پیام ویژه

آخرين مطالب

چالش انتقال آب از دریای عمان به تهران یادداشت

چالش انتقال آب از دریای عمان به تهران
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مهدی زارع| استاندار تهران دهم بهمن 1403 گفت: «انتقال آب از دریای عمان برای استان تهران در حال پیگیری است.... باتوجه به بارگذاری‌های جمعیتی که در سطح استان تهران و شهرستان‌های آن صورت گرفته باعث شده که مصرف آب شرب بهداشتی افزایش پیدا کند. شهرستان رباط‌کریم با 19 برابر میانگین کشوری تراکم جمعیت دارد. در مساحت کمتر از 300 کیلومتر مربع جمعیت قابل‌توجهی دارد که سرانه شهرستان را به 765 نفر رسانده است ... یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که در دولت چهاردهم در دستور کار قرار گرفته تامین منابع آب در سه مقطع کوتاه‌مدت، میان‌مدت که بحث انتقال آب از سد لار و اجرای خط دوم از سد طالقان و تکمیل رینگ قمر بنی‌هاشم است که عملا نقش تعادل‌بخشی در توزیع آب در استان تهران و شهرستان استان را دارد. در بلندمدت انتقال آب از دریای عمان برای استان‌های کم‌آب و استان تهران [مطرح است] که مطالعات آن آغاز شده و با ورود بخش خصوصی و حمایت دولت این کار صورت پذیرفته است.» دولت‌‌ها در دهه‌های اخیر پروژه‌های انتقال آب قابل‌توجهی را با هدف رسیدگی به مسائل کم‌آبی در استان‌های مختلف از جمله تهران اجرا کرده‌اند.
یکی از این پروژه‌ها شیرین‌سازی آب دریا از دریای عمان و انتقال آن به استان‌های مرکزی ایران با تمرکز بر تامین آب شرب مناطقی است که در حال حاضر با کمبود شدید آب مواجه هستند. هدف اولیه این پروژه تامین آب شیرین چند استان ازجمله تهران با استفاده از آب شیرین شده دریای عمان است. این پروژه برای انتقال آب از طریق یک شبکه خط لوله گسترده به طول تقریبا 3700 کیلومتر طراحی شده است. این ابتکار بخشی از یک استراتژی گسترده‌تر برای کاهش کمبود آب در مناطق خشک ایران است. 
 شبکه گسترده‌ای از خطوط لوله برای انتقال آب از مناطق دارای منابع مازاد به مناطقی که با کمبود مواجه هستند طراحی شده و مقدار آب انتقالی از طریق این خطوط لوله بسته به پروژه‌های خاص و نیازهای منطقه‌ای متفاوت است.
چندین پروژه بزرگ انتقال آب در استان‌های مختلف اجرا شده است. هدف این پروژه‌ها انتقال آب از رودخانه‌ها، سدها و سفره‌های زیرزمینی در مناطقی با منابع آبی فراوان به مناطقی است که از خشکسالی رنج می‌برند یا منابع کافی ندارند. برخی از سیستم‌های خط لوله قابل توجه عبارتند از: پروژه انتقال آب رودخانه کرخه با هدف تامین آب از رودخانه کرخه در استان خوزستان به فلات مرکزی و پروژه انتقال آب زاینده‌رود که آب را از زاینده‌رود در استان اصفهان به استان یزد انتقال می‌دهد. پیش‌بینی می‌شود پروژه رودخانه کرخه پس از بهره‌برداری کامل، سالانه حدود یک میلیارد متر مکعب آب انتقال دهد. این پروژه‌ها با چالش‌هایی همراهند که برخی از آنها چنین هستند: نگرانی در مورد اختلالات زیست‌محیطی به دلیل تغییر آبراهه‌های طبیعی، هزینه‌های بالا مرتبط با ساخت و نگهداری شبکه‌های خط لوله گسترده، امکان پایداری طولانی‌مدت انتقال حجم زیاد آب در فواصل طولانی. برای انتقال آب از دریای عمان یکی از گزینه‌ها فرآیند نمک‌زدایی با فناوری‌های پیشرفته، به‌ویژه یک سامانه هیبریدی است که اسمز معکوس (RO) و تقطیر چند اثره (MED) را ترکیب می‌کند. انتظار می‌رود این روش روزانه حدود 2.5 میلیون متر مکعب آب شیرین شده تولید کند. تاسیسات آبگیری و نمک‌زدایی در شهرستان چابهار که موقعیت استراتژیکی در امتداد سواحل دریای عمان دارد، قرار خواهد گرفت. پس از نمک‌زدایی، آب باید از طریق یک سامانه خط لوله پیچیده که شامل حدود 1700 کیلومتر خط لوله و حدود 17 ایستگاه پمپاژ است، منتقل شود. این زیرساخت برای حصول اطمینان از اینکه آب تصفیه شده به‌ طور موثر و قابل اطمینان به مقصد موردنظر خود می‌رسد بسیار مهم است. تامین انرژی برای نمک‌زدایی و پمپاژ این حجم از آب نیز از چالش‌های مهم بعدی خواهد بود. درحالی که این پروژه بلندپروازانه مزایای قابل‌توجهی را از نظر تامین آب نوید می‌دهد، اما در مورد اثرهای بالقوه اکولوژیکی نیز با انتقاداتی مواجه است. نگرانی‌هایی در مورد چگونگی اثرهای نمک‌زدایی و انتقال آب در مقیاس بزرگ بر اکوسیستم‌های محلی و تنوع زیستی مطرح است. هزینه‌های مربوط به انتقال آب توسط خطوط لوله در ایران براساس عوامل مختلفی از جمله: نوع خط لوله، زمینی که از آن عبور می‌کند، فناوری مورد استفاده و الزامات خاص پروژه می‌تواند به ‌طور قابل‌توجهی متفاوت باشد. مطالعات و گزارش‌های اخیر نشان می‌دهد که هزینه احداث خطوط لوله آب در ایران معمولا بین 100 تا 500 هزار دلار در هر کیلومتر متغیر است. این دامنه وسیع نشان‌دهنده تفاوت در موارد زیر است: مثلا نوع مواد و جنس خط لوله، خطوط لوله‌ای که در زمین‌های سخت (در کوه‌ها) کشیده می‌شوند ممکن است به دلیل چالش‌های مهندسی اضافی هزینه‌های ساخت و ساز بیشتری را متحمل شوند، لوله‌های با قطر بزرگ‌تر که برای دبی بالاتر طراحی شده‌اند، معمولا هزینه بیشتری نسبت به لوله‌های کوچک‌تر دارند، بسته به استفاده از روش‌های سنتی ترانشه‌برداری یا استفاده از تکنیک‌های پیشرفته‌تر مانند حفاری جهت‌دار افقی نیز هزینه‌های متفاوت خواهند بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1559786/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آپدیت جدید بالدورز گیت 3 حالت دونفره را به ایکس‌باکس سری اس اضافه می‌کند

