پیام ویژه

آخرين مطالب

یک تحلیلگر: ترامپ در ارتباط با ایران در تله نتانیاهو نمی‌افتد یادداشت

یک تحلیلگر: ترامپ در ارتباط با ایران در تله نتانیاهو نمی‌افتد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
روزنامه اعتماد در راستای واکاوی محور رایزنی‌ها و تحولات احتمالی بعد از انجام دیدار مهم میان ترامپ و نتانیاهو با حسن بهشتی‌پور، پژوهشگر مسائل بین‌الملل گفت‌وگو کرده است.
بهشتی‌پور ضمن تبلیغاتی خواندن این دیدار تاکید کرد که مواردی چون آتش‌بس در غزه و وضعیت حماس و همچنین آینده برنامه هسته‌ای ایران در کانون توجه‌ها و رایزنی‌ها قرار دارد، با این همه به باور این کارشناس، فارغ از نزدیکی رهبران دو بازیگر، اختلاف‌نظرهای موجود مانع از توافق قاطع خواهد شد. مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:
ارزیابی شما از سفر نتانیاهو به واشنگتن و حضور در کاخ سفید به عنوان اولین مهمان دونالد ترامپ در دولت دوم چیست؟ با لحاظ کردن شرایط کنونی خاورمیانه این دیدار ممکن است چه سیگنال‌هایی را به بازیگران ثالث چون ایران مخابره کند؟
به اعتقاد من این دیدار بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد. دلیل آن نیز به سرخوردگی‌های شدید نتانیاهو از عدم موفقیت در ملاقات با بایدن بازمی‌گردد، چراکه بایدن در مقاطع مختلفی به نتانیاهو سیاست‌های او را بایکوت کرد. اما مناسبات ترامپ با نتانیاهو متفاوت از بایدن است. از طرفی ترامپ، با خودشیفتگی خاصی که در درونش دارد، از این موضوع فرصت‌سازی خواهد کرد. اما مهم‌تر اینکه بدون شک، آینده خاورمیانه و تحولات پس از آتش‌‌بس در غزه مهم‌ترین محور گفت‌وگوی ترامپ و نتانیاهو خواهد بود. اما واقعیت این است که نتانیاهو با شخصی روبه‌رو است که وعده‌های زیادی می‌دهد بدون اینکه توجه کند چقدر می‌تواند وعده‌ها را محقق سازد. به عنوان مثال درباره آینده غزه باید گفت واضح است که مصر و اردن آمادگی پذیرش پناهندگان غزه که پیشنهاد ترامپ است را ندارند، چراکه بیشتر نگران امنیت خود هستند تا دلسوز آوارگان فلسطینی. در حال حاضر نزدیک به دو میلیون فلسطینی در اردن زندگی می‌کنند و این کشور را با چالش‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بزرگی مواجه کرده است. همچنین، دولت مصر نگرانی‌های مشابهی دارد. بنابراین، به باور من فشار نتانیاهو و ترامپ برای تحقق این موضوع به احتمال زیاد به نتیجه نخواهد رسید. البته هیچ غیرممکنی وجود ندارد، اما احتمال اینکه مردم غزه در مصر یا اردن مستقر شوند، بسیار کم است. لذا این واقعیت‌ها به ترامپ نشان خواهد داد که تحقق وعده‌ها به سادگی امکان‌‌پذیر نیست و موانع متعددی وجود دارد. شرایط خاورمیانه طی یک سال اخیر به ‌شدت دشوارتر شده و اجرای طرح‌های بلندپروازانه ترامپ در خاورمیانه با چالش‌‌های جدی‌تری مواجه است.
با وجود مخالفت‌خوانی‌های اعضای راست افراطی کابینه نتانیاهو مبنی بر ورود به فاز دوم آتش‌بس و همزمان تاکید ترامپ برای ورود به این مرحله، اساسا طرفین می‌توانند به دستورالعمل خاصی در این زمینه دست یابند؟
به باور من به احتمال بسیار زیاد آتش‌‌بس وارد فاز دوم خواهد شد، چراکه نیاز به این موضوع برای تمامی طرف‌ها ازجمله اسراییل و امریکا احساس می‌شود، چراکه این قبیل اظهارات بیشتر جنبه تبلیغاتی دارند و هدف از آنها مطرح کردن خواسته‌های بیشتری از طرف فلسطینی‌ها است. اما مساله مهم‌تر این است که بعد از آزاد شدن تمامی گروگان‌ها چه خواهد شد؟ در این راستا، دو سناریو می‌توان درنظر گرفت: سناریوی اول اینکه آزادی گروگان‌ها می‌تواند موقعیت نتانیاهو را تثبیت کند و راست‌‌گرایان افراطی نیز از او حمایت کنند. ترامپ نیز به حمایت‌های خود از نتانیاهو ادامه دهد و او همچنان در قدرت بماند. یکی از مشکلات نتانیاهو برای پذیرش آتش‌‌بس این بود که می‌دانست اگر جنگ متوقف شود بدون آزادی گروگان‌ها، محاکمه خواهد شد و به نوعی باید با قدرت خداحافظی کند. بنابراین، در این سناریو، نتانیاهو انتظار دارد که با آزادی گروگان‌ها، حمایت ترامپ را جلب کند و همچنان در قدرت باقی بماند. در سناریوی دوم اما ممکن است مخالفت تندروهای کابینه باعث شود که مخالفان جدی از کابینه نتانیاهو خارج شوند و کابینه از اکثریت بیفتد. برگزاری انتخابات در این شرایط برای نتانیاهو بسیار دشوارتر از دو سال قبل خواهد بود. ازسوی دیگر، مخالفان بیرونی کابینه نیز در موقعیت قوی‌‌تری قرار دارند و بحث پیش‌ کشیدن کمیسیون تحقیق درباره دلایل وقوع عملیات 7 اکتبر و آسیب‌های اطلاعاتی سنگین اسراییل، شرایط را برای نتانیاهو دشوارتر خواهد کرد. در این سناریو، نتانیاهو ممکن است مجبور به کناره‌گیری شود. حمایت‌های ترامپ در این زمینه برای نتانیاهو اهمیت زیادی دارد و باید دید که ترامپ چه رویکردی را در پیش خواهد گرفت. باید منتظر بمانیم و ببینیم نتیجه مذاکرات چه خواهد بود و بعد از آزادی تمامی گروگان‌‌ها، چه تحرکاتی در اسراییل رخ خواهد داد. واقعیت این است که نتانیاهو از لحاظ سیاسی در وضعیت مناسبی قرار ندارد و با توسل به زور می‌خواهد با بحران‌سازی بقای خود را تضمین کند. به اعتقاد من، سناریوی دوم محتمل‌تر به نظر می‌‌رسد. اما فراموش نکنیم در شرایط بحرانی امریکا حمایت‌های خود را از تل‌آویو قطع نخواهد کرد. بنابراین، تصور می‌کنم باید همچنان منتظر باشیم که نتانیاهو چه کارت بازی جدیدی را روی میز مذاکره با ترامپ خواهد گذاشت.
درمورد مقوله‌های دیگر که مورد رایزنی طرفین قرار خواهد گرفت ازجمله پروژه عادی‌سازی و مشخصا ورود ریاض به این توافق، فکر می‌کنید این ملاقات ماحصل ویژه‌ای داشته باشد؟
واقعیت این است که موضوع عادی‌سازی و آتش‌‌بس به‌ طور جدی با یکدیگر مرتبط هستند، زیرا شرط اصلی عربستان‌سعودی و سایر کشورهای عربی برای این امر، پذیرش پروژه دودولتی ازسوی امریکا و اسراییل است. بدون این شرط، به نظر می‌‌رسد که عربستان‌سعودی زیربار پروژه عادی‌سازی نخواهد رفت. بنابراین، این دو موضوع یعنی بحث دو دولتی و توافق ابراهیم به‌طور مشخص لازم و ملزوم یکدیگر هستند و بنابراین باید تکلیف غزه و آینده فلسطین مشخص شود. لذا ابتدا باید مساله غزه حل شود و سپس طرح دو دولتی و بعد از آن نیز عادی‌سازی مطرح گردد.
در رابطه با ایران پیش‌بینی می‌کنید طرفین به دستورالعمل یا سناریوی واحدی در باب تهران و برنامه هسته‌ای ایران دست یابند، بالاخص آنکه نخست‌‌وزیری اسراییل توقف برنامه هسته‌ای ایران را یکی از اهداف کلیدی ادعایی‌اش عنوان کرده است؟
در رابطه با ایران باید گفت اسراییلی‌ها به دنبال این هستند که امریکا را به درگیری با ایران بکشانند، اما به نظر می‌‌رسد که امریکا در حال حاضر تمایلی به درگیری ندارد. به اعتقاد من سکوتی که تاکنون آقای ترامپ در پیش گرفته است نشان می‌دهد به سیاست ابهام در مورد ایران روی آورده است تا ارزیابی‌‌های لازم را انجام دهد و مشخص کند که باید با ایران چه کرد. اما گفتنی است در حال حاضر، تمام نشانه‌ها و شواهد نشان می‌دهد که ترامپ به دنبال درگیری مستقیم با ایران نیست. بنابراین، به احتمال زیاد، او به سمت مذاکره با ایران خواهد رفت تا هر دو طرف با مواضع یکدیگر آشنا شوند و بتوانند تصمیم‌گیری‌های لازم را انجام دهند. با این حال اما اسراییلی‌‌ها به‌ طور کلی هرگونه توافق میان ایران و امریکا را تحمل نمی‌کنند مگر اینکه ابتدا خود با ایران به توافق رسیده باشند. بنابراین، به نظر نمی‌‌رسد که در این مذاکرات ترامپ و نتانیاهو به دستور کار مشخصی در مورد ایران برسند، اما قطعا نقش و جایگاه ایران در تحولات آتی خاورمیانه مورد بررسی و رایزنی طرفین قرار خواهد گرفت.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1561038/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شیائومی 15 اولترا اسفندماه معرفی می‌شود

