پیام ویژه

آخرين مطالب

دورخیز دولت چهاردهم برای اجرای مهم‌ترین طرح صنعت نفت اقتصادي

دورخیز دولت چهاردهم برای اجرای مهم‌ترین طرح صنعت نفت
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - مهر / در آخرین روزهای اسفند1403 وزارت نفت دولت چهاردهم قرارداد حدود 17میلیارد دلاری سکوهای فشارافزایی گاز پارس جنوبی را با 4 شرکت‌ داخلی امضا کرد تا نخستین گام برای تداوم تولید برداشته شود.
وزارت نفت دولت چهاردهم قرارداد حدود 17 میلیارد دلاری برای ساخت، نصب و راه‌اندازی سکوهای فشارافزایی گاز پارس جنوبی را با شرکت‌های داخلی امضا کرد تا چراغ نخست را برای جلوگیری از بحران گازی در کشور طی دهه‌های آینده را روشن کند.
بر اساس این قراردادها، شرکت پتروپارس قرار است هاب‌های 1 و 7 را به ارزش حدود 4.8 میلیارد دلار، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء هاب‌های 3 و 6 به ارزش بیش از 4.9 میلیارد دلار، شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (اویک) هاب‌های 2 و 5 به ارزش حدود 4.8 میلیارد دلار و گروه مپنا (شرکت نیرپارس) نیز هاب 4 به ارزش بیش از 2.36 میلیارد دلار را اجرا کنند. در مجموع ارزش قرارداد این 7 هاب حدود 17 میلیارد دلار خواهد بود.
بر اساس جزئیات ارائه‌شده، هر هاب فشارافزایی در این طرح شامل چند فاز و منطقه می‌شود، به‌طوری که هاب یک شامل فازهای 12A، 11B، 12B و 11A، هاب دوم شامل فازهای 15، 16، 3 و 21، هاب سوم شامل فازهای 1، 5، 17 و 18، هاب چهارم شامل فاز 2، 19C، 19AB، 20 و 6، هاب پنجم شامل فازهای 13AB، 10، 13BD و 14AC، هاب ششم شامل فازهای 11، 22، 24A، 23، 24B و 14BD و هاب هفتم شامل فازهای 4، 7، 8 و 9 پارس جنوبی است. بر اساس این قرارداد قرار است 14 سکوی فشارافزای گاز برای فازهای پارس جنوبی تعریف، ساخته، نصب و راه‌اندازی شود.
نصب 14 غول آهنی در دریا برای تداوم تولید گاز
برداشت گاز از مخزن مشترک پارس جنوبی سالانه در حال افت است و باید به فکر نگهداشت تولید در بلوک‌های آن بود. تاکنون به‌طور سنتی از بلوک‌ها برداشت و انتظار زیادی برای کشور ایجاد شده است تا آنجا که اکنون حدود 70 درصد تولید گاز کشور از میدان مشترک پارس جنوبی تأمین می‌شود. با توجه به افت تولید مخازن گازی شاید آیندگان بیشتر از ما قدر این قرارداد را بدانند. بر اساس این قرارداد، قرار است 14 سکوی فشارافزای گاز برای فازهای پارس جنوبی تعریف، ساخته، نصب و راه‌اندازی شود.
سکوهای فشارافزا با ظرفیت 2 میلیارد فوت‌مکعب قابلیت فشارافزایی به میزان 90 بار دارند. هدف ایران این است که سکوی فشارافزا را در یاردهای ساحلی خود بسازد، اما از آنجا که این سکو حدود 20 هزار تن وزن خواهد داشت و در ایران سابقه و تجربه مهندسی تفصیلی، ساخت و نصب سکو با وزن بیش از 7 هزار تن وجود ندارد، بنابراین باید زیرساخت‌های موجود را در کشور ارتقا داد.
طراحی پیچیده، ضرورت چیدمان درست تجهیزات، رعایت مسائل ایمنی و امور عملیاتی از ویژگی‌های این سکوی فشارافزا به‌شمار می‌آید. برای نصب این سکوها نیز باید از روش فلوت اور (Float Over) استفاده شود. طراحی مفهومی و پایه سکوی تقویت فشار گاز در پارس جنوبی از سوی مشاور بین‌المللی انجام شده تا به الگویی درست و دقیق برای بهره‌مندی ایران در فازهای پارس جنوبی بدل شود.
هر سکو 4 کمپرسور 30 مگاوات نیاز دارد و هرچقدر امکان تأمین ساخت داخل وجود داشته باشد، از پیمانکاران و سازندگان ایرانی استفاده می‌شود. وزن سکوهای پیش‌بینی‌شده به‌گونه‌ای است که امکان ساخت در داخل کشور وجود داشته باشد.
سکوهایی برای جلوگیری از افت فشار و تولید گاز
فشار چاه‌های موجود در سکوهای میدان گازی پارس جنوبی برای اینکه یک میلیارد فوت‌مکعب گاز به خشکی منتقل کنند به‌صورت متعارف باید 120 بار باشد، حالا اگر این 120 بار به 100 بار کاهش یابد به‌راحتی نمی‌توان یک میلیارد فوت‌مکعب گاز به خشکی منتقل کرد و اگر این بار به 90 برسد تنها می‌توان 700 میلیون فوت‌مکعب گاز را به خشکی منتقل کرد. یعنی به مرور زمان که فشار سرچاهی افت می‌کند تولید، متناسب با آن کاهش می‌یابد. اینجا نقش سکوی فشارافزا مشخص می‌شود.
