پیام ویژه

آخرين مطالب

استاد دانشگاه استرالیا: ایران باید به فکر اصلاحات اساسی داخلی‌ باشد یادداشت

استاد دانشگاه استرالیا: ایران باید به فکر اصلاحات اساسی داخلی‌ باشد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نمی‌شود مسئله رابطه با غرب حل شود بدون اینکه مسئله اتمی، مسئله قدرت نظامی ایران و مسائل امنیتی منطقه‌ای حل شود.
 علم صالح-استاد دانشگاه ملی استرالیا| تصورم این است که در ارتباط با ایران اولویت‌های راهبردی در کنار هم به صورت افقی قرار گرفته‌اند، یعنی این اولویت‌ها به ترتیب عمودی نیستند، چراکه تمام این اولویت‌ها یا چالش‌های راهبردی و استراتژیکی که ایران دارد تا حد زیادی به هم مرتبط هستند؛ آنها مجموعه زنجیره‌ای از اولویت‌ها هستند که معمولاً برای پیدا کردن یک راه‌حل یا رسیدن به یک هدف غایی، باید همه آن‌ها را همزمان مدنظر قرار داد.
پرونده‌های سیاست خارجی ایران در هم تنیده و به هم مرتبط هستند. نمونه‌اش این است که اگر یکی از اولویت‌های استراتژیکی را حل شدن رابطه با غرب در نظر بگیریم، قبل از آن باید مسئله اتمی ایران حل شود، باید قدرت نظامی ایران مورد بحث قرار گیرد و باید مسئله منطقه و حضور و نفوذ ایران در منطقه مدنظر قرار گیرد؛ به همین دلیل است که من اسمش را مشکل اولویت‌بندی می‌گذارم، یعنی ما تنها یک مشکل نداریم، بلکه مجموعه‌ای از مشکلات داریم. در این مورد هم ما با مجموعه‌ای از اولویت‌ها مواجه‌ایم که برای پیدا کردن یک راه‌حل یا تشخیص، برای اینکه یکی از آنها را به عنوان اولویت قرار دهیم، مشکل داریم.
نمی‌شود مسئله رابطه با غرب حل شود بدون اینکه مسئله اتمی، مسئله قدرت نظامی ایران و مسائل امنیتی منطقه‌ای حل شود. همه اینها باید در کنار هم مدنظر قرار گیرند. نکته بعدی که اولویت‌بندی را مشکل می‌کند، این است که خیلی از مسائل فقط به تهران مربوط نیست؛ واشنگتن و پایتخت‌های اروپایی هم سیاست‌ها و منافع خودشان را دارند و این باعث می‌شود که ایران بخشی از این مشکل باشد و به تنهایی نتواند اولویت‌‌بندی‌هایش را درست، پایدار و دائمی ترسیم کند.
به همین دلیل است که برای مثال رابطه حسنه با غرب، رفع تحریم‌های اتمی، تحریم‌های اروپایی، تحریم‌های آمریکایی، تحریم‌های سازمان ملل و تحریم‌های حقوق بشری، به‌سادگی و یک‌جا امکان‌پذیر نیست، مگر اینکه جمهوری اسلامی یک رویکرد جدیدی نسبت به همه مسائل داشته باشد؛ نسبت به امنیت، به سیاست خارجی و امنیتی خود تا بتواند به یک ثبات نسبی در سیاست‌گذاری‌هایش برسد و در نهایت اولویت‌بندی کند.
بنابراین ایران باید تمام سیاست‌گذاری‌هایش را در اولویت قرار دهد. این اولویت‌‌بندی‌ها به تنهایی امکان‌پذیر نیست، مگر اینکه تمام آنها مدنظر قرار گیرند. البته تنها ایران نیست که باید این اولویت‌ها را برای خودش ترسیم کند، مطمئناً طرف‌های مقابلش مثل غرب به‌طور خاص، در شکل و نوع این استراتژی‌ها و امکان‌پذیر بودن آنها و همچنین رسیدن ایران به اهدافی که می‌خواهد، بسیار نقش دارند. بنابراین اینها یک‌طرفه نیست، بلکه چندجانبه است.
