پیام ویژه

آخرين مطالب

سوریه و مرحله جدید رقابت میان ترکیه و مصر یادداشت

سوریه و مرحله جدید رقابت میان ترکیه و مصر
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - مشرق /متن پیش رو در مشرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
با سقوط دولت قانونی سوریه توسط گروه های تروریستی مورد حمایت ترکیه، تنش میان قاهره و آنکارا وارد دوره جدیدی شده و حکومت مصر نسبت به تهدید منافع عالی خود از سوی ترکیه، به شدت احساس خطر میکند.


با تحولات اخیر سوریه و غلبه ترکیه بر تحولات داخلی این کشور به وسیله سرنگونی حکومت قانونی سوریه و حمایت از گروه‌های تکفیری و تروریستی، غرب آسیا وارد دوره جدیدی از رقابت‌ میان بازیگران مهم منطقه ای و فرا منطقه ای شده است. در حال حاضر هیچ کشوری در غرب آسیا وجود ندارد که تحولات سوریه را موشکافانه دنبال نکند. در این رابطه، مصر به عنوان یکی از بازیگران تاثیر گذار و مهم منطقه، از اهمیت چندانی برخور دار است.
سکوت قابل تامل مصر در برابر حوادث داخلی سوریه گواهی بر حدود هزار دلیل مبنی بر ترس السیسی از یک دومینوی انقلابی در مصر است. اما این عدم واکنش عمدتاً به دلیل افزایش قدرت اردوغان در سوریه و طمع آن برای گسترش ارضی و نفوذ مذهبی، با حمایت قطر است. با توجه به رویدادهای داخلی سوریه و حمایت ترکیه از گروه‌های تکفیری، مصر موضع نسبتاً میانه ای را حفظ کرد و به اظهارات پوچ در مورد تعهد خود به تمامیت ارضی سوریه بسنده کرد. در واقع این مسئله یک پاسخ و واکنش بسیار ضعیف از سوی کسی بود که در دهه های گذشته در تحولات بسیار مهم سوریه شریک بود.
مصر و سوریه سال ها در حمایت شوروی متحد بودند و برای مدت کوتاهی یک اتحاد بین خود ایجاد کردند که جمهوری متحد عربی نامگذاری شد. آنها جنگ های بزرگی را علیه دشمن مشترک خود یعنی اسرائیل به راه انداختند، و بر سر روی آوردن مصر به مسیر صلح با اسرائیل روابط آنها قطع شد، اما پس از سال ها قطع ارتباط، روابط دمشق و قاهره در دوره بشار اسد، مجددا گرم شد.
پس چرا مصر نسبت به حوادث سوریه هیچ واکنشی نشان ندادند؟ جواب این مسئله، در درک روابط مصر با ترکیه است. مصر کمک زیادی به شکل‌گیری یک جریان ارتدکسی در میان مسلمانان کرد. حتی در دوره عثمانی، زمانی که مصر از نظر اداری تابع دستگاه حکومتی عثمانی در استامبول بود، مصری ها ترک ها را از نظر فرهنگی و مذهبی پایین تر از خود می دیدند.
ترکیه مدرن که بر روی ویرانه های امپراتوری عثمانی ساخته شده است، روندی از سکولاریزاسیون اجباری و اصلاح ناسیونالیسم ترک را آغاز کرد و در عین حال اسلامی را شکل داد که توسط دولت این کشور کنترل می شد.
ظهور حزب عدالت و توسعه و رهبر آن اردوغان، و تمایل آنها برای نفوذ در جهان عرب، ظاهراً بستری برای همکاری بین کشورها، به ویژه در دوره کوتاه ریاست جمهوری اخوان المسلمین، محمد مرسی در مصر، ایجاد کرد. اما سقوط سریع مرسی و به قدرت رسیدن السیسی در سال 2013 تنش های بی سابقه ای را بین این دو کشور ایجاد کرد که به مرز قطع روابط برای یک دهه رسید.
در آن دوره زمانی، روابط مصر و ترکیه در پی برکناری «محمد مرسی» رئیس جمهوری وابسته به گروه اخوان المسلمین مصر به سردی گرایید. رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه با حمایت از مرسی و اخوان المسلمین، دولت جدید مصر که برآمده از دل ارتش این کشور است را نامشروع خواند و روی کار آمدن عبدالفتاح السیسی وزیر دفاع وقت مصر به عنوان رئیس جمهوری این کشور را یک کودتا خواند.
همچنین، در ادامه اختلافات میان این دو کشور، در واکنش به میزبانی ترکیه از شماری از رهبران و اعضای گروه اخوان المسلمین، عماد محروس، نماینده پارلمان مصر و برخی دیگر از نمایندگان مصری از دولت مصر خواستند که به فتح الله گولن پناهندگی سیاسی اعطا کند. این نمایندگان معتقد بودند که پیشنهادشان نشأت گرفته از ملی گرایی است و باید با ترکیه مقابله به مثل کرد لذا با توجه به اینکه فتح الله گولن از مخالفان قدرتمند دولت ترکیه محسوب می شود، بنابراین مانعی برای اعطای حق پناهندگی به وی در واکنش به دخالت های آشکار ترکیه در امور داخلی مصر وجود ندارد.
مصر و ترکیه هم برای برتری در جهان اسلام و هم در سطوح اقتصادی و نظامی در حوزه غرب آسیا، حوزه مدیترانه و حتی در آفریقا، اقدام به رقابت و مبارزه با یکدیگر کردند. در واقع ترکیه و مصر دارای انواع مختلفی از منافع متضاد هستند که ممکن است به یک بحران مجدد منجر شود.
مصر، اسرائیل، یونان و قبرس میدان‌های گازی بزرگی در نزدیکی سواحل خود دارند و به موجب کنوانسیون قانون دریا (EEZ) از مالکیت آنها برخوردار هستند، واقعیتی که ترکیه آن را نمی‌پذیرد. در مورد لیبی نیز میان قاهره و استامبول اختلاف نظر وجود دارد: مصر از ژنرال خلیفه حفتر در شرق لیبی حمایت می کند، در حالی که ترکیه از دولت وحدت ملی در بخش غربی لیبی حمایت می کند.
ترکیه همچنین اخیراً در مناقشه بین این این کشور و اتیوپی بر سر سد رنسانس که با ناراحتی مصر در حال تکمیل است، برای دستیابی به توافق صلح بین اتیوپی و سومالی به نحوی که می تواند تأثیر منفی بر مصر بگذارد، اقدام به واسطه گری کرد.
موفقیت ترکیه در سرنگونی حکومت قانونی سوریه، و تلاش های آن برای کنترل نظامی و اقتصادی سوریه در عین همکاری با قطر که دارای دلارهای نفتی است، در کنار ترس از ظهور مجدد " alt="پیام ویژه" width="100%" />

