پیام ویژه

آخرين مطالب

29 سال پیش در چنین روزی، مرورگر اینترنت اکسپلورر 2 منتشر شد خواندنی ها

29 سال پیش در چنین روزی، مرورگر اینترنت اکسپلورر 2 منتشر شد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - زومیت / داستان اوج‌گیری و افول اینترنت اکسپلورر، شکست دادن نت‌اسکیپ نویگیتور و شکست‌خوردنش از کروم، روایتی جالب و خواندنی است.
چند دهه پیش، مایکروسافت تصمیم مهمی گرفت تا نسخه‌ی دوم مرورگر اینترنت اکسپلورر را همراه با سیستم‌عامل جدید خود در آن زمان یعنی ویندوز 95 منتشر کند. این اقدام در آن دوره برای مایکروسافت طبیعی به‌نظر می‌رسید؛ شناسایی محصول فناوری نوظهور، توسعه‌ی نسخه‌ای از آن و انتشار با قیمتی بسیار کمتر برای جذب سهم بازار. اینترنت اکسپلورر 2 در 27 نوامبر 1995 (6 آذر 1374) به‌همین‌شکل منتشر شد.
هرچند رویکرد مایکروسافت در انتشار اینترنت اکسپلورر میان شرکت‌های بزرگ عادی بود، اما سازنده‌ی ویندوز انتظار نداشت واکنش شدید رقبا و در نهایت شکایت‌های حقوقی و تحقیقاتی ازطرف دولت ایالات‌متحده را به‌دنبال داشته باشد. این رویدادها سرانجام به آنچه امروز به عنوان «اولین جنگ مرورگرها» شناخته می‌شود، ختم شد.
اولین جنگ مرورگرها
برای درک اولین جنگ مرورگرها، باید بدانید اینترنت در اواسط دهه‌ی 90 چگونه کار می‌کرد. در آن زمان، مرورگر اصلی وب در آمریکا Netscape Navigator بود که برخلاف مرورگرهای امروزی رایگان منتشر نمی‌شد. نت‌اسکیپ ابتدا برای استفاده‌ی شخصی، دانشگاهی و سازمان‌های غیرانتفاعی رایگان بود، اما با افزایش محبوبیت، این سیاست تغییر کرد و هزینه‌ی اشتراک مرورگر مذکور به‌ازای هر کاربر 99 دلار تعیین شد.

پیام ویژه


XDA


نت‌اسکیپ نویگیتور بین سال‌های 1993 تا 1995 رشد کرد و روی اکثر سیستم‌های عامل اصلی دردسترس بود. این مرورگر تقریباً در هر خانه و محل کار آمریکایی وجود داشت. اما روند مذکور با تصمیم مایکروسافت برای انتشار اینترنت اکسپلورر 2 به‌صورت رایگان همراه ویندوز 95 به‌کلی تغییر کرد.
استراتژی مایکروسافت و واکنش نت‌اسکیپ
مایکروسافت قبلاً اینترنت اکسپلورر 1 را به‌عنوان بخشی از بسته‌ی Windows 95 Plus! و افزونه‌های دیگر ارائه کرده بود، اما این‌بار شرایط متفاوت بود. با انتشار اینترنت اکسپلورر 2، غول فناوری اهل ردموند عملاً دسترسی رایگان به اینترنت را برای هرکسی که کامپیوتر ویندوزی داشت فراهم کرد. این اقدام با نارضایتی شدید نت‌اسکیپ مواجه شد.


