پیام ویژه

آخرين مطالب

دیپلمات پیشین: ترامپ به دنبال مذاکره با ایران خواهد بود یادداشت

دیپلمات پیشین: ترامپ به دنبال مذاکره با ایران خواهد بود
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
کوروش احمدی، دیپلمات پیشین ایران در نیویورک در پاسخ به این سوال «اعتماد» که اساسا امکان پیش‌بینی رویکرد احتمالی ترامپ با لحاظ کردن کنش‌های اخیر او بعد از آغاز به کار دولت دومش وجود دارد یا خیر، گفت: به اعتقاد من، کنش‌های ترامپ در روزهای پس از ادعای سوگند غیرمنتظره نبود و قابل پیش‌بینی بود.
من تردیدی نداشتم که ترامپ به دنبال مذاکره خواهد بود. سوال تنها این بود که آیا او نخست اقدام به تهدید و اعمال فشار حداکثری خواهد کرد و در سایه فشار پیشنهاد مذاکره خواهد داد یا از ابتدا خواستار مذاکر خواهد شد. نحوه برخورد کنونی او در واقع تکرار همان روندی است که در دولت اولش در قبال ایران اتخاذ کرده بود. به باور این کارشناس مسائل بین‌الملل در دولت اول ترامپ، به‌رغم اینکه در جریان مبارزات انتخاباتی بارها تاکید کرده بود که برجام بدترین توافق تاریخ بشر است و به محض ورود به کاخ سفید از آن خارج خواهد شد، اما شانزده ماه طول کشید تا امریکا را از توافق هسته‌ای با ایران خارج کند و در این مدت دایما خواستار مذاکره و اصلاح برجام بود. بعد از خروج از برجام نیز تا بیش از یک سال به دنبال مذاکره بود و از طریق میانجی‌هایی مانند مقامات ژاپن و فرانسه و سناتور رند پال در این رابطه تلاش کرد.
احمدی در ادامه به «اعتماد» گفت: گفتنی است ترامپ در مورد کره‌شمالی نیز برای مذاکره از الگوی مشابهی پیروی کرد و با کیم جونگ اون هم ملاقات داشت. او به کره‌شمالی رفت و وارد منطقه غیرنظامی شد و نظرات بسیار مثبتی در مورد رهبر کره‌شمالی ابراز کرد. درنهایت توافق‌نامه‌ای دو صفحه‌ای هم بین آنها امضا شد که البته از نظر عملی کارایی چندانی نداشت، اما به عنوان یک ژست تبلیغاتی به کاهش تنش بین دو کشور و نیز کاهش سخت‌گیری امریکا در اعمال تحریم‌ها علیه پیونگ‌یانگ کمک کرد.
این کارشناس مسائل دیپلماتیک در ادامه گفت‌وگوی خود با «اعتماد» خاطرنشان کرد: بنابراین، باتوجه به این سوابق و کنش‌های روزهای اخیر ترامپ می‌توان گفت که به نظر می‌‌رسد که او به دنبال مذاکره با ایران خواهد بود.
احمدی در ادامه اما تاکید کرد حال سوال این است که این مذاکرات در عمل به چه شکلی خواهد بود. آیا او خواستار مذاکراتی با ایران به سبک مذاکره با رهبر کره‌شمالی، ازجمله ملاقات مستقیم با مقام ایرانی و امضای یک متن مقدماتی، خواهد بود یا به نحوی دیگر عمل خواهد کرد؟
به باور این دیپلمات بازنشسته واقعیت این است که به لحاظ شکلی ممکن است ترامپ چندان به انجام مذاکراتی طولانی‌مدت توسط دیپلمات‌های دو طرف مایل نباشد، چراکه در این صورت خود او در حاشیه قرار خواهد گرفت. به باور احمدی او می‌خواهد که خود در وسط صحنه و در کانون قرار بگیرد، چراکه جنبه نمایشی مذاکرات برای او اهمیت دارد.