کمین برج تیاسیر؛ عملیات شجاعانه یک فلسطینی در کرانه باختری

شوک بزرگ ترامپ به جهان

حرکت واقعی در مسیر توافق؟

قطر: در حال زمینه‌سازی برای مذاکرات مرحله دوم توافق آتش بس در نوار غزه هستیم

اسرائیل به نقض آتش‌بس غزه اذعان کرد

تاریخ عرضه جهانی گوشی تاشدنی دو لولای هواوی میت XT آلتیمیت اعلام شد

قسمت 17 سفرنامه مهاجرانی: جوانان عاشق خدمت در لبنان!

نخستین فرمانده زن نظامی در ایران

کاخ‌سفید: آمریکا هرگز بازسازی غزه را تأمین مالی نخواهد کرد

آزار و اذیت کودک 9 ساله توسط نامادری

چیدنِ محصول براندازی

خیابان یک‌طرفه مذاکره

چه کسی غزه پسا جنگ را اداره خواهد کرد؟

واکنش سازمان ملل به طرح ترامپ درباره غزه

انصارالله: اظهارات ترامپ توهین بی‌سابقه‌ای به امت عربی و اسلامی است

ادای احترام استاندار، مدیر کل بنیاد سمنان و مسئولان ارشد اجرائی نسبت به مقام شامخ شهدای مهدیشهر

ویدیوهای باورنکردنی؛ پیشرفت خارق‌العاده چین در هوش مصنوعی را ببینید

یک تحلیلگر: ترامپ در ارتباط با ایران در تله نتانیاهو نمی‌افتد

هم میهن نوشت: از تروریسم تا پراگماتیسم

حضور جانبازان در مدیریت‌های کلان کشور مایه مباهات و افتخار است

رئیس سازمان محیط زیست: برای کنترل آلودگی هوا پیگیری موضوع اسقاط خودرو ضروری است

روایت اکوایران از برخورد تورم با طبقه حساس

رئیس اتاق اصناف: برخی نهادهای برای پول عید مردم کیسه دوخته‌اند

راز 22ساله سردار

ترامپ برهم زننده نظم جهانی

اسرائیل از شورای حقوق بشر سازمان ملل خارج شد

لحظه خودکشی یک سرباز اسرائیلی

افزایش 39 درصدی استفاده از ظرفیت پابند الکترونیک

12 استان کشور درگیر بارش برف و باران شدند

استاد دانشگاه تهران: درآمدهای نفتی دولت احمدی‌نژاد برابر با کل درآمدهای تاریخ ایران بود

سایه سنگین بخشنامه خیلی محرمانه!

عون: به دنبال بازسازی ویرانی‌هایی هستیم که اسرائیل ایجاد کرده است

پاکستان خواستار حل مناقشه کشمیر با حضور هند شد

صدها زن در کنگو زنده سوزانده شدند

خیز ترامپ برای انحلال وزارت آموزش‌و‌پروش آمریکا

تپه‌های 3000 ساله کهریزک محو شده‌اند!

ChatGPT حالا در واتس‌اپ از تصویر و پیام صوتی پشتیبانی می‌کند

عون: به دنبال بازسازی ویرانی‌هایی هستیم که اسرائیل ایجاد کرده

چین هم به جمع مخالفان پیوست؛ مخالفت با ترامپ برای آواره کردن فلسطینی‌ها

مادر شهیدان والا مقام «محمدحسن و عباس گیوه‌کی» آسمانی شد

فعالیت 700 بخش دیالیز در کشور

محکومیت مردان کینه‌جو به جرم آتش زدن اشتباهی پسر جوان

پیش بینی قیمت طلا و سکه 18 بهمن 1403

حماس: تل آویو روند اجرای آتش‌بس را مختل کرده است

رئیس دیوان عالی کشور: پرونده‌های عام‌المنفعه یا کثیرالشاکی خارج از نوبت رسیدگی شود

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس: سالانه 800 هزار تن سیب‌زمینی مازاد در کشور داریم

کارت‌های گرافیک RTX 5090 بدون دلیل و خودبه‌خود از کار می‌افتند

فرستاده پوتین با نخست‌وزیر عراق دیدار کرد

نیروگاه اتمی زاپروژیا محور دیدار گروسی و مدیرکل روس‌اتم