در این میان شرایطی که مقوله اولویت‌بندی را پیچیده‌تر می‌کند، این است که وضعیت بین‌المللی منطقه‌ای و داخلی ایران به شدت در حال تغییر است؛ این تغییرات شکل و نوع اولویت‌بندی را تعیین می‌کند و بر اساس شرایط وقت و موضوعی، تصمیم گرفته می‌شود و این مسئله باز هم کار را خیلی سخت می‌کند. چون کشوری مانند ایران نمی‌تواند استراتژی بلند‌مدت پایدار داشته باشد؛ آن‌هم به دلیل تغییراتی است که همیشه در حال به چالش کشیدن تهران است. 
با این حال، یکی از اولویت‌هایی که تهران می‌تواند بدون در نظر گرفتن این پیچیدگی‌ها داشته باشد، باز هم به اولویت‌های استراتژیکی مثل رابطه با غرب، تحریم‌ها و مشکلات اقتصادیا و سیاست‌گذاری‌های داخلی‌اش مرتبط است. مطمئناً در حال حاضر تهران، باید به فکر اصلاحات و تعدیل‌های اساسی در سیاست‌گذاری‌های داخلی‌اش باشد و این مسئله هم کاملاً امنیتی است و می‌توانیم عنوانش را امنیت انسانی بگذاریم.
این امنیت انسانی امری است که تهران می‌تواند بدون حتی وارد شدن به آن پیچیدگی‌های سیاست‌گذاری خارجی به آن دسترسی پیدا کند. اهمیت دادن به خواسته‌های مردم و پاسخگو بودن به آنها، توجه به وضعیت اقتصادی و خدماتی که به مردم داده می‌شود، مسئله‌ای است که تهران باید به آن توجه کند. این مسئله می‌تواند به شدت در بالا بردن امنیت داخلی و خارجی کشور، تاثیرگذار باشد؛ حتی در موضوع امنیت انسانی. مطمئناً تحقق این مسائل در وضعیت بد اقتصادی و بدون رفع تحریم‌ها، امکان‌پذیر نیست.
از سوی دیگر رفع تحریم‌ها هم بدون شکل و نوع رابطه با غرب به‌ویژه آمریکا امکان‌‌پذیر نیست. بنابراین به این نتیجه می‌رسیم که همه اینها زنجیره‌ای از اولویت‌ها هستند که در کنار هم تنیده شده‌اند و یک مشکل ایجاد می‌کنند. جمهوری اسلامی باید کار را از امنیت انسانی در داخل کشور شروع کند و با در نظر گرفتن شرایط منطقه‌ای و بین‌المللی، اولویت‌های خود را به شکل سیال تغییر دهد.
باید به این مسئله توجه داشت که این سیاست‌ها همیشه وجود دارد و با در نظر گرفتن شرایط و لازمه‌های آن، می‌توان این اولویت‌ها را تغییر داد. مثلاً شرایط منطقه کاملاً مشهود است که به طور مرتب در دهه اخیر، در حال تغییر بوده است. با روی کار آمدن دولت آقای ترامپ، لازمه‌اش این است که یک بازنگری در سیاست‌های خارجی ایران انجام شود. بنابراین بهبود روابط با کشورهای منطقه باید یکی از ابزارها برای کاستن فشارهایی باشد که ممکن است در آینده از سوی آمریکا علیه ایران اعمال شود. 
ایران در شرایط حاضر نمی‌تواند یک استراتژی راهبردی درازمدت داشته باشد. باید با در نظر گرفتن چالش‌های بزرگی که در منطقه و سطح بین‌المللی با آن روبه‌روست، رویکرد جدیدی ایجاد کند و بتواند از امنیتی شدن سیاست‌هایش به سیاسی شدن آنها تغییر جهت دهد. مطمئناً می‌تواند رویکرد جدیدش غیرامنیتی باشد و تلاش کند با تعامل بیشتر با کشورهای غربی، تا حدودی امنیت ایران را زیر سوال نبرد و بتواند به دغدغه‌های آنها پاسخ بدهد و در نهایت بخشی از مشکلات خودش را هم پاسخگو باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1547696/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تغییر فرمان بورس‌بازان

