پیام ویژه

آخرين مطالب

عربستان در اندیشه میانجی‌گری؟ یادداشت

عربستان در اندیشه میانجی‌گری؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - آرمان ملی /متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
احسان اسقایی| در دوران کنونی ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، سیاست‌های خصمانه آمریکا علیه ایران به اوج خود رسید. ترامپ که بر سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران تأکید داشت، به همراه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، تلاش کرد تا تهران را به پذیرش شروط آمریکا وادار کند.
در همین راستا، ترامپ بارها تهدید به حمله نظامی به تاسیسات هسته‌ای ایران کرد. این سیاست‌ها باعث شد که رهبر انقلاب اسلامی ایران به صراحت مذاکره با آمریکا را رد کرده و دولت ایران نیز به تبعیت از این موضع، عملاً درهای مذاکرات هسته‌ای با آمریکا را بست. به‌رغم این، ترامپ همچنان به اعمال فشار رسانه‌ای علیه ایران ادامه داد تا شاید بتواند تهران را به مذاکره مجدد ترغیب کند. این سیاست‌ها در حالی ادامه یافت که ایران، به‌ویژه پس از اقدامات خصمانه و تهدیدات مستقیم آمریکا، تحت هیچ شرایطی حاضر به پذیرش فشارهای خارجی و مذاکرات در چنین شرایطی نشد. به نظر می‌رسد ایران تأکید دارد تا زمانی که آمریکا به سیاست‌های خصمانه خود پایان ندهد، مذاکره با واشینگتن امکان‌پذیر نخواهد بود.
مذاکره غیرمستقیم
پس از بسته شدن پرونده مذاکره هسته‌ای با آمریکا، توجه رسانه‌ها به گزینه‌های دیگر مذاکره جلب شده است که یکی از آن‌ها مذاکره غیرمستقیم است. در این رویکرد، کشورهای ثالث مانند اروپایی‌ها می‌توانند نقش میانجی را ایفا کنند. از زمان آغاز مذاکرات هسته‌ای ایران با غرب، کشورهای اروپایی همواره در نقش میانجی ظاهر شدند و برخی از آن‌ها مانند فرانسه، انگلیس و آلمان نقش مهمی در پیشبرد این مذاکرات ایفا کردند. در دوره اخیر نیز، تلاش‌هایی برای بازگشایی مجدد مذاکرات از طریق میانجی‌گری کشورهای عربی، به‌ویژه قطر، صورت گرفت. این در حالی است که در دوران دولت مرحوم ابراهیم رئیسی، مذاکرات میان ایران و آمریکا از طریق واسطه‌گری کشورهای عربی، به‌ویژه قطر و عمان، ادامه یافت. اگرچه جنگ‌های منطقه‌ای و تحولات جدید مانند جنگ غزه در 7اکتبر، این مسیر را به شدت تحت تأثیر قرار داد، اما به نظر می‌رسد که این ظرفیت هنوز می‌تواند در جهت حل بحران هسته‌ای ایران استفاده شود.
از دشمن تا میانجی
عربستان سعودی در گذشته به شدت مخالف توافق هسته‌ای ایران و آمریکا بود. زمانی که مذاکرات هسته‌ای در جریان بود، عربستان حتی تهدید کرد که اگر آمریکا قصد دارد با ایران توافق کند، باید از کاهش قیمت نفت صرف‌نظر کند. در نشست‌های مختلف، خصوصا در شرم الشیخ مقامات سعودی و وزرای خارجه کشورهای عربی به جان کری، وزیر خارجه وقت آمریکا، فشارهای زیادی آوردند تا مانع توافق هسته‌ای شوند. با این حال، پس از انعقاد برجام، عربستان سعودی دیگر واکنشی علنی علیه آن نداشت و از سیاست‌های خود در این زمینه تا حدی عقب‌نشینی کرد. اما اکنون و با تغییر شرایط منطقه‌ای و ظهور رویکردهای توسعه‌گرایانه در عربستان تحت رهبری محمد بن سلمان، این کشور به دنبال کاهش تنش‌ها و ایجاد روابط دوجانبه مثبت با ایران است. این تغییر رویکرد سعودی‌ها نه تنها به علت رقابت‌های منطقه‌ای بلکه به‌ویژه برای تحقق اهداف توسعه‌گرایانه بن سلمان است. اخیراً گزارش‌ها نشان می‌دهند که عربستان سعودی تمایل دارد نقش میانجی‌گری بین ایران و آمریکا را بر عهده گیرد تا در نهایت از یک توافق هسته‌ای جدید حمایت کند. سی‌ان‌ان گزارش کرده که بن سلمان آماده است تا از روابط خود با رئیس‌جمهور ترامپ برای تسهیل مذاکرات بین ایران و آمریکا استفاده کند. عربستان نگران است که ایران در شرایط کنونی تمایل بیشتری به توسعه برنامه هسته‌ای خود پیدا کند، این نگرانی عربستان سعودی را به جست‌وجوی راه‌هایی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای واداشته است.
بن‌سلمان و توسعه منطقه
یکی از کارشناسان روابط بین‌الملل در این خصوص به «آرمان‌ملی» گفت: «محمد بن‌سلمان مدت‌هاست که جایگاه ویژه‌ای در بین قدرت‌های جهانی برای عربستان سعودی به‌ویژه در رابطه با چین، روسیه و آمریکا ایجاد کرده است. بن‌سلمان تلاش کرده است که عربستان را از یک کشور وابسته به نفت به یک بازیگر جهانی تبدیل کند». این کارشناس ادامه داد: «در حال حاضر بن‌سلمان از روابط نزدیک با ترامپ و پوتین استفاده می‌کند تا شاید نقش میانجی بین ایران و آمریکا را ایفا کند. حتی پیش‌بینی شده که دیداری بین ترامپ و پوتین در عربستان برگزار شود که ممکن است به پایان درگیری‌ها در اوکراین و کاهش تنش‌ها در منطقه غرب آسیا منجر شود. از این زاویه می‌توان به میانجی‌گری عربستان در مناقشات منطقه و روابط کشورها نگاه کرد. اگر عربستان بتواند اطمینان طرفین را جلب کند و قبل از توافق به سوی یکی از کشورها تمایل نداشته باشد، می‌توان به چنین موضوعی با نگاه مثبت نگریست. زیرا منطقه غرب آسیا نیازمند آرامش و کاهش تنش است تا بتواند از بحران‌های اقتصادی و سیاسی بیرون‌ آید و شرایط بهتری برای جذب سرمایه‌‌های خارجی فراهم کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1564811/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزیر کشور: تعطیلی‌ها به استانداران واگذار شد

