پیام ویژه

آخرين مطالب

هزینه 2 میلیارد دلاری برای واردات دانه‌های روغنی اقتصادي

هزینه 2 میلیارد دلاری برای واردات دانه‌های روغنی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دبیر انجمن روغن نباتی ایران با تاکید بر اینکه 2 میلیارد دلار برای واردات دانه‌های روغنی هزینه می‌شود، اظهار کرد: طی چند دهه گذشته حداکثر تولید دانه‌های روغنی در کشور 700 هزار تن در سال بود که اگر بخواهیم خودکفا شویم این رقم باید حداقل به 4 تا 6 میلیون تن برسد.
 مسئله کمبود و گرانی روغن این روزها بحث داغی است که در رسانه‌ها جریان ساز شده است. روغن یکی از کالاهای اساسی است که هم در صنایع اهمیت بالایی دارد و هم در سبدغذایی مردم جامعه که بخش اعظم این کالا از طریق واردات تامین می‌شود. آنچه که اهمیت دارد این است که طی سالیان اخیر میزان واردات دانه‌های روغنی به کشور افزایش و میزان تامین این نیاز از طریق تولیدات داخلی کاهش یافته است. بر اساس آخرین اطلاعات، سالانه بیش از 100 هزار تن دانه روغنی در داخل کشور تولید می‌شود که عمدتا در تولید محصول کلزا متمرکز است و بر اساس پیش‌بینی‌های دولت، وزارت جهاد کشاورزی تلاش می‌کند که این تولید را تا بالاتر از 300 هزار تن در سال برساند. نکته مهم این است که بیش از 95 درصد روغن خام ما از طریق واردات تامین می‌شود و سه میلیون تن کلزا وارد می‌شود که حدود 100 درصد آن وارد می‌شود.
این شرایط به این دلیل است که از تولیدکنندگان دانه‌های روغنی حمایت لازم صورت نمی‌گیرد در این میان دلال‌ها وارد بازار می‌شوند به همان حداقل تولید داخلی نیز در دست کشاورز باقی می‌ماند و علی رغم نیاز شدیدی که ما به تولید داخل داریم تا میزان واردات را کاهش دهیم از آن حداقل میزان تولید داخلی نیز حمایت نمی‌شود و کشاورز به جای کاشت این محصولات مورد نیاز به سمت کشت محصولاتی همچون صیفی‌جات، گوجه، هندوانه و... می‌رود که هم به منابع آب و خاک کشور ضربه وارد می‌شود و هم به دلیل میزان تولید بالا به ضایعات تبدیل می‌شوند، اما به دلیل اینکه درآمد بالایی دارند، کشاورز به کشت آن‌ها تمایل بیشتری دارد. 
در چنین شرایطی حمایت از تولیدکنندگان داخل و توجه به کشت دانه‌های مناسب با توجه به شرایط اقلیمی و منابع آبی کشور اهمیت بسیار بالایی دارد که در این مطلب به موضوع دانه‌های مناسب قابل کشت و اینکه آیا می‌توانیم در زمینه دانه‌های روغنی به خودکفایی برسیم یا خیر پرداخته شده است.
دبیر انجمن روغن نباتی ایران- درباره دانه‌های روغنی که در کشور ما تولید می‌شوند اظهار کرد: دانه‌های مختلفی اعم از کلزا، سویا، گلرنگ، کانولا، پنبه، آفتابگردان و... در کشور ما کشت می‌شوند که سویا و کلزا اصلی‌ترن دانه‌ها هستند. 93 درصد روغن ما به واردات وابسته است و 7 درصد روغن مورد نیاز کشور از محل روغن‌کشی از دانه‌های روغنی تامین‌ می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه آمار تولید دانه‌های روغنی طی سالیان متفاوت، متغیر است، گفت: به طور متوسط میزان تولید سالانه دانه روغنی در کشور 400 هزار تن بوده است که اگر با توجه به متغیر بودن میزان تولید در سال‌های مختلف بخواهیم میانگین تولید را محاسبه کنیم میزان آن کمتر نیز باشد اما به طور کلی میزان تولید ما به‌طور تفکیک شده 100 هزار تن سویا و 300 هزارتن کلزا و دانه‌های دیگر است که روغن خام استحصال شده از آن‌ها 140هزارتن است که شامل 7 درصد روغن مورد نیاز کشور می‌شود.
