پیام ویژه

آخرين مطالب

چرا FATF در ایران به مشکل خورد؟ یادداشت

چرا FATF در ایران به مشکل خورد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مرتضی گل‌پور| خبر بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام بازتاب زیادی داشت. مبدأ خبر نشست رئیس جمهوری و اعضای اتاق بازرگانی ایران بود. اعضای اتاق بازرگانی که با جهان مراوده بانکی دارند و اثر FATF را کاملاً عملی احساس می‌کنند، دغدغه خود را با رئیس جمهوری مطرح کردند. مسعود پزشکیان هم در پاسخ به دغدغه بخش خصوصی ایران، از تصمیم برای بررسی دوباره لایحه FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد. اما مشخص نبود چرا قرار شد لوایح FATF بار دیگر در مجمع تشخیص بررسی شود؟ عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد گفت: «از رئیس جمهوری شنیدم رهبر معظم انقلاب با طرح دوباره FATF در مجمع موافقت کرده‌اند.»
موضوعات مورد بررسی چیست؟
دقیقاً چه چیزی قرار است در مجمع تشخیص بررسی شود؟ قبلاً مقررات و بخش دیگر لازم برای پیوستن به FATF در مجلس یا مجمع تشخیص نظام تصویب شده است. حالا قرار است چه چیزی بررسی شود؟ وزیر اقتصاد گفت قرار است لوایح پالرمو و سی.اف.تی دوباره در مجمع بررسی شود. لایحه پالرمو به معاهده یا «کنوانسیون ملل متحد علیه جرایم سازمان‌یافته فراملی» مربوط است. این کنوانسیون که در سال 2000 میلادی در سازمان ملل تصویب شد، سه پروتکل دارد که به قاچاق انسان، قاچاق مهاجرین و تولید غیرقانونی و قاچاق مهمات می‌پردازد. لایحه سی.اف.تی هم به پیوستن به «کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم» مربوط است. این کنوانسیون سال 1999 با هدف مقابله با تأمین مالی تروریسم در سازمان ملل تصویب شد.
FATF چیست و چه می‌کند؟
FATF یا «گروه ویژه اقدام مالی» یک نهاد بین دولتی است که سال 1989 با ابتکار هفت کشور و با هدف مقابله با تأمین مالی تروریسم و پولشویی از طریق چابک‌سازی فعالیت بانک‌‌های کشورهای عضو ایجاد شد. فعالیت‌‌های این نهاد بین دولتی (و نه بین‌المللی یا نهادی که با رأی و نظر سازمان ملل ایجاد شده باشد) گسترش یافت، کشورهای دیگری عضو شدند و ضوابط آن نیز به‌روزرسانی شد. حالا این نهاد نزدیک 42 شاخص، ضابطه یا آیین‌نامه را مشخص کرده است. این ضوابط یا هر نامی که روی آنها بگذاریم، باید در کشورها تصویب و اجرایی شود. هر کشوری ملزم است این ضوابط را در نظام اقتصادی و نظام بانکی اجرا کند. اگر کشوری این ضوابط را اجرا کند، از نظر FATF جزو کشورهایی است که در حوزه مقابله با تأمین مالی تروریسم و موارد دیگر، پذیرفته می‌شود. در این صورت بانک‌‌های کشورهای دیگر با این کشور خاص عادی برخورد می‌کنند، زیرا می‌دانند ضوابط را رعایت می‌کند. اما اگر این کشور ضوابط را رعایت نکند، FATF به بقیه کشورها هشدار می‌دهد که فلان کشور ضوابط را رعایت نمی‌کند و نمی‌توان تأیید کرد که در زمینه مقابله با تأمین مالی تروریسم فعال است. بنابراین بانک‌‌های کشورهای دیگر ارتباطات خود را محدود می‌کنند یا در سخت‌ترین شرایط حاضر می‌شوند به بانک یا اتباع آن کشور خدمات بدهند.
چرا تصویب لوایح باقی مانده ضروری است؟
