پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله ایران/ جایگاه نام خلیج فارس در فرهنگ عمومی یادداشت

سرمقاله ایران/ جایگاه نام خلیج فارس در فرهنگ عمومی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - ایران / «جایگاه نام خلیج فارس در فرهنگ عمومی» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم سیدمحمدرضا موالی زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
تأثربرانگیز است که در آستانه روز بزرگداشت «خلیج فارس» حادثه غمبار بندر شهید رجایی رخ داد و قلب همه شهروندان ایران زمین را آزرد. از این رو لازم است در ابتدا، به نوبه خود، این اندوه و مصیبت بزرگ را به همه ایرانیان در سراسر میهن عزیزمان بویژه به بازماندگان این حادثه و تمام شهروندان استان هرمزگان تسلیت بگویم. اما همین اندوه به رغم بزرگی‌اش، بار دیگر همدلی مان را تجدید و پیوندهای ما را در جای جای این سرزمین مؤکد کرده است. از‌ این‌رو،
روز بزرگداشت «خلیج فارس» بی‌ارتباط با این همدلی و پیوند نیست. به طور کلی برخی اسامی و واژه‌ها در فرهنگ یک کشور آنچنان مورد اقبال و اتفاق عمومی قرار می‌گیرند و در قلب، روح ‌و باورهای آحاد جامعه می‌نشینند که باید از آنان به عنوان «نوامیس ملی» یاد کرد. «خلیج فارس» چنین ماهیت و جایگاهی دارد.
 جهانیان نیک می‌دانند که ایران‌زمین سرزمینی است که در اعماق تاریخ ریشه دارد و از معماران و مؤسسان فرهنگ و تمدن بشری است. با چنین تاریخ دراز دامنی، واضح است که ایران نیازی به هویت‌سازی یا جعل هویت برای داشته‌های به‌رسمیت شناخته شده بین‌المللی و تاریخی خود ندارد. بر این پایه، ایران از اینکه بخواهد با نام‌گذاری بر منطقه‌ای، برای خود اسم و رسمی بیابد کاملاً مستغنی است.
در فرهنگ ایرانیان انواع مؤلفه‌ها برای شکل‌گیری و تقویت این هویت تاریخی و ملی وجود دارد که یکی از آنها دلبستگی تام و تمام ایرانیان به «خلیج فارس» و نام دقیق و حقوقی و تاریخی و بامسمای آن است. فرهنگ عمومی فصل مشترک باورها و رفتارهای آحاد یک جامعه است و کنش‌ها و واکنش‌های همگن و همگرای آنان نسبت به یک موضوع، یک پدیده یا یک مناسبت و یک رخداد، در واقع مجموعه رفتارهای قابل پیش‌بینی در یک جامعه است. حال بر اساس تعریفی که از فرهنگ عمومی به دست داده شد، به راستی نگاه مردم ایران زمین به موضوعی تاریخی و راهبردی همچون نام خلیج فارس چگونه است؟ پاسخ روشن است؛ به روشنی آفتاب.
بازار
هر ایرانی در هر نقطه‌ای از کشور یا حتی خارج از کشور، زن یا مرد باشد، پیر یا جوان، درس آموخته باشد یا نیاموخته، با هر مذهبی و از هر قومیتی، در هر شرایط و طبقه اجتماعی و اقتصادی و البته با هر نگرش سیاسی، از عمق جان و بن دندان بر این اعتقاد است که نام همیشگی این عرصه آبی یعنی «خلیج فارس» برای ایرانیان فقط یک نام نیست، بلکه «خلیج فارس» برای ایرانیان هم جغرافیا است و هم تاریخ، هم فرهنگ است و هم تمدن. خلیج فارس هم نمادی برجسته از هویت ملی است و هم مؤلفه‌های سامان‌بخش وحدت و انسجام آنان. روح ملی و شخصیت میهنی ایرانیان در امواج آبی دریای نیلگون موج می‌زند و زنده و سرزنده می‌ماند.