این کارشناس سیاست خارجی در ادامه درخصوص محورهای احتمالی رایزنی‌ها به «اعتماد» گفت: از نظر محتوا به نظر می‌‌رسد که برنامه هسته‌ای ایران در مرکز توجه قرار خواهد داشت و ممکن است مسائل منطقه‌ای و موشکی برای او دیگر اهمیت چندانی نداشته باشد، چراکه احتمالا طرف‌های غربی و نیز اسراییل تصور می‌کنند که با ادعای تضعیف حماس و حزب‌الله و سقوط دولت بشار اسد در سوریه و دشوار شدن دسترسی ایران، مسائل منطقه‌ای دیگر اهمیت سابق را ندارد. به باور احمدی در مورد مسائل موشکی هم نه ایران حاضر به عقب‌نشینی خواهد بود و نه این موضوع برای طرف مقابل خیلی مهم است، چراکه تجربه دو حمله موشکی ایران به اسراییل هم در این میان با اهمیت است. لذا ممکن است به اصطلاح برجام 2 و 3 و ... بلاموضوع شده باشد.
این دیپلمات پیشین در ادامه در راستای واکاوی مطالبات احتمالی ترامپ مشخصا در زمینه برنامه هسته‌ای گفت: طیفی از خواسته‌ها در این زمینه قابل تصور است، از خواسته‌های حداقلی یعنی برگشت به قرارهای هسته‌ای برجامی تا خواسته‌های حداکثری مانند توقف غنی‌سازی در ایران. البته فرض اخیر غیرمحتمل است.
به باور احمدی اما طرف ایرانی نیز خواسته‌های مشخصی دارد که باید لغو همه تحریم‌ها، اعم از اولیه و ثانویه، در راس آن باشد. ویژگی ترامپ این است که ذهنی ساده و بسیط دارد و همه امور را ساده می‌بیند و می‌خواهد. با توجه به پیچیدگی امور، به هر حال متنی تفصیلی لازم خواهد بود که همین برجام 94 می‌تواند همچنان مبنای خوبی برای متن جدید باشد. این کارشناس مسائل سیاست خارجی در ادامه گفت‌وگوی خود با «اعتماد» خاطرنشان کرد: در صورت انعطاف ازسوی ترامپ، ایران نیز با توجه به طیفی از مشکلات داخلی و منطقه‌ای و با هدف لغو کلیه تحریم‌ها اعم از اولیه و ثانویه نیاز دارد در این زمینه انعطاف نشان دهد. قرار داشتن کاخ سفید و کنگره در دست جمهوری‌خواهان فرصتی بی‌نظیر فراهم کرده است. اسراییل و عرب‌ها نیز در چنین شرایطی توان خرابکاری و مانع‌تراشی ندارند.
احمدی در پاسخ به این سوال «اعتماد» در این باب که انتصاب افرادی با رویکردهای متفاوت در دولت دوم ترامپ ازجمله انتصاب هگست تندرو به عنوان وزیر دفاع و نیز دیمینو به عنوان دستیار او، که رویکردی منعطف دارد، چه معنا و پیامی مشخصا برای ایران می‌تواند داشته باشد، گفت: باید در نظر داشت که ترامپ، به ‌ویژه در دولت دومش، می‌خواهد خود عاملی تعیین‌‌کننده و تصمیم‌گیرنده باشد. او تاکنون به دنبال همکارانی کاملا وفادار و مطیع بوده است. این رویکرد او با پانزده ماه اول دولت اولش تفاوت دارد.
به باور این دیپلمات پیشین در آن دوره، افرادی مانند مک مستر (مشاور امنیت ملی) و رکس تیلرسون (وزیر امور خارجه) جیم ماتیس (وزیر دفاع) که جمهوری‌خواهانی سنتی و کلاسیک بودند، همفکری چندانی با ترامپ نداشتند و بر نظرات خاص خود اصرار می‌کردند.