در وضعیت فعلی، بر خلاف روند شتابان دولت اردوغان برای گسترش نفوذ در سوریه، مصر در وهله اول تمایلی به اقدام و واکنش خاصی در رابطه با تحولات اخیر سوریه و دولت جدید آن نشان نداده و صرفا اقدام به بیان مواضع کلی و همچنین محکومیت حملات صهیونیست‌ها کرده است. همانطور که در ابتدای مطلب بیان شد، این موضع مصر در قبال تحولات سوریه ناشی از نگرانی شدید دولت مصر در رابطه با گسترش نفوذ اسلام سیاسی، به‌ویژه گروه‌های سلفی در منطقه است.
میتوان گفت تغییر اکنون بزرگی که در سوریه رخ داد، قطعا به تشدید رقابت ژئوپلیتیکی بین مصر و ترکیه در مسائل منطقه ای منجر می‌شود؛ به‌ویژه اینکه دو قدرت همانطور که گفته شد، در مسائل مختلف منطقه در مقابل یکدیگر قرار دارند
باید توجه داشت که این امر برای کشورهای منطقه تبعات متفاوتی دارد. رژیم صهیونیستی که همواره از دو قطبی‌ها در منطقه سود برده است، ‌ اکنون با نگرانی تحولات سوریه را دنبال میکند. در نگاه صهیونیست‌ها، این امر که ترکیه تنها بازیگر تصمیم ساز و تاثیر گذار در سوریه است، امری نامطلوب و خبری نه چندان خوشایند است. در نگاه رژیم صهیونیستی، ترکیه بی رقیب در سوریه، میتواند یک تهدید جدی برای آینده این رژیم باشد.
همانقدر که وضعیت فعلی برای صهیونیست‌ها میتواند نامطلوب باشد، این شرایط برای دیگر بازیگران منطقه از جمله ایران میتواند فرصت ساز باشد. در واقع جمهوری اسلامی ایران نیز میتواند از این صحنه و شرایط فعلی منطقه ای در جهت منافع خود بهره برده و از این اختلاف و رقابت شدید میان دو بازیگر مهم غرب آسیا، به نفع مصالح خود استفاده کند. بدیهی است که تصمیم گیران ارشد باید با در نظر گرفتن شرایط فعلی منطقه و همچنین رقابت ژئوپلیتیکی حساس میان قاهره و آنکارا، شکل جدید و متفاوتی از سیاست‌های منطقه را اتخاذ کرده و با کنشگری نخبگانی در عرصه منطقه‌ای، به تامین منافع خود و رقابت با سایر بازیگران و رقبای خارجی ادامه داده و از فرصت‌های فعلی، نهایت استفاده را ببرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1554655/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عصبانیت مجری شبکه 14 اسرائیل: ما تسلیم شدیم (زیرنویس فارسی)

