و وابستگی بیشتری به آن داشتند.
جیسون فنگ، پژوهشگر ایمنی اوپنایآی که در دو مطالعه جدید مشارکت داشته است، میگوید این مطالعات اولین گام مهم بهسوی درک بهتر تأثیر چتجیپیتی بر کاربران است. این اطلاعات میتواند به پلتفرمهای هوش مصنوعی کمک کند شرایط بهتری برای تعاملات امنتر و سالمتر بین کاربران و چتباتها فراهم کنند.
شرکتکنندگانی که با چتجیپیتی ارتباط عاطفی برقرار کرده بودند، بیشتر از دیگران احساس تنهایی میکردند
جیسون فنگ میگوید کارهایی که تابهحال انجام دادهاند، مقدماتی است، اما هدف آنها این است که مشخص کنند در آینده چه مواردی را میتوانند اندازهگیری کنند تا به تاثیرات بلندمدت استفاده از چتجیپیتی بر کاربران پی ببرند.
دولین میگوید گرچه تحقیق انجام شده مورد استقبال قرار گرفته، مشخص کردن دقیق این موضوع دشوار است که آیا افراد واقعا با تکنولوژی رابطه عاطفی برقرار کردهاند یا نه. این احتمال وجود دارد که پژوهشگران نتوانسته باشند برخی از احساسات شرکتکنندگان را شناسایی و ثبت کنند.
شاید هدف پژوهشگران این بوده که احساسات افراد را در تعامل با چتجیپیتی اندازهگیری کنند، اما ممکن است افراد لزوما بهصورت احساسی از چتجیپیتی استفاده نکرده باشند. بااینحال، دولین بر این موضوع تاکید میکند که حتی اگر مردم بهطور مستقیم از چتجیپیتی برای اهداف عاطفی استفاده نکنند، احساسات و ویژگیهای انسانی همیشه در این تعاملات وجود دارند. محققان از ابزارهایی برای شناسایی احساسات مردم در تعامل با هوش مصنوعی استفاده میکنند، اما پیشبینی و درک این موضوع دشوار است که این احساسات چه تاثیری بر زندگی واقعی افراد دارد.
-
يکشنبه ۱۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۲:۱۸
-
۱۰ بازديد
-

-
پیام ویژه
لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1576546/