پیام ویژه

آخرين مطالب

زیدآبادی مطرح کرد: بازآرایی خاورمیانه؟ یادداشت

زیدآبادی مطرح کرد: بازآرایی خاورمیانه؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ترامپ به‌زعم خود در پی تحقق «عصر طلایی صلح در خاورمیانه» است. همین رؤیا، برخی سران کشورهای عرب را امیدوار کرده است که او از طرحی پرده بردارد که راه تشکیل کشور مستقل فلسطینی را باز کند و زمینه‌ساز برقراری رابطۀ عادی عربستان و به تبع آن عموم کشورهای عرب و اغلب کشورهای اسلامی با اسرائیل شود.
 احمد زیدآبادی| بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل وارد واشنگتن شده است تا به‌عنوان نخستین رئیس یک دولت با دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا پس از دومین دور استقرارش در کاخ سفید، دیدار و گفت‌وگو کند. بنی‌گانتز از رهبران اپوزیسیون، نتایج سفر نتانیاهو به واشنگتن را برای آیندۀ اسرائیل «حیاتی» دانسته و از این جهت برای او آرزوی موفقیت کرده است. نتانیاهو پیش از پرواز به آمریکا گفته است که اسرائیل از طریق جنگ، سیمای خاورمیانه را تغییر داده است و دیدارش با ترامپ می‌تواند به «بازآرایی» بیشتر و بهتر منطقه کمک کند.
نتانیاهو در عین حال، دستور مذاکرات خود با ترامپ و مقام‌های دولت او را تمرکز بر مسائل مهم و حیاتی پیش روی اسرائیل و منطقه، به‌خصوص غلبه بر حماس، دستیابی به آزادی تمام اُسرای اسرائیلی، مقابله با محور مورد حمایت ایران در تمام اجزاء آن اعلام کرده است. او از جمهوری اسلامی و متحدانش به عنوان «محور ترور ایران» یاد کرده و مدعی شده است که آنها تهدیدی برای صلح در اسرائیل و خاورمیانه و تمام جهان به شمار می‌روند.
نتانیاهو همچنین بر ضرورت «تحکیم امنیت از راه قدرت» و گسترش دایرۀ صلح در خاورمیانه تأکید کرده است که منظورش ظاهراً توسعۀ «پیمان ابراهیم» و عادی‌سازی روابط عربستان و قطر با اسرائیل در نخستین گام است. همزمان با سفر نتانیاهو به آمریکا، بزالل اسموتریچ رهبر حزب فوق افراطی صهیونیست مذهبی که سمت وزارت دارایی را در کابینۀ اسرائیل به عهده دارد، انتظارات خود را از نتانیاهو مطرح کرده است.
اسموتریچ که حضور خود را در کابینۀ اسرائیل به آغاز دوبارۀ جنگ در غزه و نابودی کامل حماس مشروط کرده است، ضمن تکرار مجدد این درخواست، خواهان تحکیم سلطه و حاکمیت اسرائیل بر کرانۀ باختری رود اردن، ارتقاء امنیت در مرزها به‌خصوص مرزهای سوریه و لبنان، و به‌زعم خود «اقدام علیه سر اختاپوس» شده است.
او تأکید کرده است که خطر «تهدید اتمی رژیم ایران» باید بر طرف شود. گرچه اظهارات اسموتریچ به دلیل مواضع تند و افراطی‌اش کمتر مورد اعتنا قرار می‌گیرد، اما ادامۀ حیات دولت نتانیاهو به حضور او در کابینه گره خورده است؛ به‌طوری که اگر اسموتریچ از دولت ائتلافی خارج شود، دولت نتانیاهو اکثریت خود را در کنست از دست می‌دهد و سقوط می‌کند. 