گروه ویژه اقدام مالی یا FATF برای داوری درباره یک کشور شاخص‌‌هایی دارد. این شاخص‌‌ها 42 مورد هستند. ایران در سال‌‌های اخیر 40 شاخص را خود اجرایی کرد. برخی از این شاخص‌‌ها حتی قبل از تأکید FATF در ایران اجرا می‌شد. اما نگاه این نهاد به این شاخص‌‌ها، همه یا هیچ است. یعنی کشوری در زمره اعضا پذیرفته می‌شود که همه گام‌‌ها را برداشته باشد. اگر کشوری 41 اقدام را انجام بدهد، اما یک اقدام را انجام ندهد، در FATF به مشکل برمی‌خورد. یک علت اینکه اقدامات هر کشور «همه یا هیچ» است، به شیوه تصمیم‌گیری در FATF مربوط است. در FATF هیچ کشوری، نه امریکا و روسیه و نه چین جایگاه ویژه ندارد. همه کشورها فقط یک رأی دارند و رأی هم اجماعی است. برای یک موضوع باید اکثریت قریب به اتفاق کشورها رأی مثبت بدهند. ضمن اینکه یک کشور نمی‌تواند براساس مسائل سیاسی رأی بدهد. در FATF رأی‌گیری این‌طوری است که یک کشور در مجمع حاضر شده و اقدامات عملی خود را شرح می‌دهد. وقتی یک کار انجام شده باشد، رأی مثبت می‌گیرد و به سراغ گام بعدی می‌روند. وقتی همه چیز براساس شواهد است و اعضا می‌توانند براساس اقدام حرف بزنند، جایی برای نظرات سیاسی نمی‌ماند.
چرا FATF در ایران به مشکل خورد؟
تصمیمات در FATF صرفاً کارشناسی است و نه سیاسی؛ خود FATF و کارهایی که در کشور باید انجام شود هم تماماً کارشناسی است. اما عجیب اینکه FATF در ایران یک موضوع کاملاً سیاسی شده است. به گفته کارشناسان FATF، ایران تنها کشور جهان است که FATF در آن سیاسی شده و در هیچ کشور دیگری این موضوع به تیتر یک رسانه‌‌ها تبدیل نشده است. چرا در ایران برعکس شد و FATF کاملاً سیاسی شد؟ زیرا رقابت گروه‌‌ها و جریان‌‌های سیاسی در ایران شدید است و برای خواباندن مچ حریف، هر چیزی را به دعوای سیاسی تبدیل می‌کنند. درباره FATF، پیوستن ایران به این نهاد در دولت اصولگرای احمدی‌نژاد آغاز شد و هیچ کس مخالف نبود. لازم هم نبود که بحث فنی عمومی شود. اما در دولت روحانی که رقابت‌‌های سیاسی اوج گرفت، کسانی که FATF با امضای موافق آنان در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی دنبال می‌شد، به مخالف سرسخت تبدیل شدند. در دولت رئیسی، چون در عمل ثابت شد نمی‌توان بدون FATF با اقتصاد جهان ارتباط سالم داشت، باز هم در دستور کار قرار گرفت. در آن زمان هم کسی مخالفت نکرد. اما اکنون که بار دیگر پیوستن به FATF مطرح شده، کسانی که در دولت احمدی‌نژاد موافق بودند، در دولت روحانی مخالف شدند و در دولت رئیسی باز موافق شدند، حالا در یک چرخش دیگر به مخالف تبدیل شدند.
FATF کاملاً فنی است
FATF کاملاً فنی است. یک دو- دوتا چهارتای ساده است. باید شواهد را کنار هم گذاشت، کارشناسان را دعوت کرد، فعالان اقتصادی، تجار و بازرگانان که با جهان خارج در ارتباط هستند، کارشناسان وزارت اطلاعات و وزارت اقتصاد را دعوت کرد و نظر آنان را شنید. برخی ادعای عجیب و غریبی مطرح کردند که اگر به FATF بپیوندیم باید حاج قاسم سلیمانی را به امریکا تحویل دهیم که این جز نسبتی شرم‌آور به جمهوری اسلامی ایران نبود. حالا با صدور فرمان حکیمانه رهبر معظم انقلاب و موافقت ایشان با بررسی دوباره FATF، انتظار می‌رود مجمع تشخیص مصلحت نظام کارشناسان را فرا بخواند، مزایا و معایب FATF را از آنان جویا شود و در یک فهرست دو ستونه، ارزیابی کند که مزایا یا فواید هر تصمیم چیست. سیاسی شدن FATF و بردن مسأله به کف خیابان و تبدیل آن به عامل یارگیری سیاسی نمی تواند در راستای منافع ملی باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1549172/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برخورد پرنده با هواپیمای آموزشی دردسرساز شد

