پیام ویژه

آخرين مطالب

سراب مذاکره با ترامپ‌ یادداشت

سراب مذاکره با ترامپ‌
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محسن هاشمی رفسنجانی| با آغاز دوران دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، بار دیگر اظهارات ضد‌و‌نقیض مذاکره با آمریکا، در فضای رسانه‌ای و سیاسی کشور مطرح شده است. در این میان، چند طیف‌ مواضع خود را ‌پررنگ و با صدای بلند‌ مطرح می‌کنند؛ طیف نخست‌ از بستن تنگه هرمز و خروج از ان‌پی‌تی و تغییر دکترین هسته‌ای کشور سخن می‌گویند و به نوعی به استقبال جنگ می‌روند. طیف دوم ساده‌انگارانه از حل چند‌ماهه مسئله و توافق با آمریکا می‌گویند و گویا به دخالت ایلان ماسک‌ امید بسته‌اند.
نتیجه مشترک مواضع این دو طیف، ‌‌حل‌نشدن مسئله کشور یعنی تحریم‌های فزاینده و بحران اقتصاد ملی و معیشت عمومی است؛ چرا‌که نه با بزرگ‌کردن، پیچیده‌کردن و لاینحل نشان‌دادن یک مسئله می‌توان به سوی حل آن رفت و نه با ساده‌سازی، ساده‌انگاری و رؤیاپردازی، مسائل ملی‌ حل‌شدنی است. زیرا آنها به دنبال مهار و کنترل ایران هستند و نمی‌‌خواهند ایران قدرتمند شود. برای حل مسئله ابتدا باید صورت‌مسئله را درست فهمید. تخاصم میان ایران و آمریکا و تحریم‌های اقتصادی، سابقه‌ای 45‌ساله دارد؛ یعنی از زمان تسخیر سفارت آمریکا در سال 1358. در این 45 سال، به تدریج بر شدت و وسعت تحریم‌ها افزوده شده است. نسل دوم تحریم‌ها در دوره ریاست‌جمهوری بیل کلینتون تحت عنوان قانون داماتو به تصویب رسید. 
نسل سوم تحریم‌ها در دوران ریاست‌جمهوری اوباما، تحت عنوان تحریم‌های هسته‌ای با تصویب قطع‌نامه‌های شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد و نسل چهارم تحریم‌ها نیز در دوران اول ریاست‌جمهوری ترامپ، ذیل عناوین تروریسم، حقوق بشر و موشکی به تصویب کنگره آمریکا رسید.
با تصویب برجام، تحریم‌های هسته‌ای توسط دولت اوباما‌ تعلیق شد؛ اما در دوران ترامپ و با خروج آمریکا از برجام، این تحریم‌ها احیا شد. بنابراین اکنون با چهار عنوان تحریم مواجه هستیم: تحریم‌های هسته‌ای، تحریم‌های موشکی، تحریم‌های حقوق‌بشری و تحریم‌های تروریستی.
البته این تحریم‌ها به‌صورت یک‌جانبه از سوی دولت آمریکا اعمال می‌شود و تعدادی توسط غربی‌ها به دلیل روابط اقتصادی با آمریکا دنبال و اعمال می‌شوند. یکی از شعارهای مهم دکتر پزشکیان در انتخابات، رفع تحریم‌ها بود؛ اما پرسش اینجاست که آیا فراتر از شعار و وعده، دولت استراتژی و برنامه مدونی برای رفع تحریم‌ها ‌دارد یا خیر؟