دیپلمات اسبق ایران در نیوریورک در ادامه به «اعتماد» گفت: ترامپ اما در دولت دومش به سراغ افرادی رفته که یا نقطه نظرات خاص خود را ندارند یا اگر دارند، کنار می‌گذارند. چهره‌هایی مثل دیمینو، معاون وزیر دفاع، که گفته می‌شود میانه‌رو است، نقش تعیین‌کننده‌ای نخواهند داشت. اگرچه مایکل والتز مشاور امنیت ملی ترامپ و خود ترامپ گفته‌اند جلساتی برای بررسی وضعیت و تصمیم‌گیری در مورد ایران برگزار خواهند کرد، اما عملکرد ترامپ و گفته‌های او در روزهای گذشته نشان می‌دهد که رویکرد خاص خود را در قبال ایران دارد.
این کارشناس مسائل دیپلماتیک در پاسخ به این سوال «اعتماد» مبنی بر رویکرد احتمالی و نیز مواضع اتحادیه اروپا در قبال رایزنی‌های احتمالی تهران و واشنگتن گفت: در اصل قضیه، به نظر می‌رسد که نه اتحادیه اروپا و نه روسیه و نه چین تاثیر چندانی در مذاکرات احتمالی بین ایران و ایالات‌متحده نخواهند داشت.
به باور احمدی دلیل اصلی آن این است که تحریم‌ها علیه ایران عمدتا توسط ایالات‌متحده اعمال شده و همین کشور است که باید آنها را لغو کند. مشکل اصلی ما با امریکا است و نظر این کشور در این زمینه تعیین‌کننده است.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی در ادامه گفت‌وگوی خود با «اعتماد» گفت: اتحادیه اروپا در این دوره تحریم‌هایی علیه ایران اعمال کرده، اما این تحریم‌ها به برنامه هسته‌ای مربوط نمی‌شود. در زمان خروج ایالات‌متحده از برجام نیز اروپا تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران را دوباره اعمال نکرد.
به باور احمدی البته تحریم‌های حاشیه‌ای به بهانه حقوق بشر و برنامه موشکی و ادعای حمایت ایران از روسیه در جنگ اوکراین توسط اروپا برقرار است که اهمیت چندانی ندارند. واقعیت این است که جنگ اوکرین مشکل اصلی اروپا با ایران است.
احمدی در ادامه به «اعتماد» گفت: امتیاز سه کشور اروپایی در دست داشتن مکانیسم ماشه یا اسنپ‌بک است، چراکه ایالات‌متحده عضو برجام نیست و چنین امکانی ندارد. با این حال تروییکای اروپایی نقش مهمی در تحولات آینده خواهند داشت و امریکا نیازمند اهرم فشار «اسنپ‌بک» برای فشار بر ایران خواهد بود.
به باور این کارشناس مسائل دیپلماتیک اما سوال مهم دیگر در مورد شکل و فرمت مذاکرات احتمالی است. آیا ممکن است مذاکرات بین ایران و امریکا به‌ صورت مستقیم و بدون دخالت دیگران، ازجمله اتحادیه اروپا، روسیه و چین، که احتمالا مطلوب ترامپ خواهد بود، انجام شود؟ آیا ایران این فرمت مذاکره را می‌پذیرد یا همان فرمت برجام در قالب 1+4 یا 1+5 یعنی کمیسیون برجام را ترجیح می‌دهد؟ به باور احمدی، در چنین صورتی، آیا کشورهای اروپایی حاضر خواهند بود که به‌رغم جنگ اوکراین با روسیه دوباره پشت یک میز بنشینند؟ اینها سوالاتی است که در مورد شکل مذاکرات مطرح است و باید دید در نهایت به کجا خواهد رسید.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1559730/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تشدید رقابت میلیاردرها با ناسیونالیست‌ها در دولت ترامپ