انجام 356 عملیات امداد و نجات در 72 ساعت گذشته

جهش 50 درصدی نرخ دلارپایه محصولات عرضه شده در بورس کالا

سوال 45ساله: تخصص یا تعهد؟

2600 سرباز انگلیسی به جبهه شرقی ناتو اعزام شدند

هدایای گران قیمتی که همسر بایدن در 2023 گرفت

تصاویر خواهر کیم جونگ اون، مورد توجه آژانس جاسوسی کره جنوبی

مهریه دختر رئیس ستاد دیه کشور چقدر است؟

وضعیت بد خودروی لوکس BMW بعد از تصادف با یک پژو

مشاهده یک قلاده پلنگ در سبزکوه لردگان

غضنفری: با ورود صندوق توسعه ملی به بنگاه‌داری مخالفیم

جنگ انرژی

سرمقاله کیهان/ یا خوابند، یا مست‌اند یا دیوانه‌اند!

ارائه خدمات تعمیر ویلچر به جانبازان عازم عتبات عالیات از سوی شرکت متد

بزرگترین بازار لباس‌های دست دوم جهان در آتش سوخت

چین باز هم میزبان یک ویروس جدید شد؛ HMPV چیست و چه علائمی دارد؟

گروگانگیری 200 هزار دلاری از اتباع؛ متهمان دستگیر شدند

غضنفری: ارز می‌دهیم، ارز پس می‌گیرم؛ این خطر قرمز صندوق توسعه ملی است

گاز 12 پتروشیمی قطع شد

باتری بزرگتر برای گوشی‌های سامسونگ و اپل در راه است

برخورد زنجیره‌ای 95 خودرو در بزرگراه‌های قزاقستان

بهره‌برداری از نخستین اسکله نفتی بخش خصوصی با سوخت‌گیری موفق کشتی بنگلادشی

آقای رسایی! بدون تجربه هم می‌شود مدیرکل شد، نمونه‌اش خود شما!/ سوابق پزشکیان و سعید جلیلی را مرور کنید

مذاکره با ایران، تجویز معمار تحریم‌ها به ترامپ

سرمقاله ایران/ تحول دیجیتال، مسیر توسعه نوآوری را هموار می‌کند

تداوم حملات شهرک‌نشینان صهیونیست به فلسطینیان در کرانه باختری

سهم دنیای بازی‌ها از سردار سلیمانی

سایه سنگین مهاجرت بر کسب و کارها

عرضه 8 هزار خودروی وارداتی در دور جدید

مدیرعامل اپل یک‌میلیون دلار به مراسم تحلیف دونالد ترامپ کمک می‌کند

آمریکا در مسیر حادثه

بحران انسانی غم انگیز در غزه

آخرین وضعیت ترافیکی محور‌های شمالی کشور

آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان؛ خطری که افزایش قیمت بیت‌کوین را تهدید می‌کند

فرشاد مومنی: طلافروش‌ها و وکلا کم‌تر از کارمندان مالیات پرداخته‌اند

جلسه رئیس جمهور با شورای رقابت؛ تاکید پزشکیان به مقابله با رانت

فعال اقتصادی: ناترازی برق ناشی از استخراج ارز دیجیتال است

وقتی قیمت تمام شده محصول مشخص است چه یارانه‌ای به آن می‌دهیم؟

سرمقاله اعتماد/ قضاوت فراتر از سیاست

ناتو 5 سال دیگر محو می‌شود

درگیری فلسطینیان با اشغالگران اسرائیلی در شرق نابلس

پاکستان: هر تهدید تروریستی را شناسایی و نابود خواهیم کرد

پنجمین سالگرد شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی در چابهار برگزار شد

ویژگی‌های شخصیتی شهدا نشانگر تفاوت‌ آن‌ها با انسان‌های زمینی است

ابراز محبت زائران به فرزندان حاج قاسم

آرزوی کودک معلول توسط پلیس برآورده شد

برگزاری مراسم گرامیداشت شهید سلیمانی در بازار تهران

بجای گران کردن بنزین جلوی قاچاق را بگیرید!

مصرف گاز خانگی همچنان در اوج

طرح جدید وزارت رفاه برای بازتعریف یارانه‌ها