رابطه ایرانیان با «خلیج فارس» یک رابطه خویشاوندی دیرپا است. خلیج فارس از پگاه تاریخ و از زمانی که خویشتن را شناخته، خود را میان خانواده بزرگ ایران زمین یافته است. ایران در طول اعصار و قرون از شیره جان خود خلیج فارس را تغذیه کرده است. چرا که نهرها و رودخانه‌های ایران بزرگ بوده‌اند که دمادم در این بحر سرازیر گشته‌اند و آن را سیراب کرده‌اند. خلیج فارس از بدو تولد از مام میهن یعنی ایران عزیز مایه گرفته است و این مادر میهن بوده است که دست او را گرفته و پا به پا برده است تا او سر برآورده و برنا و برومند شود و آوازه‌اش در چهار سوی گیتی بپیچد.
اکنون مادر میهن که عمری است فرزند خویش را بدین نام یعنی خلیج فارس خطاب کرده است و همواره از شنیدن نام گوش نواز و دلنشین آن به وجد و سرور آمده است، چگونه می‌تواند آن را با نامی دیگر بنامد؟ بی‌جهت نیست که ایرانیان برای خلیج فارس شعر و ترانه می‌سرایند، قصه و داستان می‌گویند و برای پاسداشت و بزرگداشت آن آثار فاخر فرهنگی و هنری تولید می‌کنند و به این شیوه‌ها، با این پهنه نیلگون عاشقانه نجوا می‌کنند. همه اینها به این معنی است که ایرانیان دلبسته خویشاوند خویشند.
 روشن است که فرهنگ عمومی دستوری نیست، بلکه به گونه‌ای طبیعی و روان در بستر جامعه شکل می‌گیرد. فرهنگ عمومی، آن هم درباره مقوله‌هایی چون خلیج فارس اساساً نمی‌تواند نوپدید باشد. ایرانیان هر قدر اعماق تاریخ را کاویده‌اند، دیده‌اند که این محیط آبی فقط با نام خلیج فارس نامیده شده است و فقط همین نام بوده که بر سینه ستبر آن حک شده است. دیده‌اند که این نام از عصری به عصری و از نسلی به نسلی دیگر منتقل شده است، بی‌آنکه تغییر کرده باشد.
 وقتی هم که اسلام عزیز بدین سرزمین پای نهاد، بر ماندگاری این نام تاریخی صحه گذاشت. مدعیان نام‌های دیگر حتی یک سند که گویای خلاف این امر باشد هم به کف نیاورده‌اند. از این رو است که می‌توان گفت خلیج فارس برگی است به غایت معتبر از شناسنامه مردمان این سرزمین و بخشی قابل توجه از هویت تاریخی آنان، سندی گویا از فرهنگ و تمدن یک ملت فرهیخته. حال که چنین است، به همه کسانی که می‌خواهند ناشیانه و با دستپاچگی به گنجینه گرانسنگ تاریخ دستبرد بزنند و این نام را دزدانه از این منطقه بردارند، توصیه می‌کنیم خود را به زحمت نیندازند و با مسلمات، با قطعیات و با محکمات تاریخ و تمدن و فرهنگ بشریت بازی نکنند.
 نام‌های تاریخی بین‌المللی اساساً تغییر نا‌پذیرند، چرا که میراث معنوی نه فقط یک ملت، بلکه جامعه بشری هستند. به جای این کار که ره به جایی نخواهد برد، بیایید از ظرفیت‌های عظیم انسانی، فکری، اقتصادی و فرهنگی این عرصه برای رشد، توسعه و همگرایی منطقه‌ای بهره بگیریم، در غیر این صورت پیمودن مسیری دیگر غیر از همگرایی، چیزی جز ریختن آب به آسیاب دشمن نخواهد بود.
ایرانیان را آزموده‌اید و آنان را در هنگامه‌های پرخوف و خطر دیده‌اید که چگونه با غاصبان (و دشمنان) سرزمین خویش، پنجه در پنجه می‌افکنند و پشت آنان را به خاک می‌مالند.
ما به همان اندازه که ربودن یک وجب از خاک خویش را برنمی‌تابیم، ربایش نام زیبا و باشکوه خلیج فارس را نیز تا همیشه تاریخ برنخواهیم تافت. این ندا و صدای بیش از هشتاد میلیون ایرانی سرافراز است و این همان فرهنگ عمومی ماست. پاسخی روشن، قاطع و یک‌صدا از یک ملت برخاسته از باورهای عمیق آنان بدین موضوع.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1585699/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شهرداری گرگان و بنیاد شهید گلستان برای خدمت به ایثارگران هم‌عهد شدند