بدین ترتیب، دستور کار مذاکرات نتانیاهو با ترامپ و دیگر مقام‌های دولت او کم و بیش مشخص است اما اینکه او دقیقاً چه برنامه‌هایی برای رسیدن به اهداف خود به طرف آمریکایی پیشنهاد خواهد کرد، فقط قابل حدس و گمان است. نتانیاهو در تمامی زمینه‌ها همراهی آمریکا با تأمین حداکثر امتیازات و منافع برای اسرائیل را خواستار است، اما خواست‌های او به قدری متناقض است که احتمالاً برخی از مقام‌های ملایمتر دولت ترامپ را دچار سرگیجه خواهد کرد!
نتانیاهو به طور همزمان، آزادی تمام اسیران اسرائیلی، نابودی حماس و خروج نیروهای آن از نوارغزه، تداوم محدود و منزوی ساختن دولت خودگردان فلسطین، تحکیم سلطۀ اسرائیل بر کرانۀ باختری، عادی‌سازی رابطه با عربستان و قطر و دیگر کشورهای عرب، احیای فشار حداکثری علیه ایران و آمادگی برای حمله به تأسیسات اتمی آن را از آمریکا طلب می‌کند!
بدبختانه این درخواست‌های متعارض، گوش شنوایی در کاخ سفید پیدا کرده است، اما بعید است تک تک مقام‌های دولت ترامپ به همراهی با چنین زیاده‌خواهی گستاخانه‌ای تن در دهند.
در این میان اما شخص دونالد ترامپ با پیش کشیدن موضوع خروج فلسطینی‌های نوارغزه از این منطقه، بحثی را پیش کشیده است که نتانیاهو خود جرأت و جسارت مطرح کردن آن را نداشت. ترامپ با این درخواست، علی‌الظاهر حتی نتانیاهو را شگفت‌زده کرد؛ به‌طوری که او در واکنش به این موضوع از خود احتیاط نشان داد و حاضر به حمایت از پیشنهاد ترامپ نشد.
همین رفتار غیرمنتظرۀ ترامپ، کسانی چون اسموتریچ را متقاعد کرده است که «یک عاشق اسرائیل» در کاخ سفید مستقر شده است و بنابراین، به هر نوع درخواست راستگرایان افراطی در اسرائیل پاسخ مثبت خواهد داد.
ترامپ اما به‌زعم خود در پی تحقق «عصر طلایی صلح در خاورمیانه» است. همین رؤیا، برخی سران کشورهای عرب را امیدوار کرده است که او از طرحی پرده بردارد که راه تشکیل کشور مستقل فلسطینی را باز کند و زمینه‌ساز برقراری رابطۀ عادی عربستان و به تبع آن عموم کشورهای عرب و اغلب کشورهای اسلامی با اسرائیل شود.
هنر ترامپ تاکنون سردرگم کردن بسیاری از رهبران جهان بخصوص در منطقۀ خاورمیانه بوده است. او معمولاً وعدۀ استقرار صلح و رفاه می‌دهد اما هر پیشنهاد سیاسی‌اش، مسیر رسیدن به صلح و رفاه را با چالش تازه‌ای روبه‌رو می‌کند.
ترامپ شاید به نتانیاهو فشار آورد که فکر ازسرگیری جنگ در نوارغزه را از سر بیرون کند و از طریق ورود به مذاکرات مرحلۀ دوم و سوم آتش‌بس، در پی تحقق اهداف خود در این زمینه برآید، اما در مورد سایر درخواست‌ها و برنامه‌های دولت اسرائیل، ترامپ اگر تندروتر از نتانیاهو نباشد، میانه‌روتر از او نیست. بنابراین، ارائۀ راه‌حل متوازنی برای بحران منطقه را نمی‌توان از او انتظار داشت. او می‌خواهد صلح را با قدرت پیش ببرد و این یعنی در بند ایجاد توازنی بین خواست‌های تمام اطراف منازعه نیست و تقویت اسرائیل در همۀ جبهه‌ها را در نظر دارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1560145/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امنیت «دیپ‌سیک» خبرساز شد