البته در دولت و شورای امنیت، چهره‌هایی نظیر دکتر ظریف و دکتر عراقچی و تیم مذاکرات هسته‌ای، از نیروهای باتجربه و توانمند در حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی هستند، اما حل مسئله‌ای به این پیچیدگی و گستردگی فراتر از دیپلماسی به راهبرد ملی نیاز دارد؛ موضوعی که در 30 سال گذشته آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در مقاطع مختلف سعی می‌کرد این حلقه مفقوده را جبران کند. تجربه نخست در سال 1364 آغاز شد. تحریم‌های تسلیحاتی کشور، شرایط دشواری را برای رزمندگان به‌خصوص در حوزه پدافند و نیروی هوایی ایجاد کرده بود. آیت‌الله هاشمی به‌عنوان فرمانده جنگ و رئیس وقت مجلس شورای اسلامی، با تأیید سران قوا و امام خمینی، مسئله تأمین نیازهای تسلیحاتی جبهه‌ها را در برابر آزادی گروگان‌های آمریکایی در لبنان‌ هدایت کرد که در ابتدا با موفقیت همراه بود، ولی ‌افشای این مسئله، موجب بروز یک رسوایی برای دولت وقت آمریکا و توقف موضوع شد.
تجربه دوم در دولت سازندگی و حمله عراق به کویت به وقوع پیوست. دولت آمریکا که به صلح‌طلبی و رفتارهای قانونمند جمهوری اسلامی‌ در برابر جنگ‌طلبی صدام اذعان داشت، در پی رفع تخاصم با ایران بود و بوش پدر، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، با ارسال پیام‌ها و حتی تماس تلفنی شخصی با دفتر رئیس‌جمهور وقت ایران، آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی، حل این مسئله را دنبال می‌کرد و آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی نیز در شورای عالی امنیت ملی مسئله را طرح و برای رفع تخاصم با آمریکا، جمع‌بندی کرد، ولی مورد موافقت قرار نگرفت‌ که شرح تفصیلی آن در خاطرات ایشان تحریر شده است. تجربه سوم، در دوران ریاست‌جمهوری اوباما شکل گرفت که بلافاصله پس از آغاز به کار، اقدام به ارسال نامه به رهبر انقلاب کرد و سپس مذاکرات دوجانبه میان معاون وزیر خارجه آمریکا و دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی در سال 1388 انجام شد و پس از آن در مذاکرات عمان میان وزیر خارجه وقت و نمایندگان دولت آمریکا دنبال شد. با آغاز دولت دکتر روحانی، دولت برای رفع تحریم‌ها اقدام به مذاکره با 1+5 کرد که در نهایت به برجام و رفع تحریم‌ها منجر شد که البته سه سال بعد در دوران ترامپ، آمریکا از برجام خارج شد.
تجربه چهارم نیز در سال 1401‌ و هم‌زمان با پیروزی بایدن و آغاز جنگ اوکراین‌ رخ داد و پیشنهاد احیای برجام در تابستان 1401 به ایران ارائه شد؛ اما شعار زمستان سخت اروپا، مانع به‌نتیجه‌رسیدن مذاکرات دولت مرحوم رئیسی شد.
اکنون ایران در شرایط حساسی قرار دارد و در چشم‌انداز ‌آینده، اگر راهبرد و برنامه دقیقی برای مدیریت تنش در سیاست خارجی وجود نداشته باشد، امکان انتقال از وضعیت تحریم حداکثری به تهدید حداکثری وجود دارد. بنابراین ما نیازمند برنامه‌ای فراتر از رویکردهای افراطی و تفریطی، ماجراجویانه و ساده‌انگارانه هستیم. موضوعی که در بخش دوم مقاله به آن خواهیم پرداخت. راه‌حل در قسمت دوم مقاله ارائه می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1563169/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اپل امکان انتقال خریدهای دیجیتال را از یک حساب اپل به حساب دیگر فراهم کرد

