پیام ویژه

آخرين مطالب

روز رهایی یا آغاز سقوط؟ یادداشت

روز رهایی یا آغاز سقوط؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - ایرنا / متن پیش رو در ایرنا منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست.
کارشناسان برجسته اندیشکده چتم‌هاوس در میزگردی با عنوان «آیا تعرفه‌های ترامپ پایان روند جهانی‌شدن است؟» درباره تبعات سنگین تصمیمات اخیر کاخ سفید هشدار داده و اعلام کردند که سیاست موسوم به «روز رهایی» دونالد ترامپ نه تنها اقتصاد جهانی، بلکه منافع اقتصادی خود آمریکا را نیز در معرض آسیب‌های جدی قرار داده و می‌تواند به معنای پایان یک دوره از نظم اقتصادی جهانی باشد.
بازار
در این میزگرد که به میزبانی برونوین مدوکس مدیر چتم‌هاوس برگزار شد، سه کارشناس ارشد شامل جیسون فورمن رئیس پیشین شورای مشاوران اقتصادی کاخ سفید در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، دی‌آن ژولیوس و دیوید لوبین از کارشناسان ارشد بخش اقتصاد جهانی و مالی چتم‌هاوس، سیاست تجاری ترامپ را «خطرناک»، «نسنجیده» و «ضربه‌زننده به همه طرف‌ها» توصیف کردند.
در ابتدای نشست، دیوید لوبین با اشاره به فهرست تعرفه‌های جدید گفت: «سیاست ترامپ نه تنها رقبای بزرگ مانند چین، بلکه کشورهای فقیر با اقتصادهای بسیار شکننده مانند لسوتو را نیز هدف قرار داده است.» وی خاطر نشان کرد که لسوتو، کشوری با تولید ناخالص داخلی تنها دو میلیارد دلار، با تعرفه 50 درصدی مواجه شده و این برخاسته از فرمولی بی‌منطق است که بدون در نظر گرفتن قدرت اقتصادی کشورها صرفاً بر اساس مازاد تجاری با آمریکا محاسبه شده است.
جیسون فورمن، اقتصاددان ارشد سابق کاخ سفید هم ضمن تشریح پیامدهای تعرفه‌ها برای اقتصاد آمریکا، تصریح کرد: «این سیاست نه‌تنها اشتغال در بخش تولید را افزایش نمی‌دهد، بلکه به‌واسطه افزایش هزینه واردات و کاهش صادرات، خود صنعت آمریکا را تضعیف خواهد کرد.» وی افزود: «افزایش قیمت مواد اولیه، فشار بر دلار، اقدامات تلافی‌جویانه سایر کشورها، کاهش تقاضای جهانی، و تضعیف موقعیت سرمایه‌گذاری داخلی، پنج عامل عمده‌ای هستند که در مجموع منجر به کاهش اشتغال در آمریکا خواهند شد.»
فورمن با لحنی کنایه‌آمیز گفت: «این سیاست، ممکن است درآمد زیادی برای دولت ایجاد کند، اما به بدترین شکل ممکن؛ به‌نحوی که هیچ اقتصاددان عاقلی توصیه‌ نمی‌کند.» وی همچنین تاکید کرد که حتی مشاوران اقتصادی اصلی ترامپ، از جمله وزیر خزانه‌داری، رئیس شورای اقتصادی و مدیر شورای امنیت ملی اقتصادی، در گذشته نسبت به استفاده نادرست از تعرفه‌ها هشدار داده بودند، اما اکنون تصمیمات اتخاذشده با هیچ‌یک از آن نظرات هم‌خوانی ندارد. مقام سابق کاخ سفید افزود: «ترامپ این کار را به‌دلایل اعتقادی انجام داده، نه اقتصادی. این مسأله، بخشی از دیدگاه بلندمدت او علیه جهانی‌شدن است که حالا در عمل پیاده می‌شود.»
«دی‌آن ژولیوس» دیگر کارشناس حاضر در نشست، با اشاره به واکنش منفی بازارها و افت ارزش دلار، خاطرنشان کرد: «اعتماد مصرف‌کنندگان آمریکا در پایین‌ترین سطح قرار دارد و اقتصاد جهانی در آستانه رکود است. تعرفه‌ها این روند را تسریع می‌کنند.» وی هشدار داد که دولت‌ها به‌دلیل کمبود منابع مالی، قادر به جبران زیان صنایع آسیب‌دیده نخواهند بود. به‌گفته او، حتی کشورهایی مثل انگلیس که با تعرفه نسبتاً پایین 10 درصدی مواجه شده‌اند نیز، با کاهش رشد اقتصادی و افزایش تورم دست‌وپنجه نرم خواهند کرد.