شریفی در پاسخ به این سوال که سویا جزو دانه‌های پرآب‌بر است و آیا گزینه‌ مناسبی برای کشت است یا خیر؟ و آیا برای تغییر اولویت‌بندی کشت دانه‌ها با توجه به شرایط اقلیمی و منابع آبی وجود دارد؟ مطرح کرد:با توجه به شرایط منابع آبی کشور و شرایط اقلیمی، سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی توسعه کشت دانه کلزا است چراکه این دانه هم از جهت ویژگی‌های کیفی و هم از این جهت که پرآب‌بر نیست به سایر دانه‌ها برتری دارد.
وی با بیان اینکه به میزان حدود 2 میلیارد دلار برای واردات دانه روغنی که از آن‌ها روغن خام استحصال می‌شود و یا روغن خام مصرف می‌شود گفت: این میزان بسیار زیاد است. در کوتاه مدت بسیار بعید است که بتوانیم این میزان را کاهش دهیم چراکه تنها 7 درصد دانه‌های روغنی مورد نیاز از تولید داخل تامین می‌شود بخش عمده آن مربوط به واردات است.
دبیر انجمن روغن نباتی ایران تصریح کرد: طی چند دهه گذشته حداکثر تولید دانه‌های روغنی در کشور 700 هزارتن در سال بود که تنها یک سال این میزان را کاشت و برداشت داشتیم و این در حالی است که سال‌های دیگر این عدد بسیار کمتر بوده و اگر بخواهیم که خودکفا باشیم رقم باید حداقل 4 تا 6 میلیون تن برداشت دانه روغنی داشته باشیم.
وی ادامه داد: دولت تلاش حداکثری خود را در این زمینه به کار گرفته و کشت دانه‌های روغنی در داخل کشور در مسیر درستی چه به صورت اعمال تعرفه‌های گمرکی، چه به صورت خرید تضمینی دانه روغنی از کشاورز که هر ساله دولت بدون استثنا وارد عمل شده و یا به این صورت که صنایع روغن‌کشی را به نوعی متعهد و موظف کرده است که دانه روغنی تولید کشاورز را به رقم بسیار بالا و موجه به لحاظ اقتصادی برای کشاورز خریداری کند در این زمینه همکاری می‌کند.
شریفی در پایان، در پاسخ به اینکه چرا طی سالیان گذشته آمار واردات به جای کاهشی شدن، افزایشی می‌شود؟ آیا این شرایط از بی برنامگی است؟ تصریح کرد: تهمیداتی که دولت در نظر داشته کم و ناکافی نبود هر چند که می‌توانست تمهیدات بهتری در نظر گرفته و صورت گیرد؛ اما مسئله مهم این است که ما باید شرایط اقلیمی کشورمان را در نظر بگیریم، بپذیریم که در این زمینه محدودیت‌هایی داریم تا بتوانیم به تدریج به اهداف مورد نظر برسیم. اما اینکه بحث خودکفایی مطرح می‌شود، بستگی به این دارد که به چه قیمتی بخواهیم به این خودکفایی برسیم. آیا توجیه اقتصادی دارد؟ آیا با خودکفایی در این محصول، از تولید محصولات استراتژیک دیگر عقب نمی‌مانیم؟ اما بله اگر هدف تنها رسیدن به خودکفایی باشد و هزینه‌های مربوط به آن را بپردازیم می‌توانیم به خودکفایی نیز برسیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1556377/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قول رئیس‌جمهور برای پیگیری وضعیت شرکت هفت‌تپه