عرضه بازی The Alters بار دیگر با تعویق مواجه شد

العربی الجدید: اوضاع به سمت تثبیت آتش‌بس در غزه پیش می‌رود

تکلیف بورس برای تعطیلات غیررسمی مشخص شد

رندرهای جدید گلکسی A56 تغییرات طراحی را تایید می‌کنند

سنا گزینه ترامپ برای اداره اطلاعات ملی آمریکا را تایید کرد

وزارت امورخارجه در واکنش به یادداشت امنیت ملی رییس‌جمهور آمریکا/ وزارت‌خارجه به تبعیت از بیانات و توصیه‌های مقام‌معظم رهبری، با چشمانی باز و با شناخت‌کامل گام برخواهد داشت

مقام حماس: حرف‌های ترامپ ما را نمی‌ترساند

دولت ترامپ: قوی‌ترین تراشه‌های AI در خاک آمریکا تولید خواهند شد

تحلیلی از خروج چانگان از ایران؛ بازار خودرو در آستانه بحرانی جدید قرار گرفت؟

700 میلیون دلار بیت‌کوین در زیر زباله‌ها؛ مرد بریتانیایی می‌خواهد محل دفن زباله را بخرد!

نگهداری اموال مسروقه به عنوان یادگاری؛ سارق حرفه‌ای دستگیر شد

فساد سیب در زمین دولت؛ تحلیلی بر عوامل افزایش قیمت سیب‌زمینی

عضو سابق شورای عالی بورس: اثر نرخ بهره در بورس خنثی شده است

انتصاب دکتر صادق خانی علی‌اکبری به عنوان رئیس کمیسیون هوش مصنوعی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای

گوشی HMD Aura 2 بدون سروصدا معرفی شد

رحیم قمیشی بازداشت شد

لیست سیاه FATF؛ بانک‌های چین و عراق با تجار ایرانی کار نمی‌کنند

ارتش اسرائیل نیروهای ذخیره خود را فراخواند

زلنسکی: ترامپ مرا از جزئیات تماس تلفنی خود با پوتین مطلع کرد

محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته در جاده‌های مازندران

گروه‌های جهادی به کمک گیلانی‌های سیل‌زده رفتند

بزرگترین بدهکاران بانکی از کجا وام می‌گیرند؟

نایب‌رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس: حکم خروج کروز از ایران‌خودرو قطعی است

از ترامپ و ایلان ماسک شکایت شد؛ دسترسی غیرقانونی DOGE به داده‌های میلیون‌ها آمریکایی

شمخانی: مذاکره باید در زمان و شرایط مناسب و از موضع قدرت انجام شود

اما و اگر انتصابات در مشاغل حساس

پس از پوتین، ترامپ با زلنسکی گفتگو کرد

پاسخ به طرح ترامپ توسط معلمی که همه خانواده اش را در بمباران غزه از دست داد

کشورهای عربی در شورای امنیت: اسرائیل از خاک سوریه خارج شود

سازمان ملل به تماس تلفنی پوتین و ترامپ واکنش نشان داد

قیمت طلا و ارز نزولی شد؛ تحلیلی از وضعیت بازار در روزی که گذشت

کارت ویزیت 42 ساله اپل با امضای استیو جابز به حراج گذاشته شد

با شاهزاده نامیدن، کسی شاه نمی‌شود!

سراب مذاکره با ترامپ‌

خانه ژوزف چشم پزشک لبنانی! قسمت 18 سفرنامه مهاجرانی

مصر و اردن بر لزوم آغاز فوری بازسازی غزه تاکید کردند

ترامپ پس از گفتگو با پوتین: برای آغاز فوری مذاکرات درباره اوکراین توافق کردیم

محکومیت پدر به 19 سال حبس و تبعید برای قتل دخترش

ترامپ زیر حرفش زد: غزه را نمی‌خریم، تصرف می‌کنیم

جزئیات تازه از پرونده قتل پدر و پسر؛ قاتل: می‌خواستم مقتول را هیپنوتیزم کنم

قیمت سیب زمینی کاهشی می‌شود

مشکلات اقتصادی و معیشتی با اقدامات جهادی، فناورانه و خلاقانه به دست جوانان حل خواهد شد

رونمایی از آیفون SE 4 یک هفته عقب افتاد

واکنش اسرائیل به لگدمال کردن پرچمش در اردن

مسکو از حمله اوکراین به نزدیکی نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا خبر داد

اعلام نتایج آزمون جذب عمومی تصدی منصب قضاوت سال 1403

بازی/ Homesteads: Dream Farm؛ مزرعه خود را رونق دهید

تاریخ عرضه Elden Ring: Nightreign مشخص شد

اقتصاد ایران را دلاریزه نکنید