مذاکره ایران و آمریکا؛ یک گام به پیش، دو گام به پس

آمریکا در حال آماده شدن برای فروش تسلیحات یک میلیارد دلاری به اسرائیل

اپل می‌تواند با دیپ‌سیک برای عرضه Apple Intelligence در چین همکاری کند

اندیشکده آمریکایی: ترامپ فرصتی تاریخی برای توافق با ایران دارد

الجولانی: برای ازسرگیری روابط با آمریکا تلاش می‌کنیم

فرصت دوباره به اعتمادسازی؟

مدودف: پول‌های گم شده آمریکا در اوکراین به جیب دزدها رفته است

هنگام بازگشت خالق دیپ‌سیک به زادگاهش، از او همچون یک قهرمان استقبال شد

طالبان به دنبال مهندسی اجتماعی به نفع پشتون‌ها

ترامپ: جنگ اوکراین را متوقف خواهیم کرد

کالبدشکافی گلکسی S25 پلاس؛ تعمیر دستگاه کمی آسان‌تر شده است

واکنش ظریف به ایجاد چالش‌ها علیه حضورش در دولت: کسانی که تصور می‌کنند جا خواهیم زد بدانند اگر قرار بود جا بزنیم در این 40 سال این اتفاق رخ می‌داد

پیام ترامپ، آل سعود را شوکه کرد

برآمدن بازرگان

منافع تندروها به خطر افتاده است

پولتیکو: آمریکا از شورای حقوق بشر سازمان‌ملل خارج می‌شود

برندهای فاتح بازار ایران در تحریم

واکنش دلار تهران به تعرفه‌های ترامپ

پرجمعیت‌ترین استان کانادا قرارداد با استارلینک را فسخ کرد

جنگ جهانی تعرفه و نفت

ابراز تردید ترامپ درباره «پایداری» آتش‌بس در غزه

نخستین مرکز آزمون تصادف راه‌اندازی می‌شود

انجام 11 هزار پیوند کبد و کاشت 2 هزار حلزون شنوایی در کشور

سی‌ان‌ان: برخی از مهاجران بازداشت شده در آمریکا آزاد شده‌اند

مقام‌های روسیه و حماس در مسکو دیدار کردند

اردوغان: آتش‌بس در غزه باید دائمی باشد

خروسی که گنجینه کشور ژاپن است

پلمب 300 واحد صنفی که با اتباع غیرمجاز همکاری کردند

کالای آلمانی در رتبه چهارم واردات ایران

تغییر کاربری گوانتانامو؛ زندانی بدنام در خدمت سیاست‌های مهاجرتی ترامپ

دعوا بین ایلان ماسک و سازمان مخوف آمریکایی بالا گرفت

سوال از دانشجویان تحصیل کرده در خارج: چرا برگشتید؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه 16 بهمن 1403

آهنگ گروه بیتلز که با هوش مصنوعی احیا شده بود، برنده جایزه گرمی شد

سهم بازار ویندوز 11 به بالاترین حد خود رسید؛ تبعات پایان عمر ویندوز 10

5 ساحه هوایی در یک هفته در آمریکا

وزیر خارجه مصر همزمان با الجولانی به ترکیه می‌رود

افت تحصیلی دانش آموزان در رشته‌های علوم پایه و ریاضی

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: اگر اقتصاد مردمی نشود، سقوط می‌کنیم

تصاویر رسانه خارجی از تجمع ضد ظریف در تهران

واللا: بیش از 80 هزار نفر در سال 2024 اسرائیل را ترک کرده‌اند

نخست وزیر انگلستان: صلح با قدرت به دست می‌آید

لیبرمن: راه حل واقعی برای غزه در مصر نهفته است

ترامپ به دنبال اعمال تعرفه 10درصدی بر اتحادیه اروپا

تهدیدات تعرفه‌ای سران اتحادیه اروپا علیه ترامپ

درمان 500 مجروح حادثه تروریستی انفجار پیجرها در ایران

محمد هاشمی: دیدگاه تندروها درباره مذاکره اهمیت ندارد

افشای سندی که آبروی نهادهای امنیتی اسرائیل را برد

لیبرمن برای روابط اسرائیل و عربستان شرط گذاشت