XDA
به‌نوشته‌ی XDA، نت‌اسکیپ با داشتن 90 درصد سهم بازار مرورگرها، مدعی شد که مایکروسافت درحال ایجاد انحصار است. این ادعا هرچند از دیدگاه رقابتی عجیب به‌نظر می‌رسید، اما اشتباه نبود. هر بازاری که مایکروسافت وارد آن می‌شد، در نهایت به انحصار این شرکت درمی‌آمد. این موضوع با افشای ایمیل‌های داخلی مایکروسافت تأیید شد؛ جایی‌که بیل گیتس به‌طور خاص به رقابت با نت‌اسکیپ اشاره کرده و تیم محصول را تحت فشار قرار داده بود تا اینترنت اکسپلورر را به تولیدکنندگان رایانه ارائه دهند و به گفته‌ی خودش «نت‌اسکیپ را خفه کنند».
اینترنت اکسپلورر و نت‌اسکیپ نویگیتور رقابت شدیدی را در بازار مرورگرها تجربه کردند. نت‌اسکیپ به‌مرور زمان مرورگر خود را رایگان کرد و مجموعه‌ای از برنامه‌های جانبی را به آن افزود تا کاربران را جذب کند، اما این تلاش‌ها فایده‌ای نداشت. با گذشت زمان و فروش هر کامپیوتر ویندوزی جدید، محبوبیت اینترنت اکسپلورر بیشتر و سهم بازار نت‌اسکیپ کمتر شد.
افول نت‌اسکیپ و پیامدهای آن
نت‌اسکیپ تا سال 1998 هنوز حدود 30 درصد از سهم بازار مرورگرها را در اختیار داشت، اما پیش‌بینی‌های سالانه نشان می‌داد که این شرکت توانایی رقابت با اینترنت اکسپلورر را ندارد؛ مرورگری که به‌صورت پیش‌فرض روی اکثر سیستم‌عامل‌ها وجود داشت و حتی در کامپیوترهای اپل نیز دردسترس بود. در همین سال، با اوج‌گیری حباب دات‌کام، نت‌اسکیپ تصمیم گرفت تنها گزینه‌ی باقی‌مانده را انتخاب کند. در 24 نوامبر 1998 (3 آذر ‍1377)، شرکت AOL موفق شد نت‌اسکیپ نویگیتور را با مبلغ 4٫2 میلیارد دلار خریداری کند و این معامله سال بعد نهایی شد.

پیام ویژه


XDA
مرورگری که به نام نت‌اسکیپ نویگیتور شناخته می‌شد پس از رفتن به زیر چتر AOL به‌تدریج از بین رفت. جالب اینکه در سال 2008، مایکروسافت شرکت و تمامی پتنت‌های آن را با پرداخت فقط یک میلیارد دلار خریداری کرد و یک سال بعد آن را به فیسبوک فروخت. به‌هرحال، میراث نت‌اسکیپ همچنان زنده ماند و پیش‌از فروش، خالق نرم‌افزار مذکور کد منبع آن را در اینترنت منتشر کرد و کاربران با به‌روزرسانی‌های مختلف، مرورگری ساختند که امروزه به‌عنوان «موزیلا فایرفاکس» می‌شناسیم.
دادگاه‌های ضدانحصار و تأثیرات آن
در همان سالی که نت‌اسکیپ به‌فروش رفت، مایکروسافت به‌دلیل نقض قوانین ضدانحصار به دادگاه کشیده شد. نتیجه‌ی این دعوی حقوقی، تأیید انحصاری‌بودن مایکروسافت بود. دادگاه حکم داد که سازنده‌ی ویندوز باید به دو شرکت مجزا تقسیم شود؛ یکی برای ساخت سیستم‌عامل و دیگری برای توسعه‌ی مرورگرهای وب.
البته تجزیه‌ی مایکروسافت هرگز رخ نداد. این شرکت به حکم تجزیه‌ی واحد سیستم‌عامل و مرورگر اعتراض کرد و پس‌از چند سال دعوی حقوقی، تقریباً بدون آسیب جدی از دادگاه خارج شد و فقط جریمه‌ای جزئی برای آن درنظر گرفته شد. سرانجام، در سال 2005، مایکروسافت طعم رقابت شدید را چشید؛ زمانی‌که اینترنت اکسپلورر به‌دلیل رقابت با گوگل کروم و موزیلا فایرفاکس (نسل جدید نت‌اسکیپ)، کنترل بازار را از دست داد و وارد دومین جنگ مرورگرها شد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1537974/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طراحی آنر 300 اولترا در تصاویر رسمی این گوشی مشاهده شد

دیپلمات ارشد سابق: ترامپ می‌تواند به 40 سال دشمنی تهران-واشنگتن پایان دهد

داستان طلایی که دست بدست می‌شود تا گرهی باز کند

ردمی بادز 6 پرو با فناوری حذف نویز و عمر باتری 36 ساعته معرفی شد

سفر معاون وزیر خارجه به روسیه برای پیگیری وضعیت دانشجویان ایرانی در کازان

شبکه های اجتماعی برای زیر 16 سال در استرالیا ممنوع شد!