تصادف مرگبار کامیون؛ پراید نصف شد

پورت تایپ سی آیفون 17 ایر احتمالا یک تفاوت مهم خواهد داشت

نحوه تبدیل «بنجل» به «بمب نقل ‌وانتقالاتی» توسط دلالان

ارتش پاکستان در خط کنترل مرزی موضع جنگی گرفت

درگیری‌های شدید در اشرفیه صحنایا؛ وضعیت امنیتی حومه دمشق بحرانی است

جنبلاط: اسرائیل به دنبال فتنه انگیزی در سوریه است

زمان پرداخت ارز حج اعلام شد

تصادف کامیون و پراید یک کشته و یک زخمی بر جا گذاشت

با حقوق یک سال یک کارگر چه چیزهایی می‌توان خرید؟

استیضاح راه؛ انفجار بندر «فرزانه صادق» را حذف می کند؟

اسرائیل در موقعیتی نیست که مذاکرات ایران و آمریکا را برهم بزند

رویترز: اوکراین احتمالا امروز توافق معدنی با آمریکا را امضا می‌کند

آخرین وضعیت بندر شهید رجایی؛ کانتیرها از داخل همچنان می‌سوزند

حال جامعه کارگری خوب نیست

پاکستان از گشت‌زنی جنگنده‌های هندی خبر داد

صادرات و واردات در بندر شهید رجایی به حالت عادی برگشت

متقلبان کنکور نقره‌داغ می‌شوند؛ 10 سال محرومیت!

قتل در مقابل دانشگاه؛ قاتل خودکشی کرد

فتاح: باید بساط قراردادهای کوتاه مدت با کارگران برچیده شود

ارزش تولیدات صنعتی منطقه آزاد چابهار به 52 هزار میلیارد تومان رسید

روزهای سخت طلای سیاه؛ کاهش قیمت نفت رکورد زد

ویدیوهای 4K به شبکه اجتماعی ایکس می‌آیند

تنش‌های هند و پاکستان؛ دو قدرت هسته‌ای به کدام سو می‌روند؟

آخرین خبرها از اسکله بندر شهید رجایی

محرومیت سنگین برای متقلبان آزمون سراسری

پیکر کارمند مفقود اسکله شهید رجایی پیدا شد

رئیس ستاد اجرایی فرمان امام: باید بساط قراردادهای کوتاه مدت با کارگران برچیده شود

مهم‌ترین شگفتی گوشی گلکسی زد فلیپ 7 سامسونگ چه خواهد بود؟

هشدار تند ترامپ: اوکراین به‌زودی درهم‌ خواهد شکست

خارطوم: امارات در کشتار مردم سودان دست دارد

امارات مدعی کشف و مصادره محموله مهمات نظامی برای ارتش سودان شد

مرگ سالانه 800 کارگر بر اثر حوادث ناشی از کار

بریکس دلار را دور زد

ایران به بزرگترین اقتصاد جنوب شرق آسیا وصل شد

اپل از به‌کارگیری نمایشگر ضد انعکاسی برای سری آیفون 17 پرو صرفنظر کرد

الشیبانی: سوریه جدید تهدیدی برای اسرائیل نیست

افشای جزئیات دیدار ترامپ و زلنسکی در واتیکان

سرمایه گذاری در طرح های دونگی با پیش‌بینی سود تا 45 درصد

به‌زودی هوش مصنوعی جایگزین دکمه «لایک» شبکه‌های اجتماعی می‌شود!

آئین تکریم و معارفه فرمانده مرکز مقاومت بسیج بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

واکنش روسیه به تهدید زلنسکی علیه رژه روز پیروزی

آتش‌سوزی گسترده در قدس اشغالی؛ تخلیه ساکنان کوه‌های اورشلیم

انفجار گوشی تلفن همراه، خودروی پراید را به آتش کشید

تبدیل ارس به هاب لجستیک با اتصال به ریل

«جنبلاط» برای پایان درگیری‌ها در سوریه پادرمیانی کرد

محدودیت‌های ترافیکی محورهای مواصلاتی در تعطیلات اردیبهشت

سود بازرگانی انواع لاستیک سواری 20 درصد شد

آزمایش محرمانه آمریکا؛ «عقاب سیاه» آمد

طاقت خانواده‌های زندانیان اسرائیلی طاق شد