باغ‌ وحش‌ها ستاره می‌گیرند

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خطای هزینه ازدست‌‌‌رفته یا ماندن در گذشته

برگزاری نهمین جلسه ستاد اجرائی شاهد و ایثارگر آموزش و پرورش استان سمنان

رگبار پراکنده در شمال و شمال شرق کشور

دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با مادران شهدا به مناسبت روز زن

مادران شهدا تجلی واقعی ایثار و صبوری هستند

وزیر راه : ثبت نام نهضت ملی مسکن ادامه دارد

اطلاعیه وزارت نفت درباره طرح مطالبی با موضوع خرید سوخت از قاچاقچیان

21 کشته در حمله نیروهای شبه نظامی سودانی به اردوگاه آوارگان

جزئیاتی از برگزاری آزمون استخدامی وزارت بهداشت

سرمقاله خراسان/ اقتصاد هنر را یاد بگیریم!

تأکید ماکرون و سیسی بر حفظ تمامیت ارضی سوریه

تعداد کشته‌های سانحه هواپیما در کره جنوبی به 85 نفر رسید

دلار افسار پاره کرد!

سرنوشت اینترنت اشیاء در ایران

حادثه برای هواپیمای کره‌ای؛ 62نفر کشته شده‌اند

لبنان 70 نظامی فراری سوری را به سوریه بازگرداند

رسانه صهیونیستی: اسرائیل درخواست اردوغان در خصوص سوریه را رد کرد

نظامیان رژیم صهیونیستی تعدادی خانه را در قنطره و طیبه لبنان آتش زدند

نتانیاهو زیر تیغ جراحی می‌رود

القاعده یمن 11 نفر را اعدام کرد

یوتیوب قابلیت جدیدی برای نمایش ویدیوهای تصادفی را آزمایش می‌کند

جزئیات روشنایی نمایشگر گلکسی S25 اولترا لو رفت

جلیلی اصرار داشت، میرحسین راهی جز توبه ندارد/ ناگفته‌هایی از علل بن‌بست سیاسی تنش‌های سال 88

رژیم صهیونیستی برای گسترش جنگ در نوار غزه آماده می‌شود

بازی Kill Knight در فروشگاه اپیک گیمز برای مدت محدود رایگان شد

واشنگتن پست: ترامپ پشت زلنسکی را خالی می‌کند

محورهای سفر هیئت جهاد اسلامی به قاهره

جلسه 5 نفره

کاسبان آشوب

رفع فیلتر واتس‌اپ و گوگل‌پلی؛ از انفجار پیجرها در لبنان تا حکمرانی فضای مجازی در ایران

سایه سنگین تحولات منطقه بر سفر عراقچی به چین

بایدن درصدد برسمیت شناختن دولت شورشیان سوری

نوسان نرخ ارز در بازار غیررسمی

آب‌رفتن مخالفان دولت

مهاجرانی: اسد قربانی حلقه امنیتی- نظامی اطرافش شد

واکنش مجلس به ایده دولت برای انتقال پایتخت از تهران/ هزینه های انتقال پیش بینی شده است؟

مدارس ابتدایی زنجان و دماوند فردا غیرحضوری شد

ارزش معاملات خرد اوج گرفت؛ آخرین وضعیت بازار سرمایه در روزی که گذشت

نسخه لوکس هواوی میت XT آلتیمیت از جنس طلای 18 عیار و وزن یک کیلوگرمی تولید شد!

روایت شاهدان عینی از لحظه شهادت 5 خبرنگار فلسطین در غزه

سقط جنین عمدی یک سوم موالید در سال!

تحلیل اکوایران از دامنه نوسان بورس و تغییرات هیجانی

پیش بینی قیمت طلا و سکه 9 دی 1403

حتی پیشرفته‌ترین چت‌بات‌های هوش مصنوعی هم دربرابر این حمله ساده شکست می‌خورند

گردان مقاومت جنین: سلاحمان را تحویل نخواهیم داد

تصادف مرگبار در جاده اهواز به امیدیه

پلمب بیش از 2 هزار مشاور املاک غیرمجاز در استان تهران

پلی استیشن می‌خواهد بازی‌های قدیمی خود را احیا کند