شکر باز هم کمیاب شد

احتمال رفع فیلتر اینستاگرام و تلگرام تا شش ماه آینده

واکنش حماس به ادعای صهیونیست‌ها درباره اجساد تحویل گرفته

بیانیه خانواده اسیر صهیونیست علیه نتانیاهو و فرافکنی بی‌بی

تاریخ عرضه بازی Dune سرانجام اعلام شد

بازدید مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان از بنیاد شهرستان رامیان

خودنمایی گوزن‌های زرد در روزهای برفی

تاکید نخست وزیر لبنان بر لزوم فشار بر رژیم صهیونیستی برای عقب نشینی کامل

واکنش کرملین به طرح خروج آمریکا از سازمان ملل

مکاتبه بورس با دادستان برای اعلام نظردرباره مجمع ایران‌خودرو

اولین بنچمارک آیفون 16E منتشر شد

گاردین: چرا «هنر معامله» ترامپ روی ایران جواب نمی‌دهد؟

کرملین: پوتین همچنان برای مذاکرات پایان جنگ اوکراین آماده است

تشییع نمادین پیکر دبیرکل شهید حزب‌الله لبنان در عراق

نگرانی استرالیا از رزمایش دریایی چین؛ هشدار به خطوط هوایی

کنکور ارشد و دکتری در سلامت و امنیت کامل برگزار شد

ایلان ماسک می‌خواهد از مدار زمین خارج شویم

یک کارشناس بازار طلا: پایه پولی کشور باید تقویت شود؛ ارزپاشی راهکار درستی نیست

تراشه آیفون 16E نسخه ضعیف‌تری از A18 است

دلایل توقف سرمایه گذاری خارجی در ترکیه

وضعیت قرمز هواشناسی در 3 استان شمالی

آلمان فرمانده عملیات نظارتی ناتو در بالتیک می‌شود

جزئیات مراسم تشییع شهید نصرالله و صفی‌الدین در بیروت

نتانیاهو با پیشبندی خونین به مک‌دونالد رفت

ابلاغ وام 650میلیون تومانی نهضت ملی مسکن فردا به بانک‌ها

باتری حجیم و شارژ‌ 100 وات؛ اطلاعات جدیدی از ردمی K80 اولترا لو رفت

ترافیک سنگین در محورهای شمالی و آزادراه‌ها

سرویس رقیب زوم تعطیل شد

علم الهدی: در فضای مجازی فتنه می‌کنند و مردم را به نظام بدبین می‌کنند/ ما خدا داریم ولی دشمن ما خدا ندارد/ تنها راه غلبه دشمن بر مردم مذاکره است

کاخ سفید استراتژی اوباما را تکرار خواهد کرد؟

رئیس‌جمهور آرژانتین به ایلان ماسک «اره برقی» هدیه داد

دستگیری افزون بر 2 هزار قاچاقچی چوب در سال جاری

گزارشی از پوشش رسانه ها در مراسم تشییع سید حسن نصرالله

ورود گرگ به یک منزل مسکونی؛ 3 نفر مصدوم شدند

فروش جدید متری مسکن از سال آینده

طبق ادعای اپل عدم وجود مگ سیف در آیفون 16e ارتباطی به مودم جدید C1 ندارد

نه چینی‌ها به شهر رویایی «شی»

وضعیت فرودگاه بیروت و واکنش مردم به شایعات برخی تصمیمات بر ممنوعیت تصاویر شهید نصرالله

سخنگوی ستاد مدیریت بحران: در بارش های برف ایجاد خسارت قطعی است

محورهای کندوان و هراز مسدود می‌شود

سیب زمینی 15 درصد ارزان شد

القسام: 6 اسیر اسرائیلی فردا آزاد می‌شوند

گوشه ای از ویرانه‌های تجاوز صیهونیست‌ها به اردوگاه طولکرم در کرانه باختری

احتمال برگزاری کنکور یک بار در سال از 1405

ارسال گاز پارس‌ جنوبی به خط سراسری از 182 میلیارد مترمکعب گذشت

حالا کاربران نسخه رایگان جمنای می‌توانند اسناد را تجزیه‌و‌تحلیل کنند

تصاویری از بارش برف در شمال غرب کشور

کالاهای آمریکایی روی دست فروشندگان ماند!

کشتی آرای: پیش‌فروش سکه، حباب را ثابت نگه داشت