چالش انتقال آب از دریای عمان به تهران

ترامپ: آمریکایی‌ها مقداری سختی از اعمال تعرفه‌ها را تجربه خواهند کرد

مچ‌بند هوشمند هواوی بند 10 حدود دو ماه دیگر معرفی می‌شود

سیگنال ترامپ به ایران

ناموس‌پرستان قاتل

مسابقات دارت و تنیس روی میز ویژه بانوان ایثارگر کشور

ثبت صحنه شکار گراز وحشی توسط گرگ‌های خاکستری

افزایش انتقادها از طرح‌های فروش سایپا

دفاع بد انصاری از ظریف

نقشه جدید ترامپ

تله طلایی

گفت وگوی رهبران کانادا و مکزیک درباره اعمال تعرفه از سوی آمریکا

بن‌گویر به رئیس جدید ستاد کل ارتش اسرائیل تبرک گفت

حمله پهپادی به میدان گازی امارات در سلیمانیه عراق

شیخ نعیم قاسم: شهید نصرالله در محلی که حدفاصل فرودگاه جدید و قدیم بیروت است دفن خواهند شد

لحظه فوران آتشفشانی در اندونزی

پیش‌بینی یک کارشناس از میزان تورم در سال 1404

هاآرتص از نقشه شوم آمریکا برای سازش عربستان و اسرائیل خبر داد

مقام مجارستانی: الحاق اوکراین به اتحادیه اروپا را در صورت تهدید امنیت انرژی نمی‌پذیریم

مقاومت فلسطین: جنایت در جِنین در ادامه نسل‌کُشی در غزه است

دستاوردهای تولید واکسن در ایران

ایران یکی از سالمندترین کشورهای خاورمیانه تا 2050

پیش بینی بورس دوشنبه 15 بهمن 1403

این فروغ نبود

تظاهرات 160 هزار نفری در برلین علیه راست افراطی

مسکو: تلاش غرب برای بازنویسی تاریخ محکوم به شکست است

تصادف مرگبار در اتوبان الغدیر با 8 کشته

پیش بینی قیمت طلا و سکه 15 بهمن 1403

وزارت اقتصاد: امسال از تنخواه گردان خزانه استفاده نشد

تراشه‌های هوش مصنوعی انویدیا چگونه به چین می‌رسند؟

نمایندگان تندروی مجلس روی نیسان آبی، در تجمع بدون مجوز/ پزشکیان و قالیباف مورد هجمه تجمع کنندگان/ آقاتهرانی و دو نماینده دیگر در جمع تندروها/ ویدئو

سایه نظم کهنه بر خاورمیانه جدید

رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل نیامده، فاز جنگ گرفت

استقبال حماس از تاسیس گروه «لاهه» برای مبارزه با اشغالگری در فلسطین

زلنسکی آمریکا را به فساد مالی متهم کرد

دیدار استاندار گیلان و مدیرکل بنیاد گیلان با خانواده شهید و جانبازان دوران انقلاب اسلامی

دیدار استاندار و مدیر کل بنیاد سمنان با خانواده های شهدا در شهرستان میامی به مناسبت دهه فجر

مسابقات دارت و تنیس روی میز ویژه بانوان ایثارگر کشور در لرستان برگزار شد

دیدار معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد با خانواده‌های شهدای حمله تروریستی شاه‌چراغ

جزئیات قتل یک جوان فعال مجازی در تعقیب و گریز گانگستری

مخالفت وزیر کشور با افزایش عوارض تردد پلاک های شهرستان در تهران

زمان تشییع پیکر شهیدان سیدحسن نصرالله و صفی‌الدین مشخص شد

عامل تهدید انتشار تصاویر خصوصی یک خانم دستگیر شد

برخورد خودرو با کارگران راهداری؛ 3 کارگر کشته شدند

بیژن عبدالکریمی: مهم‌ترین مساله امروز گفتمان انقلاب، به رسمیت شناختن سوژه مدرن است

اولین نقض آتش‌بس در غزه؛ اسرائیل یک خودروی غیرنظامی را هدف قرار داد

شیخ نعیم قاسم: پیکر شهیدان نصرالله و صفی الدین 5 اسفند تشییع می‌شود

بازدید مدیران وزارت نفت از میز خدمت بنیاد شهید و امور ایثارگران

یک سوم ساکنان آسایشگاه‌ها، سالمندان دارای هویت مجهول هستند