در این میزگرد به واکنش چین هم پرداخته شد. لوبین با اشاره به مجموع تعرفه‌های 64 درصدی آمریکا بر کالاهای چینی، گفت: «چین چاره‌ای جز کاهش ارزش یوان و اجرای بسته‌های حمایتی برای اقتصاد داخلی خود ندارد.» وی افزود: «پاسخ چین احتمالاً محدود به گفت‌وگو نخواهد بود، چرا که هدف اصلی واشنگتن، مهار رشد قدرت اقتصادی پکن است. در نتیجه، ما شاهد ترکیبی از مقابله ارزی، تنش‌های دیپلماتیک، و حمایت چین از بلوک‌بندی‌های جدید مانند بریکس خواهیم بود.»
یکی از نکات مهم این نشست، تحلیل برخورد ملایم‌تر ترامپ با کشورهای آمریکای لاتین بود. دیوید لوبین آن را «تلاش برای ایجاد نظم جدیدی مبتنی بر دکترین مونرو» تعبیر کرد، به‌گونه‌ای که آمریکا بخواهد از طریق اعمال سلطه منطقه‌ای، از رقبای دیگر بی‌نیاز شود.
دکترین مونرو، سیاستی بود که در سال 1823 توسط ایالات متحده اعلام شد و هدف آن جلوگیری از مداخله قدرت‌های اروپایی در امور کشورهای قاره آمریکا بود. این دکترین به‌مرور به مبنایی برای سیاست‌های انحصارطلبانه واشنگتن در نیم‌کره غربی تبدیل شد و اکنون، به‌گفته برخی تحلیل‌گران، در قالبی جدید در سیاست تجاری ترامپ بازتولید شده و بهانه‌ای برای اعمال سلطه اقتصادی بر آمریکای لاتین تلقی می‌شود.
کارشناسان چتم‌هاوس هشدار دادند که تعرفه‌های شدید آمریکا علیه کشورهای آسیایی، به‌ویژه اقتصادهای واسطه‌ای نظیر ویتنام، کامبوج و لائوس که در سال‌های اخیر سهم بیشتری از زنجیره تأمین جهانی به‌دست آورده‌اند، می‌تواند ساختار تجارت جهانی را دچار شوک کند. فورمن در جمع‌بندی گفت: «شاید ترامپ از منظر سیاسی تصور کند که اگر رفاه همه کشورها کاهش یابد ولی آمریکا کمتر آسیب ببیند، این به نفع اوست. اما در واقع، با این سیاست‌ها، نه‌تنها رفاه جهانی بلکه جایگاه رهبری اقتصادی آمریکا هم آسیب خواهد دید.»
سایر سخنرانان هم درباره آینده جهانی‌شدن ابراز نگرانی کردند. لوبین گفت: «تجارت جهانی از مدت‌ها پیش وارد رکود شده بود. اما تعرفه‌های جدید شاید آغاز پایان نظم اقتصادی پس از جنگ جهانی دوم باشد.» او تأکید کرد که کاهش جریان‌های مالی بین‌المللی، تضعیف نقش دلار، و بازگشت به منطقه‌گرایی افراطی، ویژگی‌های دوره جدید خواهند بود؛ دوره‌ای که در آن، جهانی‌سازی دیگر موتور رشد اقتصادی نخواهد بود.
دونالد ترامپ در دوم آوریل 2025 با رونمایی از بسته‌ای گسترده از تعرفه‌های وارداتی، آن روز را «روز رهایی» اعلام کرد. تعرفه‌های جدید، بیش از 50 کشور را با نرخ‌هایی بین 10 تا 50 درصد هدف قرار داده و واکنش‌های جهانی را در پی داشته است. کشورهای اروپایی و کانادا به‌شدت از این اقدام انتقاد کرده‌اند. این تحولات در حالی رخ می‌دهد که اقتصاد جهانی همچنان با تبعات ناشی از تورم، کندی رشد و بی‌ثباتی مالی مواجه است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1577401/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باندل The Last of Us Complete معرفی شد؛ تلاش ناتی‌داگ برای درآمدزایی بیشتر