با نصب این سکوها جلوی افت تولید گرفته می‌شود. در نبود این سکوها فعلاً باید افت فشار و تولید را که به‌تدریج اتفاق می‌افتد، با حفاری‌های جدید و عملیات تعمیراتی چاه‌های موجود تحمل کرد. هم‌اکنون برخی کارها ازجمله اسیدکاری چاه‌های پارس جنوبی آغاز شده است. هر ساله اسیدکاری 10 تا 11 حلقه چاه و تولید با مشبک‌کاری لایه‌ها و اسیدکاری آن انجام می‌شود. وانگهی حفاری 35 حلقه چاه درون‌میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی با هدف افزایش بهره‌وری و نگهداشت تولید گاز، آغاز شده است.
زنگ خطر افت فشار به صدا درآمده است
بر اساس برنامه‌ریزی‌های شرکت ملی نفت ایران در میدان گازی پارس جنوبی تولید تا فشار 30 بار نیز ادامه خواهد داشت، یعنی حتی اگر فشار گاز که هم‌اکنون 120 بار برای هر یک میلیارد فوت‌مکعب در پارس جنوبی است، به 30 هم برسد باید همچنان از این میدان برداشت شود و تأسیسات پارس جنوبی سرپا بماند. این در حالی است که به‌طور میانگین در هر سکو سالانه حدود هفت بار افت فشار داریم.
با احتساب قیمت 10 سنت برای هر مترمکعب گاز و 50 دلار برای هر بشکه میعانات گازی روزانه 5 میلیون دلار ارزش تولیدات از هر فاز میدان گازی پارس جنوبی است، یعنی ارزش روزانه محصولات 26 فاز پارس جنوبی که هم‌اکنون در مدار تولید است، به 130 میلیون دلار می‌رسد.
این مسئله به حدی جدی است که بارها کارشناسان نسبت به افت فشار مخزن پارس جنوبی هشدار دادند تا آنجا که مرکز پژوهش‌های مجلس هم در گزارشی با عنوان «مسائل راهبردی بخش انرژی در سند هفتم توسعه - ذخیره‌سازی گاز» به وضع نامطلوب تراز گاز کشور پرداخت و پیش‌بینی کرد در صورت ادامه روند کنونی، حداکثر اختلاف مصرف گاز در فصل گرم و سرد در سال‌های 1410 و 1420 به‌ترتیب به 453 و 579 میلیون مترمکعب در روز می‌رسد که تأمین گاز در فصل سرد سال را با چالش جدی روبه‌رو می‌کند.
بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، سال 1420 احتمالاً کل عرضه گاز طبیعی به 898.7 میلیون مترمکعب در روز برسد، این در حالی است که مصرف همه بخش‌ها برابر با 1410.8 میلیون مترمکعب در روز خواهد بود، در نتیجه روزانه 512 میلیون مترمکعب کمبود گاز خواهیم داشت.
همزمان با افزایش نگرانی‌ها درباره افت فشار بزرگ‌ترین میدان گازی کشور یعنی پارس جنوبی وزیر نفت تأکید کرده که طرح فشارافزایی پارس جنوبی از نان شب در مجموعه اجرایی کشور برای ما واجب‌تر است.
حل مشکل کاهش فشار در چاه‌های پارس جنوبی
کاهش فشار طبیعی گاز و به‌تبع آن افت تولید در میدان گازی پارس جنوبی یکی از چالش‌های مطرح و هشدار داده‌شده کارشناسان است که به‌زعم آنان در صورت رخ دادن، با یکی از جدی‌ترین بحران‌های کشور روبه‌رو خواهیم شد؛ موضوعی که حل آن در وزارت نفت دولت چهاردهم در اولویت قرار گرفته است.
زمزمه‌های ناترازی گاز فراگیر شده بود که سخن از افت فشار گاز در میدان پارس جنوبی به‌عنوان هشدار از زبان کارشناسان به گوش رسید؛ میدانی مشترک با کشور همسایه که رقابت تنگاتنگی در برداشت با کشورمان دارد. میدانی که نقش 75 درصدی و تعیین‌کننده‌ای در تأمین و پالایش گاز کشور به‌عهده دارد و افت فشار در آن به‌منزله استخراج نادرست و ته‌نشین شدن میعانات، ازکارافتادن فازها در سال‌های آینده و سرانجام به وقوع پیوستن بحرانی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی خواهد بود.
هرچند رسیدن به فشارافزایی نیاز به فناوری و تجهیزات کمپرسور و… دارد، اما دولت چهاردهم ناامید نشده و با اعتماد به شرکت‌های ایرانی و مجموعه‌هایی که پیش‌تر توانمندی‌های خود را اثبات کرده‌اند، به آنها فرصت عمل داد.
همزمان با اقدام‌های انجام‌شده برای فشارافزایی در میدان مشترک پارس جنوبی، ایران به‌منظور جبران ناترازی داخلی گاز خود به‌دنبال اجرای طرح‌های ازدیاد برداشت گاز از این میدان است، ازجمله این اقدام‌ها می‌توان به حفر 35 حلقه چاه برای نگهداشت تولید در پارس جنوبی و اسیدکاری 400 حلقه چاه در این میدان اشاره کرد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1577030/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کندوان یکطرفه شد/ ترافیک سنگین در هراز