هوش مصنوعی در پیش‌بینی طوفان‌های خورشیدی به کمک ما می‌آید

ایربادهای ورزشی پاوربیتس پرو 2 اپل یک هفته دیگر با این قابلیت‌ها رونمایی می‌شوند

اعضای یک شبکه تکفیری - سلفی در شمال غرب کرمانشاه دستگیر شدند

تئوریسین مبارزه مسلحانه

دست رد ترامپ به سینه نتانیاهو در مورد تهران؟

درخواست محمود عباس برای نشست اضطراری شورای امنیت

تشدید رقابت میلیاردرها با ناسیونالیست‌ها در دولت ترامپ

چالش انتقال آب از دریای عمان به تهران

ترامپ: آمریکایی‌ها مقداری سختی از اعمال تعرفه‌ها را تجربه خواهند کرد

مچ‌بند هوشمند هواوی بند 10 حدود دو ماه دیگر معرفی می‌شود

سیگنال ترامپ به ایران

ناموس‌پرستان قاتل

مسابقات دارت و تنیس روی میز ویژه بانوان ایثارگر کشور

ثبت صحنه شکار گراز وحشی توسط گرگ‌های خاکستری

افزایش انتقادها از طرح‌های فروش سایپا

دفاع بد انصاری از ظریف

نقشه جدید ترامپ

تله طلایی

گفت وگوی رهبران کانادا و مکزیک درباره اعمال تعرفه از سوی آمریکا

بن‌گویر به رئیس جدید ستاد کل ارتش اسرائیل تبرک گفت

حمله پهپادی به میدان گازی امارات در سلیمانیه عراق

شیخ نعیم قاسم: شهید نصرالله در محلی که حدفاصل فرودگاه جدید و قدیم بیروت است دفن خواهند شد

لحظه فوران آتشفشانی در اندونزی

پیش‌بینی یک کارشناس از میزان تورم در سال 1404

هاآرتص از نقشه شوم آمریکا برای سازش عربستان و اسرائیل خبر داد

مقام مجارستانی: الحاق اوکراین به اتحادیه اروپا را در صورت تهدید امنیت انرژی نمی‌پذیریم

مقاومت فلسطین: جنایت در جِنین در ادامه نسل‌کُشی در غزه است

دستاوردهای تولید واکسن در ایران

ایران یکی از سالمندترین کشورهای خاورمیانه تا 2050

پیش بینی بورس دوشنبه 15 بهمن 1403

این فروغ نبود

تظاهرات 160 هزار نفری در برلین علیه راست افراطی

مسکو: تلاش غرب برای بازنویسی تاریخ محکوم به شکست است

تصادف مرگبار در اتوبان الغدیر با 8 کشته

پیش بینی قیمت طلا و سکه 15 بهمن 1403

وزارت اقتصاد: امسال از تنخواه گردان خزانه استفاده نشد

تراشه‌های هوش مصنوعی انویدیا چگونه به چین می‌رسند؟

نمایندگان تندروی مجلس روی نیسان آبی، در تجمع بدون مجوز/ پزشکیان و قالیباف مورد هجمه تجمع کنندگان/ آقاتهرانی و دو نماینده دیگر در جمع تندروها/ ویدئو

سایه نظم کهنه بر خاورمیانه جدید

رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل نیامده، فاز جنگ گرفت

استقبال حماس از تاسیس گروه «لاهه» برای مبارزه با اشغالگری در فلسطین

زلنسکی آمریکا را به فساد مالی متهم کرد

دیدار استاندار گیلان و مدیرکل بنیاد گیلان با خانواده شهید و جانبازان دوران انقلاب اسلامی

دیدار استاندار و مدیر کل بنیاد سمنان با خانواده های شهدا در شهرستان میامی به مناسبت دهه فجر

مسابقات دارت و تنیس روی میز ویژه بانوان ایثارگر کشور در لرستان برگزار شد

دیدار معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد با خانواده‌های شهدای حمله تروریستی شاه‌چراغ

جزئیات قتل یک جوان فعال مجازی در تعقیب و گریز گانگستری

مخالفت وزیر کشور با افزایش عوارض تردد پلاک های شهرستان در تهران

زمان تشییع پیکر شهیدان سیدحسن نصرالله و صفی‌الدین مشخص شد