چرا وقتی برق می‌رود، اینترنت هم قطع می‌شود؟

لحظات دستگیری مرد خطرساز در پرواز تهران به استانبول

گرد و خاک اطلس در چشم دنا‌

ادعای استاد دانشگاه از رقم عجیب واردات بنزین؛ 6 میلیارد دلار در 6 ماه اول سال جاری!

بحث و جدل بر سر مصرف خودروهای داخلی در برنامه زنده تلویزیون

شبکه‌های اجتماعی در استرالیا برای افراد زیر 16 سال ممنوع می‌شوند

نوروزی، حقوقدان: نگاهی که می‌گوید بی‌حجابان باید درمان شوند، کاملا نادرست است/ حاکم شدن تفکرات غلط، منابع کشور را هدر می‌دهد

اندیشکده آمریکایی: «ترامپ» می‌تواند مثل آب خوردن با «ایران» توافق کند!

نظریه‌پرداز آمریکایی: اسرائیل به شکست حزب‌الله نزدیک هم نشد

انسداد آزادراه منجیل - رودبار تا 30 آذر

کشف بیش از 12 کیلوگرم تریاک در بابل

تخفیف‌های پرهیجان جمعه سیاه؛ واقعی هستند یا جعلی؟

نماینده سابق مدعی شد: هر 4 روز یک زن در ایران به قتل می رسد

مصطفوی در سالروز حماسه ملبورن: فیفا می خواست ایران به جام جهانی برود

پوتین: روسیه اجازه دستیابی اوکراین به سلاح هسته‌ای را نخواهد داد

مقام سازمان ملل ادعاهای فرانسه درباره مصونیت «بنیامین نتانیاهو» را رد کرد

نتانیاهو: آتش بس ممکن است کوتاه باشد

همه چیز درباره حقوق‌ها در 1404

پس از اعتراض هنرمندان، دسترسی کاربران گزینشی به هوش مصنوعی Sora تعلیق شد

راه‌آهن سرگردان

ایجاد زنگ 30 دقیقه‌ای نماز در برنامه تمام پایه‌‌های تحصیلی

رشد سودآوری شپدیس علیرغم ناترازی گاز و کاهش قیمت جهانی اوره/تغییر مدل صادراتی منجر به افزایش 40 دلاری هرتن اوره شد

ویوو S20 و S20 Pro با اسنپدراگون 7 نسل 3 رسما معرفی شدند

فراموشی 13 ساله به قیمت جان زنان

نقض آتش بس توسط رژیم صهیونیستی در دومین روز توافق

هلاکت یکی از سرکرده‌های تروریست در حلب سوریه

افزایش عرضه مرغ گرم در بازار

پهلویست‌ها صاحب عزای آتش‌بس

حادثه برای خودروی حامل خبرنگاران

افزایش قیمت روغن در راه است؟

وبسایت نزدیک به جلیلی: پزشکیان حتی از روحانی بی‌خیال‌تر است

بلژیک حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را اجرا خواهد کرد

آخرین تحولات میدانی در سوریه

آلودگی، قصه پرغصه تهرانی‌ها

انتقاد دبیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی از سیاست‌های مربوط به حجاب

عضو کمیسیون تلفیق بودجه: مجلس سال آینده اجازه واردات بنزین نخواهد داد

قالیباف به وفاق پشت کرد‌؟

تحلیلگر عرب: نتانیاهو به این 4 دلیل آتش بس را قبول کرد

آمریکا تائید کرد به اوکراین سلاح هسته‌ای نمی‌دهد

جراحی موفقیت آمیز کاشت حلزون شنوایی در بابل برای بار 30 ام

29 سال پیش در چنین روزی، مرورگر اینترنت اکسپلورر 2 منتشر شد

مردی که تمام نمی‌شود

چگونه حزب‌الله به معادلات صهیونیستی پایان داد

نیویورک‌تایمز: نتانیاهو در مورد غزه، منتظر دولت ترامپ است