تردد پرحجم خودروها در محورهای مواصلاتی کشور

بازی Mario Kart World با انتشار تریلری معرفی شد

وقوع رگبار باران در نقاط مختلف کشور

درگیری پلیس آلمان با حامیان مردم فلسطین در برلین

منبع عراقی: اوضاع در پایگاه عین الاسد عادی است

آیفون 2300 دلاری در راه است؟

شکایت جدید علیه ایلان ماسک؛ بدهی 5 میلیون دلاری به تبلیغ‌کنندگان کارزار سیاسی

ترامپ: نتانیاهو هفته آینده به آمریکا سفر کند

قالیباف پیام صادر کرد

١54 گونه مهره داران ایران در معرض تهدید

دولت موقت سوریه 97 عضو «پ.ک.ک» و «وای.پی.جی» را آزاد کرد

سازمان ملل: محاصره غزه جنایت جنگی است

نماینده ویژه پوتین: ترامپ پذیرفته که اوکراین به عضویت ناتو در نخواهد آمد

نفت برنت به زیر 70 دلار سقوط کرد

آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌ها/ بارش باران و ترافیک نیمه سنگین

شمار پلیرهای همزمان The Last of Us Part 2 Remastered در استیم به بیش از 23,000 نفر رسید

ترامپ چندین مقام امنیت ملی را برکنار کرد

زمان واریز حقوق فروردین بازنشستگان اعلام شد

حملات هوایی و توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی علیه غزه؛ 11 فلسطینی شهید شدند

شهادت یکی از رهبران حماس در حمله رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

ترکیه: اسرائیل «تهدیدی منطقه‌ای» است

برکناری رئیس جمهور کره‌جنوبی تایید شد

نمایشگر OLED آیپد مینی جدید توسط سامسونگ تولید می‌شود

زیباکلام: مسعود پزشکیان بدشانس ترین چهره سال 1403 بود/ منتجب نیا: سعید جلیلی بدون پیروزی در انتخابات همه منصب ها را بدست آورده است

پرونده‌های جنجالی فساد در سالی که گذشت؛ از چای دبش و کوروش کمپانی تا زد و بندهای فوتبالی

انتخابات زودهنگامی که نتیجه ای غیر قابل پیش بینی داشت

عقل ایجاب می‌کند که فضای مجازی قانونمند باشد

سقوط جوان بندباز به دره، ساختگی از کار درآمد؟

ایران خواستار تشکیل صندوق نوآوری سبز بریکس شد

کنسول نینتندو سوییچ 2 از فناوری DLSS انویدیا و رهگیری پرتو پشتیبانی می‌کند

روش استعلام مانده اعتبار در مرحله دوم طرح کالابرگ

اپل همچنان عاشق آیفون تمام‌شیشه‌ای است

طرح جلد جالب مجله اکونومیست پس از تصمیمات عجیب ترامپ

کانادا از آمریکا انتقام می‌گیرد

ماجرای قتل یک معلم

لیست گوشی‌های گلکسی A که واجدشرایط دریافت One UI 7 هستند

ادامه حملات رژیم صهیونیستی به سوریه

محاکمه رهبر یک گروه راست افراطی در اسپانیا به اتهام نفرت‌پراکنی علیه مسلمانان

واکنش حماس به بمباران مدرسه «دار الارقم» از سوی رژیم صهیونیستی

نمایی دیگر از لحظه سقوط به دره؛ جوان شانس آورد

کاربران ChatGPT در یک هفته، 700 میلیون عکس ساخته‌اند

آیفون 16 پرو مکس 100 هزار دلاری با الهام از کلیسای نوتردام معرفی شد

ترامپ و ماسک جدا نمی‌شوند؛ نقش جدید میلیاردر فناوری مشخص شد

هراز به طرف تهران یکطرفه شد

اخراج چندین عضو از شورای امنیت ملی دولت ترامپ

با انتشار تریلری بازی Project 007 برای نینتندو سوییچ 2 تایید شد

نتایج آزمون استخدامی سازمان زندان‌ها اعلام شد

دوربین آیفون 17 پرو شاید شما را سورپرایز کند!

رمزگشایی از حذف کامنت نماینده ترامپ برای عراقچی