واکنش مجری اسرائیلی به جزییات توافق غزه: ما تسلیم شدیم

اعلام ساعت دقیق آغاز آتش‌بس در غزه

وان پلاس اوپن 2 ظاهراً نازک‌ترین گوشی تاشوی دنیا خواهد بود

ترامپ واقعاً جنگ جدیدی را آغاز نخواهد کرد؟

کفن به‌جای قدردانی

پرکارترین نویسنده دوره اصلاحات

وبسایت نزدیک به جلیلی نوشت: امان از فراموشی آقای ظریف!

چرایی عدم بازگشت ایرانیان خارج و مساله حاکمیت قانون

سوریه و مرحله جدید رقابت میان ترکیه و مصر

نتانیاهو: بایدن و ترامپ حق بازگشت کامل به جنگ را به اسرائیل داده‌اند

عرضه آیفون 16 در پلتفرم‌ها؛ رانت یا خالی‌فروشی؟

روز و ساعت دقیق آغاز آتش‌بس در غزه

توافق غزه، دولت نتانیاهو را سرنگون می‌کند؟

تظاهرات مجدد در تل‌آویو علیه کابینه نتانیاهو

فرهیختگان نوشت: مگر از کار مُلک بی‌خبری؟

گریه تلخ از مرگ طناز شیرین

مهاجرانی نوشت: سرود مردی که خود را کشته است

اعتراف به شکست

کارشناس مسائل روسیه: ایران باید در مسیر سیاست خارجی چندبُرداری گام بردارد

این آهنگ زنگ گلکسی S25 است

مقام روس: توافق انگلیس و اوکراین یک نمایش تبلیغاتی است

مدیرعامل تلگرام به جدی‌ بودن اتهامات خود اذعان کرده است

خط‌و‌نشان شیائومی برای سامسونگ

بیانیه دولت مصر درباره جزئیات مرحله اول توافق آتش بس غزه

اسرائیل تهدید کرد مجدداً به غزه حمله می‌کند

سفر‌های عمره تا ماه شوال ادامه می‌یابد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 دی 1403

سکه امامی 51 میلیونی می‌شود؟ منطقه جذاب قیمتی برای خرید طلا کجاست؟

روابط راهبردی ایران و روسیه؛ دیپلماسی به توان اقتصاد

گریه تعدادی از وزرای اسرائیلی هنگام تایید توافق آتش‌بس غزه

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه‌؛ عکسی که جنجال درست کرد

وزارت بهداشت آمار داد؛ چند درصد دانشجویان پزشکی به خودکشی فکر می‌کنند؟

کلاهبردار 280 میلیاردی چک‌های بی‌محل به دام افتاد

تحرک نامتوازن بازارها؛ آخرین تحلیل از طلا و ارز در روزی که گذشت

آپدیت اندروید 15 به گوشی CMF Phone 1 ناتینگ رسید

حملات یمن به مواضع رژیم صهیونیستی در جنوب اسراییل

گوترش: ارتش لبنان با همکاری یونیفل، جنوب رودخانه لیتانی را کنترل خواهد کرد

خانواده‌های اسرای صهیونیست: اجازه نابودی توافق آتش‌بس در غزه را نمی‌دهیم

مرحله نخست آتش‌بس: آزادی 33 زندانی اسرائیلی در مقابل 1890 اسیر فلسطینی

جورجیا ملونی در مراسم تحلیف ترامپ شرکت می‌کند

وزیر علوم: آماده اعطای بورس تحصیلی به دانشجویان عراقی هستیم

چاپ غیر مجاز 104 هزار جلد کتاب پیش دبستانی

وعده بزرگ گوترش: پایان حضور اسرائیل در لبنان تا 12 بهمن

نتانیاهو: تا قبل از دستیابی به لیست اُسرا هیچ آتش‌بسی اجرا نمی‌شود

اوکراین مدعی حمله به انبارهای نفت روسیه شد

ناتو به مرزهای روسیه نزدیک شد

هرج‌و‌مرج گروه‌های مسلح در سوریه؛ داعش به قسد حمله کرد

نماینده مجلس: وضعیت کنونیِ اقتصاد خروجی دولت فعلی نیست بلکه دستپخت مدیران دولت سیزدهم است

تبرئه از اتهام همسرکشی بعد از 16 سال