وقتی دست کم گرفتن اپل، باعث نابودی نوکیا شد

حماس: طرح پاکسازی قومی اسراییل را ناکام گذاشتیم

دیوید لینچ برای پلی‌استیشن 2 یک تبلیغ سورئال ساخته بود

نگاه نزدیک رسانه‌های تکنولوژی به گلکسی S25 اولترا؛ قسمت چهارم

قالیباف: مشکل اقتصاد آن است که مردم را از تصمیمات و برنامه‌ریزی‌ها حذف کرده‌ایم

پشت پرده RTX 5090؛ خنک کننده غول پیکر 4 اسلاته که هرگز عرضه نشد!

نیویورک‌تایمز: ترامپ نماد دو اردوی انزواطلبان و مداخله‌جویان است

باز هم فرار جلیلی

مقام حماس: مذاکرات دور دوم آتش‌بس غزه از 2 هفته دیگر آغاز می‌شود

مزاحم تلفنی 110 دستگیر شد

اظهارات قالیباف در مورد اجرای دوباره طرح کالابرگ الکترونیکی در کشور

دور افتخار هایما در بازار خودرو

عوامل تاثیرگذار بر بازار طلا و سکه

عراق:«تحت سیطره و یا اراده هیچ کشوری قرار نداریم

تازه ترین تحولات فلسطین؛ آمادگی‌ها برای آغاز مرحله دوم آتش‌بس در غزه

اردوگاه جنین هدف تجاوزات مجدد اسراییل قرار گرفت

ترامپ: احتمالا کمک مالی به شهرهای پناهگاه مهاجران را کاهش خواهم داد

هفت خوان شکایت از یک خرید اینترنتی

زدوبند فروش یک واکسن

پس لرزه‌های شکست‌، گریبان رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل را گرفت

گزینه صدراعظمی آلمان: با 10 سال سیاست پناهندگی اشتباه مواجه هستیم

ماجرای سرقت قندان سه میلیاردی از خانه‌ای در شمال شهر

پیش‌بینی یک کارشناس از قیمت ارز؛ دلار 72 هزار تومان می‌شود؟

نگاه نزدیک رسانه‌های تکنولوژی به گلکسی S25 اولترا؛ قسمت سوم

رئیس جمهور لبنان: آوارگان سوری باید به کشور خود بازگردند

ممنوعیت واردات خودروی کارکرده با سن بالاتر از 5 سال

این گلکسی S25 Edge سامسونگ در دنیای واقعی است

تهدیدی برای هژمونی دلار

بین سطور سخنرانی ترامپ در روز تحلیف برای ایران

تصمیم خبرساز ترامپ؛ بعد از بولتون نوبت به پمپئو و هوک رسید

ترامپ: بدون من آتش‌بس در غزه ممکن نبود

حماس: کوچاندن ملت فلسطین شکست خورد

اتحادیه عرب: اشغال لبنان توسط اسراییل هیچ توجیهی جز توسعه‌طلبی ندارد

گزارش پلیس از دستگیری بنز گذرموقت متخلفی که در فضای مجازی وایرال شده بود

تریلر جدید Pirate Yakuza مبارزات جذاب آن را نشان می‌دهد

شکست اطلاعاتی اسرائیل؛ فرمانده‌ای که بر خلاف ادعای تل‌آویو زنده است

ترامپ مایک پمپئو و برایان هوک را از لیست حفاظت فیزیکی خارج کرد

محورهای سخنرانی ترامپ در داووس

ترافیک سنگین در آزادراه تهران _ ساوه

چسبندگی بورس به مسیر صعودی

نماینده ولی فقیه در سپاه: نماز شب‌خوان متحجر و تندرو‌های لائیک هم در جبهه مقابل ما حضور دارند

توافقنامه‌ای در مسیر نظم نوین جهانی

روایت ظریف در داووس حکایت از ایرانی «مقتدر و مطمئن» دارد

ترامپ: عربستان هزار میلیارد دلار در آمریکا سرمایه‌گذاری می‌کند

انفجار خودروی بمب‌گذاری‌شده در حلب

آتش‌سوزی مجدد در کالیفرنیای آمریکا

معامله 82 میلیون دلار در بازار ارز تجاری

گلکسی S25 Plus را بیشتر بشناسید؛ تکرار فرمول برنده سامسونگ

گیجی ترامپ مقابل ایران