بیانیه تظاهرات مردم یمن: هرگز غزه را تنها نخواهیم گذاشت

تمایل اتریشی‌ها برای تحریم محصولات آمریکایی

کشف یک جسد با هویتی نامشخص

سیل در هند و نپال، 100 فوتی برجای گذاشت

پیش بینی قیمت خودرو در هفته چهارم فروردین 1404

روایت استراتژیست آمریکایی از «هدف ترامپ از جنگ تجاری»

پاناما و آمریکا توافق جدید امضا کردند

آلمان: انتظار برقراری صلح در اوکراین در آینده نزدیک را نداریم

توضیحات پسکوف درباره سفر نماینده ترامپ به روسیه

اولمرت: به جنگ داخلی نزدیک شده‌ایم

پرونده زن نیمه‌برهنه در اصفهان به کجا رسید؟

بازار موبایل در انتظار نتیجه مذاکرات

به‌روزرسانی جدید ChatGPT: بهبود حافظه برای یادآوری اطلاعات شما

طالبان: اخراج مهاجرین به روابط کابل-اسلام‌آباد لطمه می‌زند

یک فعال کارگری: حق مسکن 900 هزار تومانی کارگران هزینه اسباب‌کشی هم نمی‌شود!

OpenAI برای توسعه مدل‌های هوش مصنوعی خاص هر صنعت با استارتاپ‌ها همکاری می‌کند

آپدیت One UI 7 تبلت گلکسی تب S9 FE سامسونگ تقریبا آماده است

شایعه جدید درمورد گلکسی زد فلیپ 7، طرفداران اسنپدراگون را ناامید می‌کند

اخراج صدها کارمند گوگل در گروه اندروید و پیکسل

واکنش حماس به شکنجه اسرای فلسطینی در زندان‌های رژیم اسرائیل

بحران بی سابقه انباشت زباله در بیرمینگهام انگلیس

ویژه‌های حوادث/ ماجرای تکان‌دهنده قتل زن باردار با جنین‌های دوقلویش!

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران: سکه هنوز 15.5 میلیون تومان حباب دارد

OpenAI هفته‌ آینده از مدل هوش مصنوعی GPT-4.1 رونمایی می‌کند

وزیر خارجه عربستان: باید فورا آتش بس به نوار غزه بازگردد

حمله شدید اللحن نتانیاهو به جریان مخالف جنگ در اسرائیل

آیا سربازان چینی در ارتش روسیه می‌جنگند؟

لیست دانشگاه‌های خارجی مورد تایید وزارت بهداشت اعلام شد

زمان اعلام نتایج آزمون دستیاری داوطلبان متقاضی شرکت در مقاطع بالاتر

عزم وزارت نفت در گازرسانی به صنایع

حمله علم الهدی به مذاکره ایران و آمریکا/ در همین برجام لعنتی رفتند، نشستند، خندیدند بعد دیدید آمریکا چه کرد/ مصداق بی‌توجهی به تکلیف شرعی و دینی است

درخواست عجیب قاتل متجاوز قبل از اجرای حکم اعدام

هزینه ساخت واحد‌های مسکن روستایی اعلام شد

خوش‌‌خدمتی وزیر خارجه لبنان برای آمریکا به امید کمک‌های مالی

یک کشته و 6 مجروح در پی واژگونی خودروی پژو 405

گاردین: آمریکا اعتبار سابق را ندارد

سرانه مصرف مرغ از 28 کیلو به 32 کیلو رسید

تصاویری از حملات شدید رژیم صهیونیستی به جنوب نوار غزه

پشیمانی حیوان‌آزاری که لاشۀ سگی را با نیسان روی خیابان‌ها می‌کشید

بارش برف بهاری در آنکارا ترکیه

توقیف خودروی پیکان به دلیل حرکات مخاطره‌آمیز

در بحبوحه جنگ تعرفه‌ها؛ آیا صادرات نفت آمریکا به چین متوقف می‌شود؟

کاظم صدیقی در نماز جمعه: مذاکره مستقیم با آمریکا در شأن ما نیست/ قبلا زیر تعهد زدند این بار هم می زنند/ جایی برای مذاکره در موضوع هسته ای نیست

اجرای بیش از 104 هزار فعالیت راهداری در طرح نوروز 1404

جنگ تعرفه‌های تجاری می‌تواند موقعیت استارلینک در بازارهای بین‌المللی را تضعیف کند

آنروا: 400 هزار فلسطینی در غزه بار دیگر آواره شدند

امروز آخرین فرصت ثبت نام مدارس سمپاد و نمونه دولتی است

دومین ناو هواپیمابر آمریکا به خاورمیانه رسید

رشد قیمت مسکن، کمتر از بازارهای مشابه

ویکی پدیاجستجو